ОБЕЛОДАЊЕН ХОРОР! Ево кроз шта ЗАИСТА пролазе сезонски радници у Хрватској - Двојица деле кревет, кувари РИБАЈУ КЛОЗЕТЕ, а послодавац...
Директорка једне агенције за запошљавање, након што је ових дана примила неколико шокантних телефонских позива, поделила је реалност рада у Хрватској током туристичке сезоне.
Наиме, њена агенција бави се посредовањем у запошљавању страних радника, с којима је у контакту и након што се запосле. Помаже им кад запне, па понекад и да пронађу бољег послодавца, а у сталном контакту је и с послодавцима који траже раднике.
- Власници кафића и ресторана, па и хотела, неуки су, не поштују раднике, не уважавају њихова основна права, интиму, ни право на одмор. Иако знају да је угоститељских објеката у односу на расположиви број радника превише, понашају се као да ништа не разумеју и чуде се кад не могу да нађу раднике. Нажалост, ради се о значајном броју таквих послодаваца у Хрватској, који не само да угрожавају раднике и властити посао, јер на крају ће таквим понашањем сигурно изгубити, него угрожавају и цело тржиште и бројне послодавце који настоје добро и поштено да раде - каже она.
Иако њена агенција бира и озбиљне раднике и послодавце, изненађења увек има, а нажалост она непријатна јој најчешће припремају послодавци.
- Знате ли шта они све раде?! Ево, рецимо, сад сам чула да су радници смештени на сезону тако да два радника деле исти кревет, тако да овај који није у смени спава док други ради и обрнуто. Један кревет на два радника, е то још нисам чула. Други послодавац ме зове око нечега, и у причи ја сазнам да он зна детаље из свакодневице тих радника у смештају. Питам га како то зна, он ми каже да спава с њима у истом апартману. Није ми било добро - прича она.
Стално сељакање
- Питам га како тако улази у интиму својих радника, а њему то уопште није спорно, не види човек проблем. Откако је кренуо већи увоз радне снаге из Азије, послодавци су са њима почели да се понашају као с робом, сељакају их како им падне на памет. У једном хотелу запослили су 12 уместо 20 сезонаца и, како их је мало, сви раде све, па су grill-majstora, ког је довела моја агенција, ставили да пере суђе, а кувари перу клозете. А они су стручни кадар који смо им једва пронашли. Они ће кад-тад отићи из Хрватске, као и сви они који се осете преваренима - објашњава саговорница.
Како даље наводи, послодавци у угоститељству у Хрватској лажу, муљају и варају раднике, а највише за висину плате.
- Рекли су ми радници из Азије да су дошли због плате од 1.300 евра, а да им је газда исплатио 700 и рекао им да они толико вреде - испричала је Наташа Качар, у намери да и јавност и послодавце освести да овако више не иде.
Велике промене
Све ово догађа се у јеку потражње за сезонцима, што многи послодавци још нису обавили за ову сезону. Качар истиче да пуно више послодаваца него прошлих година чека са запошљавањем сезонских радника.
- Неки су смањили плате куварима, неки их драматично повећали, као да је порастао тај јаз, и радници морају добро да пазе не само с којом агенцијом раде, јер као што знамо има их свакаквих, већ и којег послодавца изабрати да буде поштен према њима и да им исплати плату која је договорена - закључује Качар.
Извор: Србија Данас/Јутарњи лист