ОВАКО СЕ ПРАВИ НАЈБОЉА ПРШУТА У СРБИЈИ Традиција сушења меса која траје деценијама (ФОТО)
Широм Србије товљеници су завршила на ченгелима, а месо у сушарама.
Међутим, нигде пршута не мирише тако као у златиборском селу Качер где се традиција сушења меса преноси деценијама, са колена на колено. Управо ту направљена је и најдужа леђаница дугачка 190 центиметара и тешка преко 10 килограма. Домаћин Никола Брковић мајсторски је одрадио свој посао иако, како каже, није било лако.
- Најтеже је осушити говеђи програм јер су комади знатно крупнији и треба их посебно осолити и обрадити - каже Никола.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/01/11/3_1.jpg?itok=jOsy82Oy)
САМО У TRAVELLAND-U: ФИРСТ МИНУТЕ ПОНУДЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ТУРСКОЈ И ЕГИПТУ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/10/29/profimedia-0475090762.jpg?itok=q_N30oDX)
Шанса за домаће фирме У ДУБАИУ: Организује се прво АИМ такмичење у Србији
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/01/13/pjimage_46.jpg?itok=4MWNXOIT)
Вучић позвао Убер да дође у Србију: ЦарГо подржава конкуренцију
Рецептура за пршуту из златиборских сушара код произвођача који су остали верни традицији је иста вековима. Битан фактор су надморска висина и клима, за коју Златиборци кажу да је идеална за пршутарство.
- Сушење се обавља искључиво хладним димом, односно помоћу буковог дрвета јер оно даје најмање штетних материја, али и најбољи укус и мирис месу. Може се рећи да је баш због тога и специфичне климе, наша пршута посебна - открива тајну Никола.
Ова породица ништа не препушта случају, тако да грла од којих се праве сухомеснати производи, узгајају у својој штали. А производња пршуте за њих је више од посла и извора зараде.
- То је наша традиција и начин живота. Тим су се бавили мој деда, отац и сад ја, а надам се да ће ме наследити и синови - каже овај златиборски домаћин.
Познаваоци доброг залогаја кажу да код говеђе пршуте треба бирати веће и шире комаде, јер то значи да је месо од квалитетних грла, а најукуснија свињска пршута је од леђанице дуге пола метра и тежине од два до два и по килограма.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/01/13/profimedia-0491845030.jpg?itok=zHfDm3SE)
ОСВЕТА ОДБЕГЛОГ ДИРЕКТОРА: Открио планове који прете да растуре савез "Нисана" и "Реноа"
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/02/13/hleb.jpg?itok=XT3zRq7T)
Пекаре на све стране, а Србија ИЗДВАЈА МИЛИОНЕ за увоз хлеба?! Проблем МНОГО ВЕЋИ него што делује
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/04/18/beograd_foto_srbijadanassasa_dzambic_38.jpg?itok=K7budd_O)
Објављен водич кроз буџет града Београда за 2020. годину
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/01/12/pjimage_2.jpg?itok=W5ZPCknX)
ОВО ЈЕ НАЈВРЕДНИЈА АМЕРИЧКА АУТО-КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ! Иза свега стоји ексцентрични инвеститор
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/08/03/profimedia-0307245305.jpg?itok=KyTNiXD3)
КВАДРАТ У БЕОГРАДУ 15 ПУТА СКУПЉИ НЕГО У МАЈДАНПЕКУ! Ево где су најјефтинији, а где најскупљи станови у Србији