Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВАКО СЕ ПРАВИ НАЈБОЉА ПРШУТА У СРБИЈИ Традиција сушења меса која траје деценијама (ФОТО)

13.01.2020. 17:15
a
а / Извор: Фото:РИНА

Широм Србије товљеници су завршила на ченгелима, а месо у сушарама.

Међутим, нигде пршута не мирише тако као у златиборском селу Качер где се традиција сушења меса преноси деценијама, са колена на колено. Управо ту направљена је и најдужа леђаница дугачка 190 центиметара и тешка преко 10 килограма. Домаћин Никола Брковић мајсторски је одрадио свој посао иако, како каже, није било лако.

- Најтеже је осушити говеђи програм јер су комади знатно крупнији и треба их посебно осолити и обрадити - каже Никола.

САМО У TRAVELLAND-U: ФИРСТ МИНУТЕ ПОНУДЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ТУРСКОЈ И ЕГИПТУ!

САМО У TRAVELLAND-U: ФИРСТ МИНУТЕ ПОНУДЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ТУРСКОЈ И ЕГИПТУ!

Шанса за домаће фирме У ДУБАИУ: Организује се прво АИМ такмичење у Србији

Шанса за домаће фирме У ДУБАИУ: Организује се прво АИМ такмичење у Србији

Вучић позвао Убер да дође у Србију: ЦарГо подржава конкуренцију

Вучић позвао Убер да дође у Србију: ЦарГо подржава конкуренцију

Рецептура за пршуту из златиборских сушара код произвођача који су остали верни традицији је иста вековима. Битан фактор су надморска висина и клима, за коју Златиборци кажу да је идеална за пршутарство.

- Сушење се обавља искључиво хладним димом, односно помоћу буковог дрвета јер оно даје најмање штетних материја, али и најбољи укус и мирис месу. Може се рећи да је баш због тога и специфичне климе, наша пршута посебна - открива тајну Никола.

a
а / Извор: Фото:РИНА

Ова породица ништа не препушта случају, тако да грла од којих се праве сухомеснати производи, узгајају у својој штали. А производња пршуте за њих је више од посла и извора зараде.

- То је наша традиција и начин живота. Тим су се бавили мој деда, отац и сад ја, а надам се да ће ме наследити и синови - каже овај златиборски домаћин.

Познаваоци доброг залогаја кажу да код говеђе пршуте треба бирати веће и шире комаде, јер то значи да је месо од квалитетних грла, а најукуснија свињска пршута је од леђанице дуге пола метра и тежине од два до два и по килограма.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
ОСВЕТА ОДБЕГЛОГ ДИРЕКТОРА: Открио планове који прете да растуре савез "Нисана" и "Реноа"

ОСВЕТА ОДБЕГЛОГ ДИРЕКТОРА: Открио планове који прете да растуре савез "Нисана" и "Реноа"

Пекаре на све стране, а Србија ИЗДВАЈА МИЛИОНЕ за увоз хлеба?! Проблем МНОГО ВЕЋИ него што делује

Пекаре на све стране, а Србија ИЗДВАЈА МИЛИОНЕ за увоз хлеба?! Проблем МНОГО ВЕЋИ него што делује

Објављен водич кроз буџет града Београда за 2020. годину

Објављен водич кроз буџет града Београда за 2020. годину

ОВО ЈЕ НАЈВРЕДНИЈА АМЕРИЧКА АУТО-КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ! Иза свега стоји ексцентрични инвеститор

ОВО ЈЕ НАЈВРЕДНИЈА АМЕРИЧКА АУТО-КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ! Иза свега стоји ексцентрични инвеститор

КВАДРАТ У БЕОГРАДУ 15 ПУТА СКУПЉИ НЕГО У МАЈДАНПЕКУ! Ево где су најјефтинији, а где најскупљи станови у Србији

КВАДРАТ У БЕОГРАДУ 15 ПУТА СКУПЉИ НЕГО У МАЈДАНПЕКУ! Ево где су најјефтинији, а где најскупљи станови у Србији