Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГДЕ МОЖЕМО ДА ПУТУЈЕМО ПО СТАРОМ? Неке државе ставиле Србију на црвену листу због корона бројки, а ово су детаљна правила уласка

06.09.2021. 12:12
Korona virus
Корона вирус / Извор: Србија Данас

Ко је све пооштрио мере?

Једва да је прошло три дана од вести да је Румунија скинула Србију са зелене листе безбедних земаља а сада стиже информација да је то урадила и Немачка.

Са Travellandom луксуз никад ближи - Дубаи од 619€ - Рас Ал Каимах од 599€

Са Travellandom луксуз никад ближи - Дубаи од 619€ - Рас Ал Каимах од 599€

ВИНУО СЕ БИТКОИН У НЕБЕСА И НАСТАВЉА ДА РАСТЕ: Криптовалута од јутрос преко 50.000 ДОЛАРА - има ли краја овом тренду?

ВИНУО СЕ БИТКОИН У НЕБЕСА И НАСТАВЉА ДА РАСТЕ: Криптовалута од јутрос преко 50.000 ДОЛАРА - има ли краја овом тренду?

ДА ЛИ ЋЕТЕ ПРЕ НА ПОСАО, ИЛИ У БАНКУ - НЕМА СЕ ВРЕМЕНА ЗА ОБА: Зашто шалтери раде до 17х - стигло објашњење

ДА ЛИ ЋЕТЕ ПРЕ НА ПОСАО, ИЛИ У БАНКУ - НЕМА СЕ ВРЕМЕНА ЗА ОБА: Зашто шалтери раде до 17х - стигло објашњење

Немачка сада пушта на своју територију само вакцинисане грађане Србије и то не свим, већ само вакцинама западних произвођача - "фајзер", "астра зенека", "модерна" или "џонсон и џонсон". Такође, услове за улазак на своју територију пооштрила је и Албанија.

Који су услови за путовање у Немачку и још неке друге земље у које наши грађани путују а које су пооштриле услове за улазак, а где је остало по старом?

Немачка

По подацима који се налазе на званичном сајту Амбасаде Немачке у Београду, почевши од 05.09.2021., Србија се налази у категорији подручја високог ризика заразе коронавирусом. Ступају на снагу одредбе Директиве о уласку у земљу у условима пандемије ковид 19.

Путовање ради туристичких разлога је дозвољено за лица са пребивалиштем у Србији која су потпуно вакцинисана. Међутим ту постоји једно велико ако - у Немачку могу да уђу само грађани Србије који су потпуно вакцинисани вакцинама против ковида 19 следећих произвођача: BioNTech/Pfizer, Модерна, АстраЗенеца или Johnson&Johnson и такође је неопходно да је од последње потребне дозе вакцине прошло најмање 14 дана.

Путници морају предочити сертификат о вакцинацији на енглеском или немачком језику на папиру или у дигиталном облику. Деци испод 12 година дозвољен је улазак у Немачку, иако још нису вакцинисана, у пратњи бар једног потпуно вакцинисаног родитеља.

koronavirus aerodrom
коронавирус аеродром / Извор: Профимедиа

Немачка дозвољава и другим лицима са пребивалиштем у Србији улазак у Немачку само у случају да обављају важну функцију или да је њихово путовање неодложно.

Наведена правила се међутим не односе на немачке држављане и чланове њихове најуже породице (супружници, малолетна деца која нису у браку, родитељи малолетне деце), грађане држава Европске уније и држављане Лихтенштајна, Швајцарске, Норвешке и Исланда те чланове њихове најуже породице (супружници, малолетна деца која нису у браку, родитељи малолетне деце) држављане Србије и трећих држава које имају право дугорочног боравка у једној од држава Европске уније или Шенгенског споразума те чланове њихове најуже породице, ако су испуњени сви законски услови везани за путне исправе и визе.

Румунија

Србија је уврштена на румунску "црвену листу" због погоршања ситуације са епидемијом корона вируса, након што је та земља ажурирала списак земаља или подручја са високим епидемиолошким ризиком од заразе са ковид-19.

Најновија листа ступа на снагу од 5. септембра, пренела је румунска агенција Ађерпрес.

По информацијама на сајту Министарства Спољних послова Републике Србије, да би ушли у Румунију, држављани Србије морају да буду у обавезном карантину у трајању од 14 дана.

rumunija
румунија / Извор: Профимедиа

Ипак, од карантина су изузете следеће категорије: лица која су вакцинисана, а по истеку 10 дана од комплетне вакцинације; лица којима је потврђено присуство вируса ковид-19 у претходних највише 180, а најмање 14 дана пре уласка на територију Румуније; деца узраста до 6 година (без обавезе прилагања негативног резултата ПЦР теста), деца узраста између 6 -16 година (уз обавезно прилагање негативног резултата ПЦР теста, не старијег од 72 сата), прекогранични радници, студенти, лица која на територији Румуније остају најдуже 72 сата (уколико приложе негативан резултат ПЦР теста), лица у транзиту, под условом да територију Румуније напусте у року од 24 сата.

Албанија

На листи земаља које су пооштриле правила за улазак нашла се и Албанија. Иако су до сад наши грађани могли само уз личну карту да путују у ову земљу то више неће бити случај.

У Албанији су од данас на снагу ступиле нове мере против корона вируса, које предвиђају да ниједан страни или грађанин Албаније не може да уђе у земљу без доказа да је негативан на корона вирус.

Valona, Albanija
Валона, Албанија / Извор: Профимедиа

Почев од 6. септембра, путници који улазе у Републику Албанију, на свим граничним прелазима, морају поседовати један од следећих докумената:

Потврда о вакцинацији (потребно да је од датума потпуне вакцинације протекло најмање две недеље);
Негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати);
Потврда о прележаној болести COVID-19 (валидна до 6 месеци након излечења).
Наведена правила важе за сва лица (осим за децу до 6 година старости), укључујући и она која само транзитирају кроз Албанију.

Мађарска

У Мађарској се, што се тиче наших држављана, ништа није променило. Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса COVID-19. За српске путнике није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест.

Ипак, мора се водити рачуна о пар ствари.

Грађани који у Мађарску улазе из правца Украјине подлежу и даље мерама епидемиолошке контроле за спречавање пандемије тако да ако улазите у Мађарску из ове земље морате о томе водити рачуна. Такође, грађанима Србије који слећу на аеродром у Будимпешти мери се температура, али не морају да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест.

Mađarska granica
Мађарска граница / Извор: Профимедиа

На снази је обавеза ношења маске у затвореном простору тако да можете бити кажњени ако не поштујете ово правило.

За улазак у спортско-рекреативне центре, музеје, затворене делове ресторана и др. потребна је потврда о вакцинацији.

Грчка

У Грчкој такође важе правила као и до сад.

По тренутно важећим правилима за улазак је потребно поседовати:

- негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости), или

- потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, издату од стране надлежног органа (потврда, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза), или

- потврду о прележаном Covid 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 180 дана.

Потврде треба да буду издате на енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском или руском језику.

Evzoni
Евзони / Извор: Профимедиа

Путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом, а уколико је тест позитиван обавезна је кућна изолацији 10 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе). Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту, подлежу карантину у трајању од 7 дана и последњег дана карантина бивају тестирани ПЦР тестом.

Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу тестирању брзим тестом на граници.

Аустрија

Држављани Републике Србије могу да уђу у Аустрију, а улазак је дозвољен за све категорије лица. Приликом уласка у Аустрију потребно је имати сертификат о вакцинацији или уверење о прележаној болести или негативан тест на COVID (ПЦР или антигенски), под условом да је лице које улази у земљу у претходних 10 дана боравило искључиво у једној од тзв. безбедних земаља (https://www.austria.info/en/service-and-facts/coronavirus-information/entry-regulations).

Признају се следеће вакцине против ковид-19: BioNTech/Pfizer, Модерна, АстраЗенеца, Johnson&Johnson, Синопхарм, Синовац, док спутњик в није призната вакцина.

Доказ о вакцинацији неком од одобрених вакцина против ковид-19 (на немачком или енглеском језику) је важећи је испуњен један од следећих услова: 1) примљена друга доза вакцине; 2) да је протекло 21 дан од вакцинације оним вакцинама за које је предвиђена само једна доза; 3) да је протекло 21 дана од вакцинације уколико је особа претходно прележала ковид-19 и поседује доказ о томе (позитиван молекуларнобиолошки тест на САРС-ЦоВ-2 или потврда о неутралишућим антителима). Вакцинација не сме бити старија од девет месеци.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Лекарско уверење о прележаној болести је меродавно уколико је издато од стране надлежног органа (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих шест месеци прележало ковид-19 (односно доказ о неутралишућим антителима не старији од три месеца).

Негативан ПЦР тест на ковид не сме бити старији од 72 сата а негативан антигенски тест не сме бити старији од 48 сати од момента узимања узорка (тест мора бити на немачком или енглеском језику).

Лица која не могу да приложе ниједан од напред наведена три доказа у обавези су да ураде тест у року од 24 сата од момента уласка у Аустрију о свом трошку. Такође, за ова лица важи обавеза он-лајн регистрације, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања. Он-лајн регистрацију (Пре – Травел Цлеаранце - ПТЦ) је могуће извршити на следећој веб-страници: https://entry.ptc.gv.at .

Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит, као ни он-лајн регистрација.

Деца до навршене 12. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују.

Ипак, коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

 

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи
Siniša Mali

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи

23.09.2024. 13:18
СЕМПЛ ЋЕ ОВАЈ ПУТ ПОСТАВИТИ ОГЛЕДАЛО НЕСТРПЉИВОСТИ
Sempl 2024

СЕМПЛ ЋЕ ОВАЈ ПУТ ПОСТАВИТИ ОГЛЕДАЛО НЕСТРПЉИВОСТИ

23.09.2024. 12:00
Захваљујући Телекому, СРБИЈА НА НИВОУ ЕУ!
Telekom

Захваљујући Телекому, СРБИЈА НА НИВОУ ЕУ!

22.09.2024. 17:06
МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву
pare

МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву

22.09.2024. 10:45
МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи
Siniša Mali

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи

23.09.2024. 13:18
МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву
pare

МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву

22.09.2024. 10:45
ЕВРО ОЈАЧАО ПРЕМА ДОЛАРУ: Америчка валута близу најнижег нивоу у последњих годину дана
Dolari

ЕВРО ОЈАЧАО ПРЕМА ДОЛАРУ: Америчка валута близу најнижег нивоу у последњих годину дана

22.09.2024. 08:48
ПОСЛЕ 3 ВЕКА ПОСТОЈАЊА ЧУВЕНА ПИВАРА ЗАТВАРА ВРАТА: Губици и растуће цене пресудили производњи
Pivo

ПОСЛЕ 3 ВЕКА ПОСТОЈАЊА ЧУВЕНА ПИВАРА ЗАТВАРА ВРАТА: Губици и растуће цене пресудили производњи

22.09.2024. 08:37
СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ОДНЕЛА ПЕТ ЖИВОТА - Цела Србија тугује након СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ код Ушћа, очајне породице настрадалих : "СРЦЕ НАМ СЕ ЦЕПА!"
stradala porodica kod Ušća

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ОДНЕЛА ПЕТ ЖИВОТА - Цела Србија тугује након СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ код Ушћа, очајне породице настрадалих : "СРЦЕ НАМ СЕ ЦЕПА!"

23.09.2024. 10:01
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ВОЗАЧ ВОЈНОГ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА ПОД ИСТРАГОМ ЗБОГ ТРАГЕДИЈЕ КОД УШЋА?! Огласили се и надлежни због несреће која је расплакала целу Србију
Tragedija kod Ušća

ВОЗАЧ ВОЈНОГ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА ПОД ИСТРАГОМ ЗБОГ ТРАГЕДИЈЕ КОД УШЋА?! Огласили се и надлежни због несреће која је расплакала целу Србију

23.09.2024. 11:45
УЖАС У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У БАРАЈЕВУ Тројица малолетника злостављали и мучили дечаке, реаговала полиција
Nasilje u školi

УЖАС У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У БАРАЈЕВУ Тројица малолетника злостављали и мучили дечаке, реаговала полиција

23.09.2024. 11:49