Пронађено чак 20 врста ПЕСТИЦИДА: Омиљено воће Срба - САМ ОТРОВ
Тек стигло на тезге
Јагоде су ове године поново прве на листи пољопривредних производа с највећом количином остатака пестицида. У само једном узорку контроле су показале остатке чак 20 различитих пестицида, док је више од 98 одсто узорака јагода, спанаћа, брескви, нектарина, трешања и јабука било позитивно на остатке најмање једног пестицида, показало је истраживање Америчке радне групе за животну средину.
Прочитајте и:
Одмах иза јагода налази се спанаћ у коме је пронађено хемикалија 1,8 одсто више него код других, а онда следе нектарине, јабуке, грожђе, брескве, вишње, крушке, парадајз, целер, кромпир и љута паприка.
На листи пољопривредних производа с највећим количинама остатака пестицида ове године нашли су се и спанаћ, јабуке, грожђе, брескве, парадајз, целер, али први пут и љута паприка.
Сваки од ових пољопривредних производа био је позитиван на остатке пестицида, и то у већим концентрацијама од осталих производа на листи.
Да би резултати били што веродостојнији, активисти су се током ове акције понашали као купци, куповали су воће и поврће на пијацама, потом га прали, како то обично раде купци, па су га тек онда тестирали.
Нема више бесплатно: Од понедељка почиње НАПЛАТА ПЛАСТИЧНИХ КЕСА у продавницама у Србији
Најважнија препорука организације је да се купци све више окрећу органском воћу и поврћу, али се онима који то нису у могућности саветује да пажљиво бирају производе и да их темељно перу. Пре употребе, прање би требало да траје најмање 30 секунди.
Међутим, огласили су се и произвођачи свежег воћа и поврћа који кажу да купци могу да буду мирни јер је, како наводе, и њима најважнија безбедност хране коју продају.
- Потрошачи више него икада имају избор када је реч о свежем воћу и поврћу и могу да бирају шта ће да купе и конзумирају - изјавили су представници Удружења произвођача и трговаца свежим пољопривредним производима.
Упоредо с листом "најпрљавијих" ово удружење објавило је и 15 врста воћа и поврћа које је најчистије. На првом месту је авокадо у коме је као и у узорцима кукуруза шећерца пронађено мање од један одсто остатака пестицида, а потом следе ананас, купус, лук, манго, диња, карфиол и брокула.