РАК ВРЕБА ИЗ СУПЕРМАКЕТА: Индустријски прерађена храна повећава ризик од канцера, тврде научници
Научна студија спроведена је у Француској на 105.000 људи
Научна студија спроведена у Француској на 105.000 људи утврдила је везу између конзумирања индустријски прерађене хране и готових јела с ризиком добијања рака.
Прочитајте и:
Научници су у данас објављеној студији, спроведеној од 2009. до 2017. године, утврдили да прерађена храна садржи више масноће, засићених масти, шећера и соли, а мање влакана и витамина.
- Према нашим сазнањима, то је прва научна студија која се бави везом између конзумирања индустријски прерађене хране и појаве рака - наводи се у истраживању објављеном у британском медицинском часопису БМЈ (Бритисх Медицал Јоурнал).
Научници су закључили да је конзумирање такве хране повезано с повећаним ризиком од добијања рака за шест до 18 одсто и рака дојке од два до 22 одсто.
Под "ризичном" храном се сматрају хлеб, слаткиши, житарице, безалкохолна пића, месне прерађевине, као што су шунке са додатком или медаљони од млевеног меса, тестенине, инстант супе и замрзнути готови оброци.
У студији се додаје да су то прва разматрања и да је неопходно још истраживања како би се утврдили тачни ризици по здравље.