СРПСКИ ВИНОГРАДАРИ ЗАДОВОЉНО ТРЉАЈУ РУКЕ: Добра година за грожђе и вино, очекује се и до ОСАМ ТОНА рода по хектару
Поједини делови Србије, пре свега Жупа, доста су страдали од града у мају и јуну
У зависности од подручја и сорти које се гаје, берба грожђа у Србији је у току, а професор Пољопривредног факултета у Новом Саду др Драгослав Иванишевић, један од водећих домаћих стручњака за виноградарство објашњава да је виновој лози погодовала сезона без екстремних температура и већих временских неприлика.
ВРАЋА СЕ СЕРИЈА А: Време је за детронизацију Јувентуса
У ПОНЕДЕЉАК СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Уплата леже на рачуне ВИШЕ ОД 16.000 РАДНИКА у Србији
Србија у овом пословном сегменту може да ПАРИРА ДАНСКОЈ: Немачка и Швајцарска су далеко ИЗА НАС
- Поједини делови Србије, међутим, пре свега Жупа, доста су страдали од града у мају и јуну, али ако изузмено те екстремне случајеве и ако узмемо у обрзир винограде где су виноградари успели да се изборе са гљивичним обољењима и на време спроведу потребне агротехничке мере, грожђе делује засад доста лепо. Битно је да у наредном периоду остану овакви временски услови, без обилних падавина, како би успело лепо да сазри и не трули - каже др Иванишевић.
Иако је у виноградарству на првом месту квалитет а не принос Иванишевић констатује да је он у просечним границама, али бољи него прошле године. С обзиром на доста добар квалитет грожђа, како напомиње, касније се очекују и добра вина овогодишње бербе.
- Када су у питању позније црне винске сорте, наредни период од 15 до 20 дана ће бити кључан. Ако посматрамо подручје Војводине, рецимо, неке раније сорте, попут "белог совињона" или ароматичнијих сорти, већ су обране и доста су добре. На Фрушкој гори у току је берба "грашца", који исто изгледа јако добро - наводи др Иванишевић.
И у западној Србији, где је након деценија паузе виноградарство опет у експанзији, први резултати бербе сведоче о добром квалитету грожђа, а Милован Стојковић, који је пре 24 године први засадио винову лозу у Мрчићу код Ваљева, очекује се род на нивоу прошлогодишњег од осам тона по хектару.
- Како је година била захтевна што се тиче заштите винограда, задовољни смо. Грожђе ће у нашем крају бити квалитетно, нисмо имали града нити других непогода као у другим деловима Србије. Било је услова за појаву гриња, пепелнице и пламењаче, међутим, јако добро смо одрадили хемијску заштиту и ране беле винске сорте су стигле на бербу. Плодови садрже 21 јединицу шећера, што је знак да треба да их скидамо и прерађујемо, што је код белог грожђа оптималан садржај да би и вино било оптимално и свеже. Потпуно иста ситуација је и код црних сорти - каже Стојковић.
Када је реч о продаји, цена винског грожђа варира од сорте до сорте.
На огласима могу се пронаћи понуде од 45 до 60 динара по килограму када су веће количине откупа у питању.
Нови засади винограда
Пријатно изненађење, како додаје, јесте да су прве количине обраног "шардонеа" од две тоне по квантитету добро показале и да су након прераде бациле доста сока, што је, како каже, добра претеча будућег вина.
- Ове године позитивно ме је изненадило да су поред засада од пет хектара, који је овог пролећа подигнут у Мрчићу, јавила још три човека који припремају по хектар земљишта за садњу винове лозе. У односу на стидљиву производњу и засаде из 1994. године, то је сада изузетно добар помак - оцењује Милован Стојковић, произвођач код Ваљева.