"Кад узмеш џакове и наднице, ништа не остане" СТИГАО ПРВИ КУПУС, АЛИ ДА ЛИ СА ЊИМ СТИЖЕ И ОЧЕКИВАНА ЗАРАДА?
Нема очекиване зараде.
Јесењи купус је загосподарио тезгама на пијацама, а повртари се жале да продаја "слабо иде". Још увек се продаје на главицу, а почетак сезоне продаје "на џакове" или на велико, директно на њиви, повртари очекују са захлађењем када се најпопуларније јесење поврће оставља у бурадима да се кисели за зиму.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/02/13/profimedia-0295653246.jpg?itok=CUUk3dI0)
ЗАНИМАЊА БУДУЋНОСТИ У Србији расте број ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА: Ове вештине гарантују успешну каријеру и добру зараду
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/10/21/75429674_10220049238170122_7451424351938674688_o.jpg?itok=cgDTyeHU)
ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ И ДАЉЕ БЕЗ ЛИЦЕНЦИ: Огласио се председник ЈУТЕ и открио разлог за овакву ситуацију
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/10/09/profimedia-0311044026.jpg?itok=J7FgfjW_)
НОВА РАДНА МЕСТА ЗА 300 ГРАЂАНА: Велика шанса за Смедеревце, фабрика запошљава нову радну снагуповрће, поврта
Килограм свежег купуса на пијацама у Мачви се продаје по 25 динара. Повртари не очекују да ће значајније да појефтини јер га, наводно, неће бити довољно због смањеног приноса на који су највише утицали неповољни временски услови.
Повртар Зоран Петковић из Богатића, који највеће количине купуса продаје на пијаци, истиче да упркос доброј цени, са парцеле површине 15 ари где је засадио 6.000 биљака, ипак неће зарадити колико је очекивао.
- Година је била веома неповољна. Док је лане била суша и само уз наводњавање се могао остварити добар принос, ово лето је било кишовито, па доста главица купуса трули. Осим тога, на њивама никада више није било глодара и инсеката. Када пољски мишеви, пужеви и бубе начну главицу, она на пијаци не може да се продаје - каже Петковић.
Вредни повртари из Мачве у сезони купус приколицама одвозе на кванташке пијаце или препродавцима продају на њиви. Од маја, када се сеје и садње расада почетком јула до бербе крајем октобра, на њиви има доста посла, највише око заштите од штеточина и болести. Када се додају трошкови горива, џакови и наднице радницима, повртари су израчунали да цена испод 10 динара по килограму, на велико, није рентабилна.
По вишој цени мање количине продају на пијацама и зараде нешто више, под условом да се домаћице не одрекну подварка и сарме, који не могу ни да се замисле без киселог купуса.