Сутра у Београду почиње сајам хране "Укус фест"
На "трпези" ће се наћи најквалитетнији домаћи производи
У суботу и недељу у хотелу Метропол у Београду биће одржан сајам традиционалне хране Укус фест, на којем ће 150 излагача из Србије и бивших југословенских република понудити више о 1.500 производа. Заједничко свима јесте да потичу из „домаће радиности“ и имају врхунски квалитет.
На "трпези" ће се наћи најквалитетнија домаћа храна, од пршута, ајвара и сира, преко кобасица и чварака, до домаћих колача и џемова. За гашење жеђи посетиоцима ће бити на располагању више десетина већ познатих али и до сада анонимних марки вина, ракије и домаћих сокова.
Међу фаворитима Укус феста је и полутврди Купрешки сир, произвођача "Купрес milcha" iz БиХ који је прошле године у Београду проглашен за најбољи сир на Балкану у својој категорији, а прво место освојио је и на прошлогодишњем Новосадском сајму.
- Због близине, величине тржишта и чињенице да је економска ситуација у вашој земљи све боља и да се куповна моћ становништва повећава, за нас из Босне и Херцеговине Србија је све интересантнији и значајнији економски фактор - каже Смаил Жилић, власник "Купрес Milcha".
Он истиче да је тајна успеха купрешког сира у поднебљу и чистом ваздуху, јер се Купрешка висораван налази на надморској висини од 1100 до 2000 метара, а индустрије и загађивача нема ни на видику.
- Чувени српски ботаничари академик Јован Туцаков и Ристо Гостушки су тврдили да нигде нема толико различитог лековитог биља као на Купресу. Говорили су, овде је свака биљка лековита. Краве, козе и овце сељака од којих купујемо млеко пасу ту траву. Нема никакве хемије. Уз савремен процес производње, то гарантује врхунски квалитет.
Жилић каже да ће Београђанима изложити шест врста сирева, међу којима и два „лековита“ сира. Први је од козијег млека са паприком, парадајзом, чилијем и ориганом, а други од овчијег млека са копривом, белим луком, першуном и босиљком и он се на тржиште износи тек кад одлежи годину дана.