ПОЧЕЛА БЕРБА КУПИНЕ: Род одличан, али произвођачи страхују да НЕЋЕ ЗАРАДИТИ ни динар
Сматрају да је откупна цена сувише ниска
Берба купина у Поморавском округу на око 600 хектара је у пуном јеку, родила је добро, пуна је шећера и суве материје, плод је квалитетан, али произвођачи сматрају да је откупна цена сувише ниска.
РУСИ ХРЛЕ НА ОДМОР У ОВУ ЗЕМЉУ: У недељу слетело ВИШЕ ОД 20.000 туриста САМО НА ЈЕДАН АЕРОДРОМ
"УСПЕЛИ СМО ДА ОДРЖИМО ЕКОНОМИЈУ" Ђорђевић: За излазак из кризе кључна је солидарност и сарадња свих земаља
СТАЊЕ НА ТРЖИШТУ РАДА У НЕМАЧКОЈ СТАБИЛНО: Увоз радне снаге из земаља Западног Балкана имао је позитиван утицај
Радиша Петровић из Секурича, општина Рековац, који плантажу купина има крај старог пута Јагодина - Крагујевац, изјавио је данас да је откупна цена 50 и 60 динара за килограм и да "због великих и скупих улагања и цене берача произвођачима неће остати ништа од зараде".
У Левчу и општини Рековац, изразито воћарско виноградарском крају, купином је засађено око 400 хектара, а због ниске цене прошлих година, многи су плантаже купина искрчили, истичу купинари. Они додају да је било година када купину нису ни брали јер би отишли у још веће губитке.
Многи да би избегли губитке, беру сами, али је проблем што је овај крај са изразито старачким домаћинствима, села су пуста, и нема људи за рад, некима помажу рођаци који долазе из других градова, причају они.
Купинари потсећају да су потребне три године да се засад купина подигне, да се одржава, ђубри минералним ђубривима, хемијски третира, што је скупо и да је цена испод 100 динара за купину ниска.
У овом крају доминира сорта "чачанска бестрна" која је посебно добро родила али је доста засађена и "тон фри", "трипл краун" и "лох нес".
Приноси се крећу од 12 до 14 тона, али има површина на којима се принос процењује и на 20 тона по хектару.
Купинари оцењују да ниске температуре и свеже ноћи погодују купинама а да дневне не би ваљало да прелезе 27 степени.
ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Како је Путин једним потезом "ПОДИГАО" АМЕРИЧКУ БЕРЗУ
НА ЗЛАТИБОРУ ВИШЕ ОД 25.000 ГОСТИЈУ! Ево шта их највише интересује
"СТУДЕНТИ СУ ИЗЛОЖЕНИЈИ НА ВИРУС" Шарчевић о начину организације предавања за СЛЕДЕЋУ ГОДИНУ
СТАРИ ОБИЧАЈИ И ДАЉЕ ТРАЈУ: На врху Каблара организована моба, а награда за вредне раднике је ПЕЧЕНО ПРАСЕ
"Искористићемо шансу да дођемо до квалитетних младих људи" Подршка привреде програму "Моја прва плата"