Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Председник Србије отворио гондолу на Златибору: Подржавам важан пројекат за Србију без обзира на политику (ВИДЕО)

14.01.2021. 11:32
Gondola, Zlatibor
Гондола, Златибор / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Панорамска гондола на Златибору, најдужа на свету, званично се пушта у рад данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Првих десет дана рад гондоле ће надзирати представници француске компаније "Помагалски" од које је купљена опрема и који су обучили наше раднике.

НОВА ЕКОЛОШКА ПРАВИЛА ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ВОЗИЛА У СРБИЈИ: Познато када ступају на снагу

НОВА ЕКОЛОШКА ПРАВИЛА ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ВОЗИЛА У СРБИЈИ: Познато када ступају на снагу

ПРВИ КОРАК КА РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА: Грчка дозволила улазак српских туристичких агенција, наставља се сарадња

ПРВИ КОРАК КА РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА: Грчка дозволила улазак српских туристичких агенција, наставља се сарадња

ИЗВАДИЛИ НОВАЦ ИЗ СЛАМАРИЦА: Корона натерала комшије на штедњу, на рачунима имају више од шест милијарди евра

ИЗВАДИЛИ НОВАЦ ИЗ СЛАМАРИЦА: Корона натерала комшије на штедњу, на рачунима имају више од шест милијарди евра 

 

Питања новинара 

На питање о састанку Лајчака у Бриселу, шта ће то значити за нас и шта ће нам донети, Вучић одговара.

- Сви који су критиковали Вашингтонски споразум, говорећи да нису у интересу Србије, сада ћуте... Баш ми је драго због тога састанка у Бриселу, али део који се односи на Србију, морају Србију и да питају. То што се они без нас срећу, то не значи да је то готова став - рекао је председник.

Упитан да прокоментарише истраживање да већина Србије није за политику председника, Вучић одговара да је сигуран да је кратко времена остало до избора, а ако је воља грађана таква, спремни су да часно изгубе на будућим изборима.

- Није страшно изгубити на изборима, часно је урадити нешто за своју земљу - рекао је председник.

На питање о проблему који су се јављали око издавања грађевинске дозволе за гондолу, председник Србије одговара да су то лажи и да он никада није био против изградње гондоле.

- Ово је значајан пројекат за Србију, значајна количина новца је издвојена, ово је инвестиција за будуће нараштаје и ја сам срећан због тога. Овде ћу на лето долазити са породицом и децом, зими нема смисла, ја не знам ни да се санкам, а не да скијам - рекао је председник.

- Ја немам ништа против било ког политичког противника докле год ради нешто што је добро за Србију - додао је Вучић.

Председник је прокоментарисао и приче које круже о његовом вакцинисању, зашто још није примио и коју ће примити, Вучић коментарише да ни његови родитељи још нису примили, а не он.

- Ја ћу вакцину сигурно примити, али не желим да примим ја док нема довољно дози за мој народ и моје грађане - рекао је Вучић.

- Што се тиче тих истраживања, ја не бих да коментаришем, само бих позвао људе да приме вакцину и да стекнемо имунитет. Мени је потпуно небитно коју ћу вакцину да примим и када. Ни ја, ни мој породица, шта одлуче лекари, то ћемо - рекао је Вучић.

Око случаја Бошка Обрадовића и њега, око спора који се водио поводом тужбе упућене председнику због увреде Бошка да је фашиста, председник одговара да он није био на суђењима, ишли су његови адвокати, али да ово сигурно показује да је Србија слободна земља и да се суђења обављају правично.

- Има времена, ми ћемо се борити до краја, до доношења правоснажне пресуде - истакао је Вучић.

На питање да ли су се Стаматовић и Вучић састајали и пре, Вучић одговара да то никога није брига, и да су обојица за Србију и за све оно што се треба урадити како би грађани Србије боље и лепше живети. То је циљ обојице, одговара председник.

На коментар Млађана да је председник издао Косово, председник одговара да Србе на Косову и њега не може нико да уцени.

- Срби на Косову знају ко и шта за њих ради, њих не можете да уцењујете и мењате им мишљење. Видим како су они реаговали, шта су они 90-тих година радили. Дела, а не речи - кратко и јасно одговорио је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише протесте код нас и у Америци, као и коментарисање оних који су демонстрације вршили код нас, сада бране Американце и коментаришу њих, председник одговара.

- Како да вам кажем, ја мислим да је људима све јасно, само ми није јасно како људи иду и коментаришу да су ово код нас биле мирне демонстрације, а било је батињања. То толико говори о лицемерју наших лажних елита, али све најбоље им желим - рекао је Вучић.

На питање како ће држава реаговати и решити протесте фриленсера због наплате пореза, председник одговара.

- Мислите да ли ће држава решити проблем пореза само због тога што су јавили да ће ући у протест. Неће, ми смо рекли да има простора за разговарање, али не и да не плаћају порезе. Порез мора да се плати, ми од пореза финансирамо све оно о чему причамо, тако ће морати и они да плаћају. Разговор је једино решење, а те претње су толико бесмислене да ја немам речи - рекао је председник и поздравио све уз жеље за пуно успеха!

Председник Србије поводом свечаног отварања гондоле на Златибору огласио се и на свом инстаграм профилу "будуцностсрбијеав".

- Драги Златиборци, дошао сам да подржим један важан пројекат и да кажем колико се као председник наше земље радујем сваком успеху и свему што доноси добро нашој земљи. Честитам општини Чајетина на овом јединственом подухвату. Живела Србија - написао је председник Србије. 

Вучић: Поносан сам на ову гондолу

- Желим да се захвалим и честитам свима који су на овоме радили. Нема никакве сумње да ћемо изградити обилазницу око Златибора, пут до Поникве, и да видимо како и на који начин да Златибор приближимо Београду - рекао је Вучић на почетку обраћања и додао да је ово велика трка између Врњачке бање и Златибора око туриста.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

- Још једном честитам општини Чајетина на оваквом успеху, отвара се гондола и на Копаонику. А ја само желим да кажем да ћемо увек бити уз вас, исто као што сте ви били уз Србију, тако ћемо и ми уз Златибор ко год на власти буде био - рекао је Вучић.

Председник општине Чајетина: Хвала свима који су помогли

Председник општине Чајетина захвалио се свима који су помогли реализацији овог пројекта, и иневестицији која је највреднија за туризам у пар година. 

- Кренули смо још 2014. године да разговарамо о томе како да ски центар Торник битан за туризам. Тада није било време за трошкове и изградњу, било је проблема са бирократијом, обнова ски центра трајала је пет година... Ми смо размишљали како да кренемо са изградњом гондоле, а за то је било потребно да урадимо планске пројекте. Тако смо и радили, уз помоћ једног тихог, стручног човека, Љубише Радовановића, рођеног у Љубишу који нам је касније помагао заједно са стручњацима из Француске. Они су реализовали планове, а ми пројекат. Када спомињем ово све, морам да повежем у једну целину, а то је да ми нисмо са нашим привредницима, страним инвеститорима, сами смо успели да пребродимо ту бирократију и све изазове. И у једној, и у другој Влади, и зато сам захвалан председнику Вучићу што је веровао у овакав крај и исход пројекта и гондоле - рекао је председник општине Чајетина и додао да ће се на овај начин Србија опет оживети.

- Ми у градовима од деце правимо кућне љубимце, а на селу расту мали људи, тако је говорио Љубивоје Ршумовић. Зато ми овде стварамо гондоле, и мале људе, њихову перспективу да им омогућимо да и они сутра нешто сами створе и да имају где да стварају - рекао је председник општине.

- Желим да се захвалим председнику Вучићу, хвала свима који су помогли, и пуно среће и радости свима који су данас овде - рекао је за крај. 

Бувије: Част ми је што смо део овог пројекта

Потпредседник француске компаније Пома Кристијан Бувије казао је да му је задовљство што присуствује отварању и захвалио се свима.

- Част ми је што је опрема француске компаније данас овде и задовољство ми је што сам био један од учесника на овом пројекту. Златна гондола је данас најдужа гондола на свету - рекао је Бувије.

Бувије је Милану Стаматовићу, председнику општине Чајетина, уручио трофеј као доказ захвалности и поверења. 

Гондола - нова туристичка атракција на Златибору

Од центра Златибора до комплекса Торник од јутрос се стиже девет километара дугом трасом изнад ливада, шума, језера.

Иначе, вожња траје 25 минута. Капацитет гондола која има 55 кабина је 600 путника на сат. Срце гондоле налазиће се на међустаници код Рибничког језера, где је планиран развој пројекта Нови Златибор (туризам високе категорије, на преко 200 ха земљишта), док ће завршна станица гондоле бити на самом врху Торник , на висини од 1496 м.

Због епидемиолошких мера до даљњег ће у једној кабини бити највише четири човека. Очекивања су да се инвестиција у гондолу од 13 милиона евра врати кроз десет година када се очекује да Златибор постане најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње и око милион посетилаца.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У сарадњи са реномираним француским произвођачем Компанијом Помагалски комплетна инсталација урађена је у складу са највишим стандардима заштите животне средине. Поштовање светских еколошких стандарда при градњи гондоле у складу је са напорима Општине Чајетина да постане прва еколошка општина у Србији.

Панорамска гондола на Златибору, најдужа на свету, званично се пушта у рад данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

#EUzaTebe - ИНОВАЦИЈАМА ДО ГЛОБАЛНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА: Партнери у подршци иновација
Partneri u podršci inovacija

#EUzaTebe - ИНОВАЦИЈАМА ДО ГЛОБАЛНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА: Партнери у подршци иновација

24.09.2024. 10:00
Бројке не лажу – Weekend.17 је најбољи и најпосјећенији до сада
Weekend media festival

Бројке не лажу – Weekend.17 је најбољи и најпосјећенији до сада

24.09.2024. 09:40
МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи
Siniša Mali

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи

23.09.2024. 13:18
СЕМПЛ ЋЕ ОВАЈ ПУТ ПОСТАВИТИ ОГЛЕДАЛО НЕСТРПЉИВОСТИ
Sempl 2024

СЕМПЛ ЋЕ ОВАЈ ПУТ ПОСТАВИТИ ОГЛЕДАЛО НЕСТРПЉИВОСТИ

23.09.2024. 12:00
МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи
Siniša Mali

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи

23.09.2024. 13:18
МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву
pare

МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву

22.09.2024. 10:45
ЕВРО ОЈАЧАО ПРЕМА ДОЛАРУ: Америчка валута близу најнижег нивоу у последњих годину дана
Dolari

ЕВРО ОЈАЧАО ПРЕМА ДОЛАРУ: Америчка валута близу најнижег нивоу у последњих годину дана

22.09.2024. 08:48
ПОСЛЕ 3 ВЕКА ПОСТОЈАЊА ЧУВЕНА ПИВАРА ЗАТВАРА ВРАТА: Губици и растуће цене пресудили производњи
Pivo

ПОСЛЕ 3 ВЕКА ПОСТОЈАЊА ЧУВЕНА ПИВАРА ЗАТВАРА ВРАТА: Губици и растуће цене пресудили производњи

22.09.2024. 08:37
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА УБИСТВО ДАНКЕ ИЛИЋ
Danka Ilić

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА УБИСТВО ДАНКЕ ИЛИЋ

24.09.2024. 08:54
МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

ТУЖНО

Stradala porodica

МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

23.09.2024. 22:59
СИРЕНЕ ЗАВИЈАЈУ У ИЗРАЕЛУ, ХЕЗБОЛАХ ОПЕТ НА УДАРУ ИДФ У ЛИБАНУ: На хиљаде цивила масовно беже ка Бејруту, још није употребљено најјаче оружје (ВИДЕО)
Hezbolah - Izrael

СИРЕНЕ ЗАВИЈАЈУ У ИЗРАЕЛУ, ХЕЗБОЛАХ ОПЕТ НА УДАРУ ИДФ У ЛИБАНУ: На хиљаде цивила масовно беже ка Бејруту, још није употребљено најјаче оружје (ВИДЕО)

24.09.2024. 10:02
"Брате, извукли смо се" Данкина мајка после подизања оптужнице открила шта су рекла двојица осумњичених након цурења снимка на ком је наводно девојчица
Danka Ilić

"Брате, извукли смо се" Данкина мајка после подизања оптужнице открила шта су рекла двојица осумњичених након цурења снимка на ком је наводно девојчица

24.09.2024. 10:22