Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Нови инвестициони план "Србија 2025": Повећање ПЛАТА И ПЕНЗИЈА, за младе издвојено 500 МИЛИОНА (ВИДЕО/ФОТО)

28.12.2019. 10:09 12:03
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Грађанима се данас представља инвестициони план до 2025. године.

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић представљају данас програм "Србија 2025". који садржи план инвестиционих пројеката за даљи развој земље у наредних пет година.

ПРЕДСЕДНИК ЗАБРИНУТ ЗА СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! "Положај нашег народа и наше цркве СВЕ ЈЕ ТЕЖИ!"

ПРЕДСЕДНИК ЗАБРИНУТ ЗА СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ! "Положај нашег народа и наше цркве СВЕ ЈЕ ТЕЖИ!"

"Мило, Шиптаре, не дамо ти светиње" Велики протест испред амбасаде Црне Горе у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

"Мило, Шиптаре, не дамо ти светиње" Велики протест испред амбасаде Црне Горе у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

"Напад фашиста на Скупштину Србије" Осуде НОВОГ НАСИЉА Обрадовића пљуште са свих страна (ФОТО/ВИДЕО)

"Напад фашиста на Скупштину Србије" Осуде НОВОГ НАСИЉА Обрадовића пљуште са свих страна (ФОТО/ВИДЕО)

Изјаве за медије

Након представљања новог инвестиционог плана "Србија 2025", председник Србије се обратио новинарима и одговарао на новинарска питања. На питање да ли је просечна плата, коју је најавио до краја 2025. године од 900 евра превише амбициозна, Вучић је рекао да није, да ће можда ићи и више од тога.

- За плате ће бити лако, али ће подухват да пензије буду 440 биће веома тежак. Плате ће ићи и на више од 900 евра, проблем јесу пензије, јер оне имају све мање учешће као замена за плате и да држава не интервенише пензије би биле свега 37 посто просечне плате. И зато ћемо кроз два нова система заштитити пензионере. Ми ћемо ово направити и у неким сферама резултати ће бити још бољи - рекао је он. 

На питање шта је планирао, а није успео да уради Вучић је рекао: "Много тога."

- Али није суштина у томе колико пута ћете да паднете, већ колико пута ћете да устанете. То се дешава на дневном нивоу, па шта, тако је кад радите, само када ништа не радите не можете да поргешите. Резултати су ту. Много добрих пројеката, где год кренете видите кранове, за кратко време изградићемо два нова моста у Београду, и изградићемо још. Стандард је све виши, само што то људи не желе да признају, плате су више. Мој лични успех је јер сам радио, трудио се и борио и помогао Влади да урадимо добре ствари - одговорио је председник Србије.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Александар Вучић и Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

На питање колико је важан људски фактор када је у питању реализација новог инвестиционог плана он је рекао да ће бити проблема, али да се са тиме суочавате на дневном нивоу.

- Мислите да нема проблема да када питате једну болницу на југу Србије колико имате завоја рецимо, а они кажу да не воде материјално руководство - рекао је Вучић и додао да је то била страшна грешка.

На питање о конструктивном приступу ЕУ када је у питању КиМ он је рекао да је Србија само кандидат за чланство и да о томе како ће се Европска унија понашати према нама одређују само они, и да је то питање за Сема Фабриција, а не за њега.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је предуслов за реализацију плана Србија 2025 мир и стабилност у региону, у шта ће Србија и даље улагати велики труд, напор и енергију.

Вучић је, одговарајући на констатацију новинара да се видело како изгледа план за привреду, али да једна искра у региону може да сруши цео пројекат, нагласио да се чини да сви људи који су добронамерни виде да Србија улаже напоре у очувању мира и стабилности. Казао је да су пре неколико дана дошли напади из БиХ због Стратегије националне одбране, да су из Сарајева напали што помињемо РС, што је, иначе, наша обавеза према Дејтонском споразуму, а Милорад Додик - што се помиње БиХ.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Александар Вучић и Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- Ми смо само радили свој посао и поштовали Дејтонски споразум, рекли да смо за очување РС унутар БиХ. Питам се је л то неко планира укидање РС, је л то Србија може да прихвати и каже ''укините''. То може да се деси само ако је то воља српског народа. Супротно вољи српског народа Србија то не може прихватити - нагласио је он.

Рекао је да Србија ћути док из БиХ кажу да је Косово независна држава, а ако неко у свету, како је констатовао, треба да води рачуна да не даје такве изјаве, онда је то БиХ.

- Никакве ставове, судове не дајемо, ћутимо на свакодневне увреде. Мислим да ни у Данасу, Времену, НИН-у нема толико мојих слика колико у албанским медијима на Косову, колико измишљотина и лажи. Chutim. Чекам да у Приштини нешто ураде, некакву владу формирају, да видмо можемо ли да разговарамо са неким - казао је Вучић.

Истакао је да ће бити потребно много труда, енергије, напора да предузмемо да бисмо успели да сачувамо мир, јер је то све предуслов да би се најављено могло направити.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПЛАНА

Представљање новог инвестиционог плана "Србија 2025" одржава се у Палати Србија. Свечана церемонија започела је интонирањем српске химне "Боже правде". 

Програм "Србија 2025" вредан је нешто мање од 14 милијарди евра.

Обраћање председника Србије

Након премијерке Ане Брнабић, пристунима се обратио и председник Републике Србије Александар Вучић. 

- Те 2014. године седео сам са господином Дачићем, Марковићем, Кркобабићем и са људима из странке коју водим и гледали смо како јавне финансије нису под контролом, како нам јавни дуг одлази под небо због вођења неодговорне политике. За пет година променили смо лице Србије. Србија је данас једна од земљаља која најбрже напредује. Успели смо да будемо међу најбољима у Европи, не само у кошарци, ватерполу или одбојци, него и у економији. Данашњи дан је тренутак када излазимо пред грађане, стојимо чврсто и те 2025. године бићемо поносни на реализацију овог плана. Морали смо да смањујемо плате и пензије, у новембру је Србија имала највећи раст у Европи и то од 6 одсто. Годину завршавамо са растом 4 одсто, а нису веровали да ће тако бити. Грађани Србије заслужују аплауз за то што је 3.8 милијарди инвестиција било током ове године, то је много више него у осталим чланицама заједно на Балкану. Према подацима, ниво инвестиција у Србији је за 9 посто већ него претходних година. То смо урадили захваљујући народу, Влади, због тога што су људи знали да се рак не лечи аспирином него тешким и озбиљним терапијама. Циљ је да људима у Србији буде боље, да бисмо имали више деце и бољи живот - рекао је председник и додао: 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- Сада је тренутак да изађемо са другачијим мерама пред наше грађане. Иза плана ћемо да станемо чврсто и бићемо поносни на оно што смо урадили. Рад и резултате не можете да одузмете никоме. То смо урадили захваљујући народу који је имао поверења у своју државу, Владу. Све што се ради ради се због останка младих у Србији, ако се овај план спроведе у дело просечна плата у Србији биће 900 евра, а пензије између 430 и 440 евра  - рекао је Вучић. 

Вучић је подсетио да Светска банка предвиђа да би Србија могла да достигне раст и о од седам одсто. Председник је рекао да ће највећа улагања бити у путну инфраструктуру. Такође, из буџета је издвојено 500 милиона евра за младе, за изградњу станова. Вучић је на мапи Републике Србије уцртао постојећу и путну инфраструктуру која је у плану.

-  Новац смо одвајали по областима. Важни су нам млади људи, млади брачни парови који треба да буду самостални и формирају своје породице. За младе је издвојено 500 милиона, а тражићемо од њих минимално учешће да би се показала заинтересованост и да ту живе. У оквиру ове политике уложићемо у повећању финансијских давања за новорођену децу, вртиће, за репродуктивно здравље и радићемо на заштити и превенцији за децу оболелу од аутизма и помоћи ћемо мајци на сваки начин. Укупно 700 милиона евра. Цео систем државе ради на томе - истакао је председник. 

Председник Александар Вучић најавио је да ће у оквиру програма Србија 2025 више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

- 5 милијарди и 78 милиона уложићемо у путну инфраструктуру. Брза саобраћајница је од изузтетног значаја, нова магистрала која ће спајати северозападни са свевероисточним делом. Урадићемо Београд-Зрењанин аутопут, као и Ново Сад – Зрењанин. За три године завршићемо Чачак, Краљево, Крушевац, Чићеваћ, Појате, али и Крагујевац, Мрчајевци. Урадили смо и пут Сурчин – Обеновац – Уб – Љиг – Чачак. Идемо правац према Котонаму и други правац из Пожеге на Ариље до Ивањице преко Сједнице и Новог Пазара до Дуге пољане. Боље да напишемо више, а потрошимо мање – казао је председник Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Вучић је представио и планове за улагања у спорт широм земље, изградњу стадиона и спортских центара, улагања у бање, као и улагања и помоћ за пољопривреднике.

- У плану је изградња гондоле Врњачка Бања - Гоч, развој ски центра на Голији, бициклиситчке стазе од Новог Сада до Београда, реконструкција и рестаурација хришћанских и исламских споменика културе у Новом Пазару - открио је Вучић само неке од пројеката који предвиђа програм "Србија 2025".

Председник је најавио додатна средства за рад Канцеларије за Косово и Метохију. 

-Канцеларија за Косово и Метохију добиће додатних 150 милиона евра како би се помогао наш народ у јужној покрајини. Радићемо свуда где можемо, и то не само на северу, већ и јужно од Ибра - у Грачаници, Ранилугу, Клокоту, Пасјану, али и Штрпцу, Сиринићкој Жупи, на целом КиМ где год живе Срби. За сарадњу са Републиком Српском издвојено је додатно 100 милиона евра. Наша је обавеза да помогнемо Републику Српску и њено увезивање са матицом, при том не угрожавајући никога, то се подразумева - рекао је он.

Обраћање Ане Брнабић

Присутнима се на почетку обратила премијерка Србије Ана Брнабић која је представила основе новог инвестиционог плана. 

- Србија је данас фундаментално другачија земља у поређењу са 2014. годином. Ми смо данас економски и политички стабилнија земља. Ми смо земља коју сада много више поштују, ми смо земља у којој је незапосленост испод 10 процената. Ми смо земља где је просечна плата нешто виша од 500 евра, земља где се плате и пензије континуирано повећавају. Ми смо земља која је ушла у период стабилног раста и све то треба да буде за понос грађанима Србије. Овде смо данас јер мислимо да Србија заслужује и може много боље. Стопе раста од 3 до 4 одсто мисаона су именица биле за нашу земљу, а сада је то стварност. Циљ је да грађани осете побољшање свог живота. Зато нам требају веће стопе раста и да до 2025 године створимо боље услове за живот, да имамо индустријске зоне, канализацију, путеве, водоводне мреже, системе за санацију отпадних вода, све оно што утиче на стварање бољег живота. Треба да улажемо и у науку и технологију, вештачку интелигенцију и зелену политику - истакла је премијерка и додала: 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- Радили смо са партнерима из Светске банке и дефинисали секторе у којима морамо да се мењамо. Морамо да радимо на регионалном повезивању са мање администрације. Идеја коју је председник Србије Александар Вучић предложио о "Мини Шенгену" је одлична. Пуна имплементација идеје "Мини Шенгена" донеће за земљу много бенефита, могла би да утиче на повећање на годишњем нивоу на Западном Балкану између 0,5 и 0,7 посто. Данас улазимо у нови економски оквир, време је да мало либерализујемо наше тржиште и пустимо да нове компаније, старт апови дођу на наше тржиште. То ће захтевати да се донесу нови закони, промене постојећи, али потенцијал оваквих реформи је огроман. Такође, Србија креће и у реформу образовања, увели смо предузетништво, програмирање, дуално образовање. Србија је из буџета издвојила новац за науку, иновације, научне институте - истакла је Брнабић.

Премијерка Србије је нагласила да мора да се настави са реформом образовања и навела ствари које су до сада урађене: оформљен је фонд за науку, запослено је више од 1.200 младих докторанада, више је издвојено за неформално образовање.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Александар Вучић и Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- Ми то можемо и Србија може да буде лидер у четвртој индустријској револуцији. Показали смо да умемо да решавамо комплексне проблеме, решили смо Железару, РТБ Бор... Ово је огромна шанса и један од највећих задатака пред нама. Нешто мање од 14 милијарди евра треба да уложимо у ове пројекте који ће се финансирати из буџета као и из кредита међународних институција - рекла је она.

Ивица Дачић открио: "Председник је звао Мила, рекао му је колико смо ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ДОГАЂАЈА У ЦРНОЈ ГОРИ!"

Ивица Дачић открио: "Председник је звао Мила, рекао му је колико смо ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ДОГАЂАЈА У ЦРНОЈ ГОРИ!"

Мило срља у ГРАЂАНСКИ РАТ, Србија ће УВЕК БРИНУТИ о Србима: Ђукановић добио ОШТАР ОДГОВОР из Београда

Мило срља у ГРАЂАНСКИ РАТ, Србија ће УВЕК БРИНУТИ о Србима: Ђукановић добио ОШТАР ОДГОВОР из Београда

С ПОШТОВАЊЕМ, ВЛАДИМИР ПУТИН: Овако изгледа новогодишња честитка која је стигла БРАТСКОМ СРПСКОМ НАРОДУ! (ФОТО)

С ПОШТОВАЊЕМ, ВЛАДИМИР ПУТИН: Овако изгледа новогодишња честитка која је стигла БРАТСКОМ СРПСКОМ НАРОДУ! (ФОТО)

"Имамо само ЈЕДАН НАРОД и само ЈЕДНУ ЗЕМЉУ!" Дачић најавио БОРБУ за права СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ

"Имамо само ЈЕДАН НАРОД и само ЈЕДНУ ЗЕМЉУ!" Дачић најавио БОРБУ за права СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ

ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ: Дубоко сам потресен дешавањима у Црној Гори

ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ: Дубоко сам потресен дешавањима у Црној Гори