Високе температуре не спречавају Чачане да уживају у врућем печењу: Хрксава корица мора да се лепи за прсте
Добродошли у "Прасе штрасе"
Ако кренете аутопутем Милош Велики западно од Београда, на неких 100 километара од престонице, дочекаће вас једна друга - престоница печења. На магистралном путу који води око Чачка, на само два километра налази се десет печењара, а укупно их у овом граду има чак стотину. Све имају посла и своје госте, који не одустају ни кад напољу температура пређе тридесет степени. Како кажу, врућ дан не може да почне без врућег печења.
ВОЋКА КОЈА ДОНОСИ ЧИСТУ ЗАРАДУ: За њих нема кризе, домаћин Живота после само пет година ОСТВАРИО ПРОФИТ
У Чачку се јуче одлучивало КО ПРАВИ НАЈБОЉУ ШЉИВОВИЦУ: Награда је отишла у ОВАЈ СРПСКИ ГРАД (ФОТО)
ШОКАНТНИ ПОДАЦИ! У Херцег Новом забележено 93 одсто мање гостију него прошле године
- Нема дилеме за нас. Овде се печење може јести и за доручак и за ручак и за вечеру, на минус двадесет или на плус четрдесет степени, свеједно је. Нигде није укусно као у Чачку. Корица мора да буде хрскава, месо да се лепи за прсте и мало да му боја вуче на жућкасто. Ето тако изгледа право, добро чачанско печење - прича Радојко Јанковић, који не пропушта да сваки дан сврати у једну од многобројних печењара.
Како би се пред верне госте даноноћно сервирали укусно печено прасенце или јагње, неко мора да се топи и поред фуруне. Мајстори свог заната добро знају све тајне како направити најуксуније печење у народу знано под паролом "прсте да полижеш".
- Месо се припрема на традиционалан начин. Ставља се у зидане фуруне и пече на жару буковог дрвета. Ватра може у зависности од потребе, да се појачава или смањује и с времена на време ражањ се окрене. Од величине прасета или јагњета зависи колико ће да траје процес, али оптимални просек јесте да за добро печење треба од три до пет сати - каже Никола Маринковић, власник једне од најпознатијих печењара у Чачку.
Само овако припремљено печење може да задовољи критеријуме правих гурмана. Иако овај специјалитет важи за јаку и масну храну, врло често не могу да му одоле ни они који пазе на калорије и холестерол.
- Некад се деси да странци који су у пролазу, само за себе наруче око два килограма печења, а да га раније никад нису ни пробали. Ми им, наравно, сугеришемо да је то много за једну особу, али они нас не констатују. Кад заврше са јелом, тањири им буду празни - рекао је Никола.
За добар оброк на чачански начин, на чувеној деоници познатој и под називом "Прасе штрасе", мораћете да припремите новчаник. Килограм прасећег печења кошта 1.100 динара, а јагњећег 1.600. Неизоставна је шопска или српска салата, да одржи баланс на високим температурама.
Зашто пуномоћја за ауто трају годину дана, а не до опозива? Нотари откривају праву истину
ПЛАН ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДАН 150 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Шпанија припрема план опоравка привреде
ЂОРЂЕВИЋ ПОРУЧИО: Влада Србије неће одустати од циља да 2025. године просечна плата буде 900 евра, а пензија 440
Мајстори који су УВЕК ПРЕБУКИРАНИ! За поправку у вашем стану узимају и до 9.000 динара, а чекате их по 15 дана
ЗАМЕНА ЗА ШАЛТЕРЕ! Програм електронског развоја Србије: Преко нета многе погодности, за две године 300 НОВИХ УСЛУГА