Воћари се богате на ПРЕРАДИ шјиве: Овогодишњи род не иде у казан, већ у...
Трљају руке и производђачи и сезонски радници
Блачки воћари, који предњаче у Србији по производњи шљива, памтиће ову годину по много посла, рекордном роду и просечној заради, јер је цена од осам до 18 динара по килограму. Нешто бољој заради ипак могу да се надају они који су претходних година улагали у смештајне капацитете и погоне за прераду, у којима ће, по свему судећи, ове године бити осушено највише шљиве до сада.
Прочитајте и:
У стотињак сушара колико је у претходних петнаестак година изграђено у блачкој општини, захваљујући натпросечном роду, већ месец дана ради се непрекидно. А шљива ће се сушити бар још десетак дана. Потпуно друга слика од прошлогодишње кад сушаре нису ни палили због слабог рода и високе цене шљива.
И из свог воћњака и из откупа
- Ја сам претпрошле године имао око десет тона, сада две-три тоне више, тако да етапно стижу нови засади воћа и онда се на основу тога повећава и сама производња, а и сама количина суве шљиве - каже власник сушаре у Кашевару Душан Ракић.
И Раде Ђокић ће у својој сушари на периферији Блаца осушити највише шљива до сада. Прерађује, уз воће из својих воћњака, и шљиву из откупа.
- Замрзнем је, извадим је, откравим је, осушим, значи може да чека и годину и две. Баш је ове године имала и сунчаних дана, има и шећера. Баш је добра шљива, тако да ће то бити година за памћење наводи Раде Ђокић, који има и хладњачу. Продужена сезона сушења шљива ове године и готово непрекидни рад у три смене прилика је за зараду и сезонцима.
- Може да се заради 40.000 - 50.000 за месец дана - истиче Душан.
Улагања се враћају
Улагања у сушару већ се враћају, а сада треба улагати у даљу прераду и паковање, кажу стручњаци.
- Моје мишљење је да би људи требало да крену у прерађивачке капацитете, односно у дораду те суве шљиве, можда кроз искоштичавање, можда да буду директни продавци маркетима - рекао је Бојан Николић из општине Блаце.
Само из Блаца ове године требало би на тржиште да оде више од сто вагона суве шљиве. За нову сезону најављују и нова улагања – неколико милиона евра у постројења за топлу прераду воћа.