Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МОСТ МИРА НА БАЛКАНУ: Председници притиском на тастер означили почетак изградње ауто-пута Београд-Сарајево

08.10.2019. 18:19
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Велики и важан дан

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган и чланови Председништва Босне и Херцеговине присуствују церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

Обраћање председника Вучића:

- Хвала вам драги пријатељи што сте данас са нама. За нас ово јесте историјски догађај, од 1945- године свих путеви са БиХ углавном су били лоши, као да је неко народе који овде живе кажњавао за ко зна шта, и данас је прилика да покажемо да сами можемо да уређујемо своје односе. Данас почиње један од најважнијих догађаја региона, ово је био простор сумњи, страхова и мржњи, данас тај простор повезујемо, отварамо и спајамо. Путеви су начин да се прошлост остави иза нас и да почива у миру, они нас зближавају и дају могућност да се разумемо и опростимо без једа и зазора. Немати пут који те повезује са комшијом значи да вас раздваја зид или провалија разлика и сумњи. На путу се људи срећу, пазе једни на друге и схватају колико мало их дели - казао је Вучић.

Он је рекао да Турску и Србију поред бурне прошлости повезује и жеља за грађењем путева.

- За само неколико дана отворићемо ауто-пут Ниш-Пирот-Димитровград, ни километра Србије неће бити да није под ауто-путем, и то сте ви успели грађани Србије, јер сте у најтежим тренуцима 2014. године веровали у тешке мере и да се тешким радом извлачи земља из тешке кризе. Вама хвала, ви грађани Србије дали сте нам снагу и моћ да радимо најбоље за Србију и нашу будућност - рекао је Вучић и додао да је њихов посао да се стиче поверење.

- Ми морамо да помогнемо једни другима и престанемо да мрзимо нечији успех, путеви чине да престанемо да будемо црна рупа на мапи Европе и света - рекао је Вучић и додао да хоћемо да нам буду ближа сва места која се налазе у том прстену ауто-пута.

- Ми немамо више права на грешку, морамо да гледамо у будућност и да урадимо све да би нам будућност била боља, поносан сам и на вас јер сте показали како је гостољубива Србија. Хвала вам и живело пријатељство свих наших народа, живела Србија - закључио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након тога, председници су притиском на тастер означили почетак изградње ауто-пута Београд-Сарајево. 

Обраћање председника Ердогана:

 - Желим да вас овим лепим поводом најсрдачније поздравим! Ми смо данас сви заједно сведоци једном историјском тренутку у нашим земљама и веома сам поносан због тога што се данас окончава 12 важних пројеката. Почетком 2018. године у Истанбулу смо одржали један важан састанак са Вучићем и Изетбеговићем, а тај састанак је отворио пут за реализацију овог прокјекта. Одмах након тог састанка смо уложили велике напоре како бисмо реализовали пројекат мира на Балкану. И користим ову прилику да се захвалим свом пријатељу Вучићу и свима осталима, мост чији темељ данас постављамо видимо као мост пријатељства јер он има посебну вредност за цео регион. Оно што желим да нагласим јесте да имамо велика очекивања од наше компаније када је у питању реализација овог пројекта у што краћем времену и на што бољи начин - рекао је Ердоган.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Наша историјска и културна баштина је наше заједничко богатство, стога сваки споменик на овим просторима представља могућност за нашу солидарност и нашу сарадњу. Због тога смо у обавези да изградимо своју будућност тако што ћемо искористити надахнуће и храброст коју црпимо из наше богате прошлости. А, један од доказа да радимо у том правцу је и Рамска тврђава која представља бисер реке Дунав. Убеђен сам у то да ће реализација овог пројекта допринети повећању потенцијала у региону и да буде од користи свима нама - казао је он.

Данас се поставља и камен темељац за рехабилитацију путног правца Пазар - Тутин и користим ову рилику да се захвалим свом драгом пријатељу господину Вучићу и његовим сарадницима јер ће овај пројекат олакшати економске прилике у Санџаку.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Наш уважени пријатељ Шемсудин Кучевић, председник општине Тутин је трагично страдао на путу Нови Пазар - Тутин у саобраћајној несрећи и због тога осећам личну обавезу да се овде сетим њега. А, његовој породици и свим грађанима Тутина изразим још једном саучешће - рекао је Ердоган.

Обраћање Жељка Комшића

- Својим присуством данашњем тренутку желимо да прикажемо колико мало треба поверења, пружене руке, осмеха да ствари у овој нашој регији брзо крену на боље и зато ово јесте ауто-пут, комуникација али поред тога ово је симбол наших будућих бољих односа, желимо да буде симбол пријатељских веза између наших људи и земаља - рекао је Комшић.

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić
Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- До пре пар година ово је изгледало немогуће у односима Републике Србије и БиХ, изгледало је немогуће да се крене у изградњу једног инсфраструктурног пројекта, који није само у корист људи у једној земљи, већ која пуно значи за односе неколико земаља. Тако овај ауто-пут има и конкретан и симболички значај - казао је Комшић.

Обраћање Шефика Џаферовића

Он је поздравио све присутне и изразио задовољство јер има прилику да присуствује овом свечаном чину.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ауто-пут Београд-Сарајево важно је да се што пре изгради и да се та два града што пре и што квалитетније повежу. Овај данашњи тренутак је тренутак изградње нечега што води у мир, просперитет, стабилност и развој. Нема ништа боље од овог филма који смо погледали, граде се фабрике, да људи могу да живе од свог рада, граде се путеви да људи могу да комуницирају, то може доћи само од оних који су племенити и искрени у својим намерама да нам свима помогну. Хвала председнику Вучићу и Републици Србији што су решили сва питања која су решили за иградњу овог пројекта. Ја се надам да ћемо и ми у БиХ што пре окончати све процедуре како би се кренуло у изградњу кроз БиХ. Ми желимо да имамо добре односе са суседима и мислим да можемо да их градимо јер наши народи живе у свим државама региона - рекао је Џаферовић.

Обраћање Милорада Додика:

- Данас почиње изградња моста и трасе аутопута који ће повезати Бањалуку и Београд, Републику Српску, Босну и Херцеговину и Србију. Драго ми је што данас присуствујем овде. Изградњом аутопута добија се мир.

- Желим да вам се захвалим у име БиХ зато што сте прихватили да изградњу моста финансирате у целини, хвала вам и хвала свима. Припадамо народу који радо дочекује своје госте, а када их испраћа каже: дођите нам поново, верујем да ћемо се ускоро срести поново - закључио је Додик.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ово је враћање дуга овом народу, јер се кроз историју нису градиле комуникације које би повезивале Србију и БиХ и Републику Српску. Све то не би било могуће да није било председника Вучића и његовог тима. Ја сам веома срећан и задовољан што могу у име РС и БиХ да се захвалим председнику Вучићу и председнику Ердогану - рекао је Додик.

Пре полагања камена темељца, пуштен је филм о турским улагањима у Србију.

Вучића су дочекали бројни грађани, који ће присуствовати полагању камена темељца.

- Хвала вам на дивном дочеку - написао је председник на Инстаграм профилу.

autoput beograd sarajevo
аутопут београд сарајево / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

autoput beograd sarajevo
аутопут београд сарајево / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Раније данас у Београду је одржан трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, а српски председник је био домаћин председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и члановима Председништва БиХ, Жељку Комшићу, Милораду Додику и Шефику Џаферовићу.

Први се после састанка обратио члан председништва БиХ Милорад Додик, који се захвалио свима присутнима, а посебно домаћину Александру Вучићу.

Председник Србије у свом обраћању је нагласио да је изузетно задовољан због разговора са представницима БиХ и Ердоганом.

- Ердогану сам изузетно захвалан због несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану. Он је својим останком данас у Београду показао колико му је важан цео регион, и Србија и БиХ. За нас је данас веома важан дан, и око тога се слажемо сви и у Србији и у БиХ. Србија је испунила све своје обавезе пред градњу ауто-пута до Сарајева, и ми се првом етапом спајамо са Бијељином, затим са Брчком и наравно са Тузлом. Нема ни потребе да говорим о томе колико је то фантастично за нашу трговиснку размеру, и у ту сврху смо данас потезали мапе и уцртавали ауто-путеве и нове пруге. Сви смо са задовољством гледали у те карте и размишљали о томе како ћемо поправити животе наших људи - рекао је Вучић, па додао:

- Када повезујемо људе, они више брину о напретку, стандарду и бољитку, а не о неким другим стварима. Спреман сам да увек разговарамо, и волео бих само да не гледамо преко плота једни друге, већ да размишљамо како ћемо да живимо заједно. Позивам наше људе да пуног срца уз аплаузе дочекају Ердогана, али и наше госте из БиХ, господину Комшића, Џаферовића и Додика. Данас смо започели велики посао - поентирао је Вучић.

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО
Josip Broz Tito

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО

19.09.2024. 18:57
НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!
Narodna banka

НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!

19.09.2024. 18:33
НОВИ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЦАРИНА: Ево ко долази на Радујково место
Branko Radujko

НОВИ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЦАРИНА: Ево ко долази на Радујково место

19.09.2024. 18:05
СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА
nafta

СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА

19.09.2024. 18:04
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
Prodavnica

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14
СТУДЕНТИ У БЕОГРАДУ НА МУКАМА: Најјефтинији станови нестају брзо, а ево где су најниже кирије
Iznajmljivanje stana

СТУДЕНТИ У БЕОГРАДУ НА МУКАМА: Најјефтинији станови нестају брзо, а ево где су најниже кирије

19.09.2024. 09:42
РАСТЕ СТАНДАРД ГРАЂАНА! Вучић саопштио сјајне вести: Биће повећања пензија, али и плата овим групама
Aleksandar Vučić

РАСТЕ СТАНДАРД ГРАЂАНА! Вучић саопштио сјајне вести: Биће повећања пензија, али и плата овим групама

18.09.2024. 19:05
ВАЖНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРОДУЖЕНА: Ево ко има право да се пријави за доделу бесповратних средстава
Pare

ВАЖНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРОДУЖЕНА: Ево ко има право да се пријави за доделу бесповратних средстава

18.09.2024. 18:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38