Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ ДРУГИ ДАН У ДАВОСУ: Ројтерс поставио питање ''Да ли ћете се кандидовати на председничким изборима?''

18.01.2017. 06:43 08:11
Пише:
Танјуг
premijer u Davosu
премијер у Давосу / Извор: Фото: Танјуг/ Влада Републике Србије

Као посебно значајне издвојио разговоре са председником Си Ђипингом и Бајденом

15:30 састанак са директором компаније Поли груп о војној опреми

Poly group Si
Poly гроуп Си / Извор: Танјуг

Вучић се састао и са директором компаније "Поли груп" Си Ниансханом са којим је разговарао о заједничким пројектима у производњи наоружања и војне опреме.

Премијер Вучић је истакао да је ова компанија важан партнер Србије, као и да је неопходно наставити разговоре о заједничким истраживачко-развојним пројектима и модернизацији постојећих, саопштено је из Владе Србије. 

Представници компаније Пои груп исказали су интересовање за формирање заједничке компаније у Србији са ЈП Југоимпорт СДПР, са циљем заједничког развоја и производње антитерористичке опреме, уређаја за ноћно извиђање и ракетних система.

Премијер Вучић састао се и са извршним директором компанијем Таркет Мајклом Ђануцијем са којим је разговарао о наставку пословања ове компаније у Србији.

15:00 Вучић са шефицом СЕФ за Европу и Азију у Давосу

 Martina Larkin
Мартина Ларкин / Извор: Танјуг

Вучић се данас састао и са шефицом за односе са Европом и Азијом Светског економског форума Мартином Ларкин са којом је разговарао о наставку сарадње Владе Србије и Светског економског форума Давос.

Премијер Вучић је изразио спремност да Србија активно допринесе раду Форума, како на нивоу учешћа на састанцима у Давосу, тако и учешћем наших представника на великим регионалним скуповима у организацији Форума. Он је исказао интересовање за сарадњу са Форумом у области дигитализације у партнерству са Владом Швајцарске, са којом Форум већ сарађује на овом плану, стратешку заинтересованост и што већу видљивост Србије на економском пољу због већег привлачења страних инвеститора.

Премијер Вучић је истакао да је Влада Србије веома заинтересована да један од регионалних скупова Форума буде одржан у Београду, на тему подстицања предузетништва, саопштено је из Владе Србије.

14:40 Ројтес О мигрантској кризи

Вучић је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да тренутно на територији Србије борави 9.200 мигрантата. Он је навео да су надлежни органи јуче убедили 300 мигранта, који су данима боравили у центру Београда, да пређу у прихватне центре и прихвате лекарску негу, храну, смештај...

- Поносан сам због тога и задовољан сам. Наставићемо да их одводимо у прихватне центре, а када прође зима, онда могу да иду где год пожеле - рекао је Вучић.

14:30 Ројтерс интересује став премијера према Брегзиту и недавним изборима у Америци

На питање како је српски народ доживео Брегзит и недавне изборе у Америци, Вучић каже да су Срби по питању Брегзита подељени, као и Британци, а да је више од 90 одсто грађана било "усхићено" због Трампове победе, највише због тога што сматрају да је САД била пристрасна током сукоба на Балкану.

Говорећи о европским интеграцијама, Вучић је рекао да ће Србија урадити свој део посла - креирати боље економско окружење, на чему је до сада доста урађено, те да ће се старати о владавини права и убудуће.

- А онда је све на земљама чланицама ЕУ - нагласио је Вучић.

14:15 Ројтерс интересује кандидатура премијера Александра Вучића

Премијер је на питање да ли ће се кандидовати на предстојећим председничким изборима рекао да још није донео одлуку и да је у Давосу да би решио важнија питања за Србију и српски народ. Вучић је рекао да ће Србија учинити све да убеди инвеститоре да неће понављати грешке из прошлости и да ће гледати у будућност, што значи економску и политичку сарадњу између суседа, а не сукобе и рат.

14:00 Вучић на Ројтерсовом форуму: Мир и стабилност приоритет

Премијер Вучић поручио је данас са Ројтерсовог "Глобал Маркетс" форума, у оквиру Светског економског форума у Давосу, да су мир и стабилност главни циљеви Владе Србије.

- У турбулентној атмосфери у свету није лако одржати стабилност на Балкану, али Србија улаже много напора у свој најважнији циљ - да одржи мир и стабилност у региону - рекао је српски премијер, одговарајући на питања која су се махом односила на економске реформе његове владе, планове Србије и ситуацију у региону.

Поручио је да Србија остаје посвећена придруживању Европској унији, те да верује да Западни Балкан може да буде покретачка снага економског развоја Европе.

- Сви знамо да Западни Балкан може да буде покретачка стнага за европски економски развој и да можемо да постигнемо много, само ако се држимо заједно и ако очувамо стабилност - рекао је Вучић, а преноси Ројтер

12:00 Састанак са директором компаније "Ал Дахра"

Al Dahra Hadimom
Ал Дахра Хадимом / Извор: Танјуг

У току поподнева премијер Вучић састао се и са директором компаније "Ал Дахра" Хадимом Ал Дарејем, са којим је разговарао о инвестицијама ове компаније у пољопривреду и прехрамбену индустрију у Србији.

 Све што је добро за Србију, ми смо спремни да урадимо. Желимо да развијамо пољопривредну индустрију и за то имамо велике планове. Наша компанија има обезбеђено тржиште за све пољопривредне производе - истакао је директор Ал Дареји, а саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима.

Тема разговора био је и модел приватизације компаније ПКБ, за коју је заинтересована "Ал Дахра", затим изградња карго центра на Аеродорому "Никола Тесла", као и куповина више предузећа у Србији.

08:00 Састанак са Блумберга Питером Грауером

Piter Grauer
Питер Грауер / Извор: Танјуг

Вучић се данас састао и са председником Блумберга Питером Грауером. Њих двојица су разговарали на маргинама Светског економског форума у Давосу о економским реформама које Србија спроводи, као и о економској ситуацији у региону и свету, о новим пројектима ове компаније у Србији, али и о томе како Блумберг може да допринесе извештавању о економским реформама и привлачењу страних инвеститора у Србију.

Вучић је после разговора са представницима Блумберга, да очекује да ће они убудуће бити присутни у Србији и региону, са седиштем у нашој земљи.

06:45 Почиње други дан учешћа у Светском економском форуму у Давосу

Премијер Србије Александар Вучић наставља данас учешће у Светском економском форуму у Давосу као и серију сусрета са водећим светским државницима и првим људима најзначајнијих економских институција на маргинама форума.

Данашњи дан ће, према речима премијера, бити резервисан за економске и медијске састанке и теме.

Међу њима су састанци с представницима Блумберга, Ројтерса, који би да направе неке нове ствари у Србији, али и с представницима арапаских и азијских компанија које желе улазак на тражишта пољопривредних производа, с представницима кинеских компанија који су заитнересоване за наменску индустрију, али и с онима који већ раде у Србији, попут Таркета, Лукојла, навео је Вучић.

Премијер је јуче разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, одлазећим америчким потпредседником Џозефом Бајденом, председницом Швајцарске Дорис Лојтард, председником Светске банке Џимом Кимом као и бившим британским премијером Гордоном Брауном, који је на Форуму у својству специјалног узасланика УН за образовање.

ВУЧИЋ У ДАВОСУ: Серија сусрета на највећим светским државницима, Вучић са Бајденом

Он је као посебно значајне издвојио разговоре са председником Си Ђипингом и Бајденом, указујући да састанци са њима представљају велику част за Србију.

Премијер је навео да је том приликом захвалио председнику Кине рекавши да је кинеска компанија Хестил урадила много за железару у Смедереву, наводећи да је замолио и за убрзање других пројеката.

- Замолио сам да убрзано наставимо са нашим пројектима пре свега отварањем авио линије Београд - Пекинг, или Београд - неки други центар у Кини. За нас није превише важно који ће то центар бити, али је вазно да привучемо кинеске бизнисмене, инвеститоре и људе да дођу у нашу земљу - рекао је Вучић.

Премијер је навео да је са кинеским председником разговарао и о прузи Будимпешта - Београд, те да га је замолио за помоћ и подршку када је у питању РТБ Бор.

Aleksandar Vucic
Александар Вуциц / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Зестиц

Када је реч о састанку са Бајденом, Вучић је након тог сусрета изразио уверење да ће одлазећи потпредседник САД Џозеф Бајден лично предузети кораке када је у питању новонастала ситуација између Београда и Приштине, али је напоменуо и да му је пренео да је разочаран реакцијом амбасаде САД у Приштини.

- Ја сам му (Бајдену) рекао да ни најмање нисам срећан реакцијом америчке амбасаде у Приштини. Ја с њим имам отворен однос и мислим да сам на фер начин заступао интересе Србије, као што је и он заступао америчке интересе - рекао је Вучић.

Са директором Светске банке Џимом Кимом, Вучић је разговарао о економским реформама које је Србија спровела, а премијер је првог човека Светске банке позвао да посети Србију.

Вучић је разговарао и са оснивачем Форума, немачким економистом Клаусом Швабом и премијером Шри Ланке Ранилом Викременсингеом, као и директором компаније Ахолд Делхаизе Диком Боером.

До краја боравка у Давосу предвиђени су и сусрети са с премијером Грузије Гиоргијем Квирикашвилијем, Мартином Шулцом, Себастијаном Курцом, Федериком Могерини, Јоханесом Ханом...

Све те сусрете би, како је раније нагласио Вучић требало искористити за јачање позиције Србије и да је Србија поуздан партнер који ће сачувати мир.  На Форуму ће се, поред тога, доста чути о економским плановима за ову и наредну годину, што је за нашу земљу од кључног значаја јер ће се видети које су то нове стратегије раста.