ЗА САМО ДЕСЕТ ДАНА МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАДИ НЕЧИЈА ЦЕЛА ПЛАТА! Посао у Србији одлично плаћен, а нема ко да ради (ФОТО)
Искусни у овом послу не одступају од правила резидбе.
Сунчани, топли дани измамили су на имања многе пољопривреднике, а у воћњацима широм западне Србије у току је резидба.
СВИ ДЕТАЉИ О 20.000 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ: Под овим условима можете добити помоћ, а ево од чега зависи колики је износ
СВИ ДЕТАЉИ О НОВОМ БРЗОМ ВОЗУ ОД БЕОГРАДА ДО НОВОГ САДА: Познат је детаљан ред вожње, а ево и када СТАРТУЈЕ
ЕКСКЛУЗИВНО! Објављен РЕД ВОЖЊЕ новог брзог воза од Београда до Новог Сада: Постојаће ове ТРИ ЛИНИЈЕ
Неискусни воћари често праве грешке па се неретко дешава да се услед лоше резидбе, воћњаци не могу опоравити до три године и зато је јако важно да тај посао буде професионлано одрађен.
Међутим, професионалних резача воћа све је мање, па су искусни воћари на време ангажовали сезонске раднике. Бранко Новаковић и Љубо Пауновић већ десетак дана ангажовани су на резидби воћа у чачанском селу Придворица.
- Орезивање воћа, ма колико изгледало лако, тежак је посао. Добробити орезивања свима су познате, међутим на резачу је велика одговорност, он својим умећем и знањем регулише род и квалитет будућих плодова. Добар резач мора да познаје физиологију биљака, карактеристике родних гранчица, где се налазе родни, а где лисни пупољци и на који начин се која воћа врста орезује - изјавио је Бранко.
Искусни у овом послу не одступају од правила резидбе.
Резач мора познавати сорте јер ни једна се не реже исто, не само сорте већ и воћне врсте. Посебно се раде круне за са сваку сорту и сваку врсту вићака, али се најчешће раде сунчане, кажу мајстори.
Три године је довољно да се научи правилна резидба воћа, али који су ову методу усавршили, ове године значајно ће уштедети.
Дневница резача воћа креће се и до 50 евра и како кажу Бранко и Љубо, може да се заради, али се и доста ради.
- До сада сам орезао око две ипо хиљаде садница, остало ми је још десетак хектара, по Шумадији, то је све унапред уговорено, старе су муштерије и код љих сам сваке године. Нема довољно оних који познају резидбу, долазе и из Смедерева, траже јефтиније резаче, али су верујем и неискуснији,али људима је заувар да уштеде неки динар - каже Бранко.
Оно на шта воћари треба да обрате пажњу јесте да период обавезног зимског мировања пролази, било је мразева,али вегетација није свуда кренула, тако да ће време показати како ће проћи кајсија.
Воћари могу искористити лепо време за кречење стабала које се може више пута поновити јер се на тај нчин обавља дезинфекција и уништавање патогена на кори.