Како ће један БУРГЕР спасити читаву планету? Омиљена храна КЉУЧНА ЗА ОПСТАНАК ЧОВЕЧАНСТВА!
До 2050. драстично ће се повећати број становника на планети, а то значи да би врло лако могла да завлада несташица хране
Како бисмо помогли планети да преживи, сви ћемо морати да променимо неке навике. Неке од њих односе се на говеђе месо, што значи да ће Американци и Европљани морати да се одрекну уживања у бургерима. Према новом извештају Американци ће унос говеђег меса морати да умање за око 40 одсто, а Европљани за 22%, ако ико жели да буде на овој планети до 2050. године. То значи да ће свака особа смети да поједе један и по бургер недељно.
До ове рачунице дошао је Институт за природне ресурсе у свету, који се бави бољом употребом природних ресурса у односу на констатни раст светске популације. Извештај "Стварање одрживе будућности хране" објављен је у среду и ближе објашњава и упозорава на празнине у производњи хране и глобалној потражњи, а представља и неколико конкретних препорука о томе како спречити катастрофу.
ШЕСТОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА КУПИЛА НЕКРЕТНИНУ ВРЕДНУ 8 МИЛИОНА ДОЛАРА: Ево у чему је тајна њеног успеха
ПЕТ НАЈВЕЋИХ ГРЕШАКА КОЈЕ ПРАВИМО СА НОВЦЕМ: Савети како баратати новцем и избећи финансијску катастрофу
Британска краљица годишње троши 47.4 МИЛИОНА ФУНТИ, а ево како краљевска породица зарађује новац
Један од тих предлога из извештаја написаног на 568 страна је - смањити број оброка са бургерима. На овој планети ће до 2050. године живети 9,8 милијарди људи. То је много више у односу на 7 милијарди из 2010. Пројекција потражње за храном узима у обзир раст популације, а предвиђа се да ће потражња за храном надмашити раст популације. Потражња са месом и млечним производима чак ће расти још брже, а посебно за говедином, овчетином и козијим месом.
Да би испунили захтеве, у извештају се наводи да ће фармери морати да производе 56 одсто усева више него 2010. године, а то значи да је потребна и територија два пута већа од Индије за сађење.Аутори извештаја тврде да постоји неколико начина да се спречи да људи гладују, као и да се климатска криза држи по страни, али најкориснији начин било би смањење употребе поменутог меса.
Производња говеђег, овчег и козијег меса захтева много земље и извора. На пример, фармерима је потрено 20 пута више земље, а ова производња испушта и 20 пута више штетних гасова у атмосферу од махуна (суви грашак, суви пасиљ) по граму протеина. Краве расту и размножавају се много спорије од свиња и живине, а то значи да им је потребно много више хране, земље и воде.
Само говедина је на пример одговорна за 41 одсто емисије штетних гасова у сточарству, а стока чини 14,5 одсто укупних глобаних емсија, показали су подаци Уједињених нација. То је више него у саобраћају.
РЕШЕНА ДИЛЕМА! Свакодневно правимо грешку у вези са БОЈЛЕРОМ, а ево шта је НАЈБОЉЕ РАДИТИ
ВЕЛИКИМ КОРАЦИМА НАПРЕД: Стопа незапослености РАПИДНО ПАДА, ево ко НАЈЛАКШЕ долази ДО ПОСЛА
ШОПИНГ ЦЕНТРИ ИЗЛАЗЕ ИЗ МОДЕ: Трговци сад вребају купце на ОВИМ МЕСТИМА
У САД говедина чини само 3 одсто калорија у просечној америчкој исхрани, али користи 43 одсто земље која се користи за пољопривреду, наводи се у извештају. Извештај сугерише да људи који живе у земљама као што су САД где људи једу много говедине, у поређењу са остатком света, не морају потпуно да се одрекну хамбургера, али ће морати да смање број оних којих једу.
Американци су 2010. године јели 26 килограма говедине. Да би се употреба редуковала за поменутих 40 одсто, то значи да ће морати да смање на 10 килограма по години. Односно требало би да једу бугер и по током недеље.
ИЗВОР ЖИВОТА ЗА 100 МИЛИОНА ЉУДИ: Ово је најважнија река на свету, а због ње би могло да зарати 11 држава (ВИДЕО)