"ЗЕЛЕНО ЗЛАТО" ЈЕ УНОСАН БИЗНИС У СРБИЈИ: За само десет ари до 3.000 ЕВРА чисте зараде!
Можда нисте знали, али корнишони су један од великих извозних адута Србије.
Наши корнишони налазе се на полицама продавница целог света, а приход који долази од њиховог узгајања броји се у хиљадама евра.
Ових дана почела је берба "зеленог злата" - краставаца корнишона у многим општинама Србије.
НОВИ ТРГОВИНСКИ СПОРАЗУМ ЕВРОПЕ И СРБИЈЕ: Нашу земљу чека повлашћени третман
ЦРНОГОРСКИ АУТОБУСКИ ПРЕВОЗНИЦИ МОЛЕ ДА СЕ УКИНУ ТЕСТОВИ ЗА СРБЕ: Губици су велики, промет путника мали
ТУРСКИ ХОТЕЛИЈЕРИ БАЧЕНИ НА КОЛЕНА: Корона уништила сезону, чак 86 одсто мање туриста него прошле године
Једно од места усмерено ка производњи овог поврћа су Госпођинци у општини Жабаљ. Но, тешко да ћете госпођиначке корнишоне пробати, јер све што се набере у току сезоне оде на трпезе ЕУ.
Чак 50 хектара плодова завршиће директно на преради у фабрикама Немачке, Аустије и осталих земаља Европе.
Крај августа сам је почетак сезоне брања која ће трајати све то краја следећег месеца. Када брање буде завршено, власници ће тачно знати колико је тежак ове године био род по хектару, а просек је чак око 100 тона.
Међутим, нагађања већ постоје, будући да је сезона била плодоносна, тако да већ сада и откупљивачи и повртари трљају руке. Откупна цена на велико креће се од 20 па чак и до 100 динара за килограм.
Просечан принос корнишона по хектару треба да буде око 100 тона, мада пошто је берба тек кренула и потрајаће све до краја септембра, тек онда ће се тачно знати колико је био тежак овогодишњи род. Откупном ценом на велико, кажу откупљивачи, повртари су задовољни - од 20 динара до близу 100 динара за килограм.
Разлика у цени варира у односу на то које класе су убрани корнишони. Њихово сортирање иде одмах по доласку са њива, одакле се стављају у хладњачу и чувају све до крајњих купаца.
Кооперативна производња корнишона на 10 ари може да донесе "чисту" зараду од 2.000 до 3.000 евра. Ако узмемо у обзир овогодишње цене и укупну површину од 50 хектара који се у Госпођинцима налазе под овом биљком, повртари у овом бачком селу зарадиће милион до милион и по евра само од откупа. Цена на пијацама увек је бар за неки динар виша од откупне, и додатан приход на већ солидан буџет.
Корнишони иначе важе за јефтиније и лакше повртарске биљке за узгој. Могу се гајити на затвореном и отвореном, захтевају врло мало новчаног улагања и једина брига портара је правилно наводњавање, јер од тога ће зависити и квалитет плода. Биљке захтевају мало лакше земљиште и доста воде, али најбитније за квалитет само г плода је да топлу биљку никако не смете заливати хладном водом. У томе заправо лежи сав трик како да вам корнишон не буде горак.
Прва, најпрофитабилнија, класа је она у којој су краставчићи дугачки 6 центиметара. Зато је обрати их у то време веома важно, јер никако не смеју да прерасту ту дужину.
Доста важно знати и рачунати на то је и да корнишони захтевају доста вредних берача, али и чињеница да се на крају сезоне сав рад и труд око њих дебело исплати.
ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА УВЕЋАЛО ИЗДАТКЕ: Годишњи трошкови за старије грађане Србије већи за 4,5 МИЛИОНА ЕВРА
Који је пензиони модел најбољи? Како се постаје пензионер у Европи, а како у Србији - где је најбоље да се нађете?
ГРАЂАНИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: На вашу адресу стиже опомена пред утужење, ако нисте платили овај рачун!
Вишечлана породица не може да живи од 30.000 динара: Данас и званично почињу преговори о минималцу
Аналитичар Јовановић: Захваљујући мерама које је спровео председник Вучић, Србија ће имати најмањи пад БДП у региону