Кестен нови извор здравља
Омиљена јесења посластица је пуна витамина.
Конзумација кестења се препоручује готово свима, деци, трудницама, спортистима. А како и не би, када може имати само позитиван утицај на ваше здравље.
СМИРУЈЕ
Кестен је богат минералима, витаминима Б-комплекса, као и витаминима А и Ц. Они се чувају приликом кувања, јер плод штити дебела кора. Кестен садржи калијум, фосфор, калцијум, магнезију, сумпор, хлор, бакар, гвожђе и манган.
ПРИПРЕМА
С обзиром да се теже вари, будите умерени приликом конзумирања кестена. Добро је комбиновати различите начине припреме овог плода, јер је печени кестен богатији витаминима, а кувани минералима.
У поређењу са другим орашастим плодовима, кестен се разликује по томе што има нижи проценат масти, а виши проценат скроба, чак двоструко више од кромпира. Такође, кестен је једино орашасто воће које садржи витамин Ц. Попут ораха и бадема, кестен не садржи глутен.
САВРШЕН ЗА ТРУДНИЦЕ
Осим тога кестен је необично богат фолном киселином, која се обично налази у зеленом лиснатом поврћу, пише жена.блиц.
Фолна киселина је неопходна за раст ћелија, синтезу ДНК и нормалан рад нервног система. Унос хране богате фолном киселином повећава шансу за зачеће, а током трудноће омогућава правилан развој фетуса.
ЧУВА СРЦЕ
Кестен је богат извор моно-незасићених масти, попут олеинске и палмитинске киселине. Мононезасићене масти штите кардиоваскуларни систем и помажу у снижавању висине холестерола.
ИЗБАЦУЈЕ ВОДУ ИЗ ОРГАНИЗМА
Кестен помаже код бубрежних и стомачних тегоба, а може се користити и за избацивање вишка воде из организма. Уз то, делује и противупално, па је идеална намирница за особе које пате од артритиса и реуме.
Прочитајте и:
Смоква - свето воће