Кригле које пиво чине бољим
Знамо да је из стакла боље него из пластике, али да ли смо свесни да није свако стакло исто?
Немци ништа не препуштају случају, тако бар говоре о њима. Доказ да пажњу посвећују и најситнијим детаљима је потез фабрике за производњу стаклених чаша "Спиегелау" која је креирала специјалне кригле за пиво. Да, како кажу, прекину терор над укусом омиљеног нам хмељног напитка. Ово је пар занатских трикова због којих ће у овим чашама пиво бити дуже хладно и пенасто. Мушкарци морају да обожавају примењену науку.
1. Светло пиво са више мехурића
Мехурићи се најбоље стварају на местима где чаше нису перфектно глатке. Зато кригле за светло пиво требају да имају ребрасто дно како би мехурићи наставили да "живе" и након пресипања из флаше у чашу.
2. Побољшање мириса
Тело чаше би од средине ваљало да буде закривљено јер се на тај начин арома хмеља, која чини 75 одсто укуса пива, усмерава право у ноздрве пивопије. Такође, на тај начин пиво се приликом испијања усмерава у правцу средине језика где се налази више рецептора за укус.
3. Пенастије тамно пиво
Кригла за тамније пиво такође треба да буде закривљена на средини, али дно не треба да буде ребрасто већ равно како би мехурићи што дуже опстајали.
Тања кригла - хладније пиво
Што више кварца има у стаклу, то оно може бити тање. "Спиегелау" користи готово чист кварц како би направио изузетно танке зидове кригле у којима ће пиво дуже остати хладно. Сајт popsci.com је тестирао ове тврдње немачке компаније и након пет минута стајања у дебљој, односно тањој немачкој кригли - пиво је било знатно хладније у оној са тањим зидовима.