ЛАКО ДО ПЛАТЕ ОД 2.500 ЕВРА У СРБИЈИ! Процедура је крајње једноставна, довољно је само да...
Запошљава се сваког месеца 20-30 људи!
Живот на речним крузерима често изгледа као идеалан, међутим, оно што се не зна је и да иза те идиле стоји изузетно тежак рад.
Крстарење европским рекама, где уз плату од 1.000 до 2.500 хиљаде евра добијате кабину с погледом звучи лепо, али колико је, у ствари, тежак рад на крузеру?
ПОМАМА ЗА СЕЗОНСКИМ РАДНИЦИМА У СРБИЈИ: Малинари траже раднике и плаћају ДОБРЕ ДНЕВНИЦЕ
- Главна разлика између морских и речних крузера је рад на истима. Док око 200 конобара услужује госте на прекоокеанским бородовима, на речним их је само 5-6. То значи да ако се један разболи други морају више да раде. На речним крузерима мора да се ради озбиљно и само професионалци могу да издрже тај ритам. То се одмах види у првим данима, јер они који мисле да је ово лак посао, брзо се враћају кући - прича Иван Лештанин, правни заступник компаније која запошљава и наше држављане на речним крузерима.
Потражња за овим послом је велика
- Ми запошљавамо око 20-30 наших људи месечно. Највише је конобара и кувара који зарађују између 1.000 и 2.500 евра сваки месец, плус бакшиш. Они имају и своје кабине са прозором и бесплатним интернетом, за разлику од прекоокеанских крузера - додаје он.
Сезона речних крстарења траје од марта до новембра, а стандардна рута је Рајна-Мајна-Дунав. Лештанин каже да је у овом послу знање немачког и енглеског језика представља предност.
Да је овај посао заиста примамљив за младе људе, доказује и Игор О. (26) који ће се ускоро отиснути на један од речних бродова где ће радити као заменик главног кувара.
- Речено ми је да ћу радити око 10 сати, с тим што ћу имати слободне дане да изађем са брода када је усидрен и, наравно, годишњи одмор. Тежина посла зависи и од позиције у кухињи, најнижа је да переш судове, а највиша шеф кухиње. Када си главни у кухињи, то је свакако највећи стрес и притисак јер мораш да организујеш све. Плата за највишу функцију је око 2.400 евра, плус бонуси, док је најнижа плата у кухињи 850 евра плус бакшиш од око 400-500 евра - објашњава Игор.
Кроз неколико дана знате да ли сте добили посао
Млади кувар такође дели мишљење да је лакше радити на речном крузеру, него на прекоокеанском, јер се, пре свега, зарађује више, а бољи су и услови.
- Бакшиш је такође већи, а с обзиром на то да се путује Рајна-Мајна-Дунав, у Београду сам сваких недељу до месец дана. Мањи је обим посла, а и плата је јако слична. Када бих се одлучио за прекоокеански брод, морао бих да платим карту и пут за долазак до саме луке где је усидрен, док би ми такође требало и лекарско уверење, што није непходно за речне бродове - каже Иван и објашњава и да је процедура за добијање посла изузетно једноставна, те да већ кроз неколико дана знате да ли сте добили посао.
- Постоји неколико начина да се ступи у контакт са компанијама које запошљавају људе на речним бродовима, а данас чак можете и преко Vibera да договорите посао. Често се раде интервјуи преко камере, а по завршетку вам пошаљу сву потребну документацију, као и писмо са којим идете у амбасаду по визу. Затим следи потписивање уговора и одлазак у земљу где је брод усидрен, а све трошкове пута плаћа компанија - закључује он.