Мирисна и здрава – дуња
Дуња је једна од воћки која има најширу примену, и то још вековима уназад.
Ово дрво потиче са Кавказа а најраспрострањеније је у Азији и Европи.
И семенке и листови имају своју лековиту примену. Највише се користе у борби против кашља, као средство против дијареје, за смирење, против несанице па и лошег задаха. У древним временима је коришћена и као анестетик док се у медицини често користи и као лек против опекотина.
Најважнији састојак овог лековитог воћа је витамин Ц. Ово благотворно воће побољшава варење, лечи анемију и користи се као додатак козметичким препаратима. Кувани плод дуње користи се против упале желудачне и цревне слузокоже. Дуња се употребљава и за лечење слузокоже ждрела, крајника, дисајних путева а сматра се да регулише обилне менструације.
Против кашља:
Потопите семенке дуње у воду и веома брзо ће оформити слузаву течност која важи за добар народни лек против кашља и упала дисајних органа.
Против дијареје:
Припремите чај тако што ћете једну кашику осушених листова дуње прелити са пола литра кључале воде. Оставите да одстоји 30 минута, па процедите. Пијте га топлог.
Дуња може да освежи просторију и да јој да изузетно пријатан и леп мирис, у рангу са најбољим освеживачима.
На португалском језику, назив за дуњу је мармело, одакле и потиче назив мармелада, која се првобитно правила од дуње.
Прочитајте и: Ђумбир: Лек за све
И Пепељуга је знала колико је важна – бундева
Киви - велико здравље у малом "паковању"