Новак Ђоковић свету ПРЕЗЕНТОВАО главни АДУТ за успех - Чим отворим очи почнем да пијем!
"Осам тајни успеха" најбољег тенисера света.
Новак Ђоковић, први тенисер света и власник неколико рекорда који ће тешко бити достигнути, свестан да је испред њега још много изазова открива да није само напоран тренинг највећи адут у успеху. Исхрана, не само без глутена, већ и начин конзумирања поједниних ствари јесу његов главни адут.
После тријумфа на УС Опену он је одлучио да са Американцима, али и светом подели својих “Осам тајни успеха” које се односе на исхрану.
1. ПУНА ЧАША ВОДЕ ЧИМ ОТВОРИМ ОЧИ
Као и многи који имају јутарње ритуале и ја имам један - од раног јутра пијем. Прво велику чашу воде, угрејану на собној температури. После осам сати, колико сам отприлике спавао, у тело нисам унео течност. Вода је кључна за процес опоравка тела. Међутим, избегавам хладну воду. Када се унесе хладна вода, тело троши више енергије да је угреје и крв навире у дигестивни систем, а мени је крв неопходнија у мишићима. Увек ујутро можете попити и шољу чаја.
2. НИШТА БЕЗ МЕДА
Изненадиће вас и друга ствар коју урадим чим устанем - Поједем две кашике меда. Сваког дана. Узимам манука мед са Новог Зеланда, али су добри и други тамни медови. Знам шта мислите сада: “Али, мед је шећер”! Да, јесте шећер! Али вашем телу је неопходан шећер. У суштини, треба му фруктоза. Такав шећер налази се у воћу, неком поврћу, а нарочито у меду. Мед је много здравији од чоколаде или енергетских пића. Истина је, чоколада ће вам дати “Вау” ефекат, али мом телу не треба “Вау” ефекат јер ће кроз 30 минута сва та енергија бити изгубљена, а мени треба да траје цео дан.
3. Моћан доручак
После истезања и лаганих вежби спреман сам за доручак. Најчешће направим моћну чинију доручка која углавном садржи: мусли без глутена, пуну шаку ораха, лешника и кикирикија, уље од бундеве, исецкано воће – најчешће банане, мала кашика кокосвог уља и млеко.
4. ТОСТ И АВОКАДО КАО ДОДАТАК ДОРУЧКУ, АЛИ САМО АКО САМ ЈОШ ГЛАДАН
Чинија свих набројаних састојака ми је обично довољна за доручак. Уколико мислим да ми није довољно, а понекад се и то деси, сачекам око 20 минута да будем сигуран да ли сам још гладан. Ако јесам, онда узмем тост хлеб без глутена и на њега ставим туну или авокадо, који нарочито волим.
5. ПАСТЕ С ПОВРЋЕМ ЗА РУЧАК
Типичан ручак је паста без глутена са поврћем. Паприке, свежи парадајз, ђумбир, броколи, грашак, шаргарепа… Комбинујем разна поврћа са пастом преко које сипам маслиново уље и мало соли. У суштини, када играм меч неопходни су ми протеини, али мени је паста сасвим довољна, баш све што ми треба.
6. НЕ ПРЕСТАЈЕМ ДА ПИЈЕМ
Током тренинга увек код себе имам две боце енергетских пића, али не било којих, већ само она која садрже фруктозу. Нису много тешка за стомак, а помажу ми да се освежим. Оно што тражим да енергетско пиће има су: електролити, цинк, мегнезијум, калцијум, селен и витамин Ц. Магнезијум и калцијум су нарочито битни за срце и мишиће. После вежбања узмем органско-протеински шејк.
7. ТРЕБА МИ И КОФЕИН, АЛИ НЕ МНОГО
Пре меча, када желим да баш будем спреман и “загрејан”, узмем гел са 25 милиграма кофеина који грицкам. Током меча једем сушено воће или свеже банане. Увек гледам да уз себе имам и две кашике меда које узмем по потреби.
8. ВЕЧЕРАМ КАСНО И НЕ БЕЗ МЕСА
Вечерам касно. Увек узимам протеинску вечеру у виду меса или рибе. То значи или јунећа шницла, пилећа шницла, лосос. Најбитније је да је органског порекла. Што је храна ближа природи, то је исхрана здравија. Гледам да што ћешће за вечеру имам и супу.