ОВАКО НАС ТРУЈУ! Ово су НАЈНЕИСПРАВНИЈЕ намирнице које купујете свакодневно
Антибиотици, бактерије, истекао рок, неправилно складиштење...
У производима од млека и меса у 2015. најчешће су откриване бактерије, док су код пецива главни проблем били неуредни погони
Хлеб, пецива, сир, кајмак, ћевапи, пљескавице и роловано месо "најпрљавији" су прехрамбени производи у продаји у Србији. У производима од млека и меса у 2015. најчешће су откриване бактерије, док су код хлеба, пецива и брашна главни проблем били неуредни производни погони.
НЕВИЂЕНА ТОРТУРА! Радници НОСЕ ПЕЛЕНЕ јер им не дозвољавају да иду у тоалет
Антибиотици у меду, бактерије у сиру
Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача, наводи који су највећи проблеми у прехрамбеној индустрији на које су они наилазили
- Треба радити анализе присуства хербицида и пестицида у производима, које би показале упозоравајућу слику стања. Наше анализе су показивале остатке антибиотика у меду, а у домаћим сиревима било је доста патогених бактерија. Озбиљно стање било је и код млевеног меса за припрему ћевапчића у киосцима и ресторанима, док је у воћним соковима било хемијских супстанци које не би требало да садрже - истиче Богосављевић.
Примесе у производима и истекао рок трајања највише су упадали у очи потрошачима који су у 30 одсто случајева били у праву кад су се жалили инспекцијама.
У Министарству пољопривреде тврде да су најчешћи узроци микробиолошке неисправности намирница нехигијенско поступање с храном, лоша или недовољна термичка обрада, као и неусловно чување кварљиве робе.
КО КУПУЈЕ У СЕЦОНД ХАНД-у: Људи стегну срце и дођу овде, али не знају праву истину!
- Ветеринарска инспекција најчешће је утврђивала микробиолошку неисправност у храни која није термички обрађена. То су млечни производи - сир и кајмак, затим у уситњеном обликованом месу - ћевапима и пљескавицама, као и месу које је подвргнуто физичкој обради (откошћени пилећи батак, ражњићи, роловано месо, месни полупроизводи).
АКО ЖИВИТЕ У ЗГРАДИ МОЖЕТЕ ДА ОДАХНЕТЕ: Од данас ступају на снагу НОВА ПРАВИЛА
Нарочито скрећемо пажњу на храну попут сира и кајмака, која је подложна брзом кварењу, а која се у топлим данима продаје на тезгама и из гепека аутомобила уместо из расхладних витрина - кажу у Министарству пољопривреде.
Лоша хигијена
Из Министарства пољопривреде кажу да код производа биљног порекла највише проблема има у производњи.
- На првом месту нису успостављени системи безбедности хране (HACCP), затим недовољно успостављена следљивост сировина, а на крају хигијена погона - тврде у Министарству пољопривреде и наглашавају да се шверцована роба коју инспектори затекну на пијаци не контролише, већ се одмах шаље на нешкодљиво уништавање.