Ових 10 ствари и намирница користите свакодневно, а ИЗУЗЕТНО СУ ШТЕТНЕ!
Изненадићете се шта се све нашло на листи.
Свакодневно смо окружени штетним стварима и конзумирамо намирнице за које нисмо ни свесни колико шкоде нашем здрављу. Нешто што нам је просто нормално да користимо, могуће је да има толико негативан утицај да чак може довести до настанка рака. Ових 10 ствари су једне од најштетнијих које користимо сваки дан.
1. Микроталасна
Стивен Ролик, истраживач, тврди да и поред релативно високог стандарда техничке заштите, микроталасне пећнице могу да стварају расипно зрачење. Ако врата микроталасне не дихтују добро, долази до ''цурења'' микроталаса који су врло штетни по наше здравље. Уколико микроталасне пећнице користите за подгревање хране, ту исту храну треба одмах да поједете. Уколико то не урадите, већ стоји дуже време, бактерије које се у њој налазе могу да се размноже и изазову озбиљне инфекције и тровања (детаљније о овом проблему прочитајте на ОВОМ линку).
2. Паста за зубе
Неке од хемикалија у њима повезују се са могућношћу да изазову рак дојке, срчана обољења као и иритације у устима. Чак и загађују околину.
Оно што изазаива највећу бригу је натријум додецил сулфат (СЛС). Та супстанца се понаша као средство за рибање посуђа у нашим устима. СЛС може изазвати иритације у унутрашњости усне шупљине, што опет може бити узрок хроничних чирева у усној дупљи.
3. Бели хлеб
Бели хлеб има висок гликемијски индекс. Гликемијски индекс мери како и колико брзо делује на ниво шећера и инсулина у крви у поређењу са чистом глукозом. Бели хлеб има висок гликемијски индекс јер је направљен од рафинисаних житарица које се брзо апсорбују током варења, доводећи до великих скокова у нивоу шећера у крви и инсулина. Исхрана богата белим хлебом и другом храном која има висок гликемијски индекс, повећава ризик од дијабетеса тип 2, нагомилавања килограма и срчаних болести, показало је истраживање Харвардове школе за јавно здравље.
4. Конзерве и ПЕТ амбалаже
У овим конзервама и ПЕТ амбалажама се налази хемикалија Бисфенол А, која отежава рад ендокриних жлезда. У телу има слично деловање као хормон естроген који може изазвати привремени улазак у пубертет, проблеме са плодношћу, али и карциноме.
5. Освеживачи
Мириси у спреју и освеживачи ваздуха су веома лоши за ваше здравље. Не само што покрећу астму већ утичу на хормон естроген који може да изазове рак.
6. Ледени чај
Сви ледени чајеви у себи од свега најмање садрже прави, природни чај. Обилују шећером, а углавном садрже само екстракт чаја, и то у распону од 0,09 до 0,12 одсто.
7. Црне маслине
На 100г црних маслина иде 8.3г соли и 135 калорија. Иако не делује да је калоријска вредност толико велика, количину соли никако не треба занемаривати. Баш због тога што су мале и укусне, можемо да претерамо са уносом, а тада оне постају наши непријатељи и штете организму.
8. Даска за сечење
На стандардној дасци за сецкање има око 200 пута више фекалних бактерија него на просечној WC шољи. За то је крива чињеница да већина људи заправо само испира своје даске за сецкање, уместо да их добро опере, па храна која остане на њој временом постане "смртоносно оружје".
9. Месне прерађевине
Наресци и прерађено месо садрже велике количине натријума. Поред тога обилују шећером и адитивима, а многи од њих су доведени у везу са карциномом. И поред тога, адитиви се и даље користе да побољшају боју и укус прерађевина.
10. Газирана пића
Вероватно сте небројано пута чули да газирана пића нису добра по ваше здравље, али многи људи не знају због чега се диже толика фама. Једна конзерва овог пића садржи чак 10 кашичица шећера. Након што унесете толику количину одједном, ваш организам одмах крене да лучи велике количине инсулина, што временом може да доведе до дијабетеса. Поред тога, откривено је да боја карамеле која се додаје приликом прављења неких од ових напитака може да повећа ризик од добијања рака и за 58 одсто.