Патлиџан у парадајз сосу
Прилог или главно јело? По вољи...
Потребно:
- 2-3 патлиџана
- брашно за панирање
- уље
- 1кг парадајза
- 200г вурде
- 4-5 ченова белог лука
- 1 црни лук
- 1 шоља воде или бујона
- 2 супене кашике першуна
Припрема:
Патлиџане исећи на колутове, дебљине око пола центиметра, па их ставити у велику чинију са водом на око 30 минута. Испрати их, осушити и уваљати у брашно. Испржити их са обе стране на претходно загрејаном уљу док не добију златасту боју. Слагати их на кухињски убрус како би се оцедио вишак масноће.
Лук исећи на ребарца и продинстати на уљу. Додати ситно сецкан бели лук, па онда и рендани парадајз и динстати још 20 минута, под поклопцем. Парадајз можете разредити водом или га измиксати, ако је то неопходно.
У керамичку посуду за печење сипати 1-2 супене кашике парадајз соса, одозго ставити патлиџан, а на њега вурду. Поново ређати патлиџане, парадајз сос, вурду и першун.
Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц, око 30 минута.