Препоруке Института за јавно здравље у току таласа поплава!
Преносимо здравствене препоруке Института за јавно здравље Србије у тренутно кризној ситуацији у земљи, захваћеној таласом поплава.
На свим подручјима угроженим поплавама након проглашења ванредног стања на територији целе Србије уведена су двадесетчетворочасовна дежурства у институтима и заводима за јавно здравље. Такође, формирани су и Кризни штабови за ванредне ситуације у чијем саставу су представници регионалних института и завода за јавно здравље, који предузимају све неопходне хигијенско-епидемиолошке мере ради спречавања последица изазваних поплавама.
У циљу спречавања појаве цревних заразних болести „у току поплавног таласа“ предлажу се следеће мере:
- У случају појаве замућења воде и промене боје воде за пиће препорука је да се таква вода не користи за пиће, припремање хране и личну хигијену, већ да се у тој ситуацији користе контролисани извори водоснабдевања (цистерне и флаширана вода).
- У случају да се водоснабдевање врши из индивидуалних водних објеката (бунари, локални водоводи, школе са индивидуалним водоснабдевањем) препорука је да се уколико не постоји лабораторијска потврда о хигијенској исправности воде за пиће таква вода не користи за пиће, већ да се у што краћем року изврши лабораторијско испитивање.
- Уколико се вода складишти у кућним условима за пиће и припрему намирница препорука је да се то чини у амбалажама мање запремине (до 2Л) и вода искористи у што краћем року уз поштовање мера хигијене.
- Појачати контролу санитарно-хигијенских услова просторија, опреме, прибора и здравственог стања особља које ради на припреми хране у ресторанима друштвене исхране, обдаништима и школама.
- Појачати контролу здравствене исправности намирница.
- Активирати објекте који су одређени за јавну исхрану у случају ванредне ситуације и евакуације становништва из својих домова.
- Не користити лако кварљиве хранљиве намирнице (месо, млеко и јаја, свеже воће и поврће), већ конзервиране намирнице, термички обрађено поврће, суво воће, кондиторске производе.
- Све намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држати у стакленим и металним добро затвореним посудама.
- Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа (поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе) ни у ком случају не користити за исхрану.
- Уз све наведене мере неопходна је стриктна хигијена руку посебно при припреми и конзумирању хране.
- У случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, пролив, повишена температура обавезно се јавити лекару.
Институт за јавно здравље Србије даје препоруке и за "поступање након повлачења воде":
Након повлачења воде потребно је извршити дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију на подручју које је било угрожено поплавама (све површине у домаћинствима и просторима од јавног значаја које су биле у контакту са поплавном водом). Ове поступке поверити стручном особљу или уколико околности захтевају да се ови поступци обаве самостално, поштовати строго упутства за примену хемијских средстава или савет стручног лица.
- Држати децу даље од травнатих површина које су биле поплављене недељу дана од дана повлачења воде.
- У случају појаве плесни у затвореном простору (станови, куће и други објекти) затражити стручну помоћ.
- Приликом чишћења, потребно је носити непромочиве рукавице и гумене чизме и, уколико у току чишћења долази до прскања водом, носити и кецељу и заштитне наочаре и маску за лице, ако је то могуће.
- У току чишћења, не мешати избељиваче и детерџенте, због ризика за настанак опасних испарења.
- Не дозволити деци да се играју са загађеним играчкама. Играчке би требало опрати у топлој води (60 °Ц) са детерџентом.
- Очистити све кухињске апарате и ствари из кухињских елемената које су дошле у контакт са поплавном водом.
- Опрати сву одећу контаминирану канализационом (отпадном) водом, појединачно у топлој води (60 °Ц) са детерџентом.
Храна, припрема хране и лична хигијена
- Темељно опрати руке после сваког чишћења, и увек пре јела или пре припреме хране.
- Након контакта са загађеном водом или земљиштем, окупати се или истуширати, и, очистити евентуалне ране, одећу и личне ствари.
- Уколико постоје залихе пијаће воде не употребљавати док се вода предходно не прокува у трајању од 15 минута или хлорисати на адекватан начин уз стручну подршку.
- Уколико се водоснабдевање врши из индивидуалних водних објеката (бунари, локални водоводи, школе са индивидуалним водоснабдевањем), где је присутно замућење воде такву воду не употребљавати за пиће и припрему намирница до санирања и потврде да је вода хигијенски исправна.
- За санирање индививидуалног водног објекта затражити стручну помоћ у институтима и заводима за јавно здравље.
- Уколико се водоснабдевање врши из индивидуалних водних објеката (бунари, локални водоводи, школе са индивидуалним водоснабдевањем) где нису присутне видљиве промене воде (боја, укус и мирис) препорука је да се вода дезинфикује уз стручну помоћ или савет института и завода за јавно здравље.
- Све намирнице које су биле у контакту са водом из поплавног таласа (поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе) ни у ком случају не користити за исхрану.
- Предузети додатне мере предострожности при припреми намирница што подразумева темељну термичку обраду хранљивих намирница животињског порекла (месо, јаја, млеко), а воће и поврће које се користи у сировом облику опрати у млакој води, очистити, поново опрати и термичи обрадити.
- У случају појаве било ког поремећаја здравља обратити се најближој здравственој установи
(Институт за јавно здравље Србије)