РАСКРИНКАНА ЗАВЕРА ВЕКА: ГМО прави од нас КАНИБАЛЕ!
Направљен је први корак ка тријумфу науке над преварама и корупцијом
Пре неколико дана суд у Паризу прихватио је резултате до којих је дошао истраживачки тим на челу са професором Жил Ерик Сералинијем а они су недвосмислени: Све врсте ГМО су отровне како за људе тако и за животиње!
Први корак је направљен
Француски правосудни органи дали су овом истраживању правни легитимитет, док су независни медији учинили да се шира јавност обавести о детаљима ове "преваре столећа" и постане свесна да је улог у коцкању са ГМО једноставно превелики: у питању су животи милиона људи који би, без храбрости и напора француских истраживача били препуштени на милост и немилост мултинационалних компанија које на уму имају искључиво материјалну добит.
Дакле, Сералини и његов тим сарадника окупљених око организације ЦРИИГЕН (Комитет за независно истраживање и информације о генској техници) направили су крупан први корак ка тријумфу науке над преварама и корупцијом.
У стручним круговима се сматра да ће ова одлука француског суда имати глобални одјек и да ће, како наводе, "помоћи да се свет ослободи чудовишта у лику генетски модификованих организама".
О чему се заправо ради
Истраживања која су се пуне две године одвијала у најстрожој тајности, што је било неопходно с обзиром на моћ њиховног главног противника оличеног у мултинационалној компанији Монсанто, довела су до застрашујућих открића. (ОВДЕ можете погледати како је одреаговао њихов лобиста када су му је новинар понудио да попије препарат за који је тврдио да је потпуно безбедан и препоручивао га за конзумацију)
Шта је ГМО?
Генетски модификовани организми се добијају искључиво у лабораторији укрштањем гена једне врсте са геномом друге врсте. Нпр. ген рибе се убацује у геном парадајза да би се добио парадајз који је отпорнији на транспорт, има тврђу покожицу и дуже се чува у "употребљивом стању". Или се, рецимо, убацује ген који омогућава да се генетски модификована соја третира тоталним пестицидом који уништава све сем те генетски модификоване биљке укључујући коров који је миленијумима опстајао – објашњава професор Шеварлић.
Он додаје да се људски ген убацује у геном пиринча, па се поставља питање да ли ће потрошачи који буду јели такав пиринач постати канибали јер једу људске гене.
Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић је за портал СрбијаДанас појаснио колико су заправо ужасни закључци до којих је дошао француски тим.
- Четири генерације пацова су испитиване. Они су храњени генетички модификованим кукурузом и у другој генерацији имали су проблеме са унутрашњим органима. У трећој генерацији повећан је проценат јединки са канцером, док је у четвртој генерацији драматично повећана немогућност јединки да се репродукују. Дакле, лабораторијске животиње нису могле да сачувају ни постојећи број јединки, а камоли да тај број повећају. – објашњава Шеварлић и додаје да све оно што задеси биљке и животиње, кад-тад ће задесити и човека јер се он налази на врху ланца исхране.
По окончању истраживања резултати су прослеђени независним истраживачима који су их верификовали а цела прича је обајвљена у познатом научном часопису "Фуд и Технолоџи“
У Србији закон добар али примена неадекватна
Тренутна ситуација у Србији је таква имамо један од најригорознијих закона против ГМО којим су забрањени увоз, извоз , прерада и промет производа ГМО.
Међутим, професор Шеварлић смата да је проблем у неадекватној примени закона. - Код нас има илегалног узгоја, пре свега генетички модификоване соје, нарочито у Мачви, Банату и делу Срема, где изостаје адекватна примена казнене политика према прекршиоцима тог закона - каже Шеварлић и додаје да је могуће да постоји проблем и приликом контроле увоза.
- Не контролишу се сви контигенти увезених роба већ се врши контрола узорка па се тако дешава да су значајни контигенти увезене хране која је произведена на бази ГМО присутни у нашем промету. То се пре свега односи на промет меса и млека увезених из иностранства од животиња које су храњење генетички модификованом сојом и кукурузом, а то месо на нашем тржишту нема ознаку да је на бази ГМО. Наш закон то не прописује и због тога инспектори не дозвољавају да се то означи да се не би вршила дискриминација. Тако да, практично, иду на руку произвођачима и увозницима такве хране.
Разуме се, студија је изазвала моменталну реакцију Монсанта који је само неколико сати по објављивању исте кренуо у бесомучну кампању против Сералинија и који је у напорима да одбрани своје, пре свега материјалне интересе, посегао за опробаним методама. Тражено је да се студија одбаци као научно неоснована, уз апсурдње тврдње попут оне да је "Сералини користио погрешне пацове" (!?). Потегли су и своје најјаче оружје, корупцију, а цела срамна кампања је на крају резултирала повлачењем Сералинијевог чланка, уз невероватно образложење да "закључци нису јасни".
Повлачење чланка издејствовао је Ричард Е. Гудман, бивши радник Монсанта који је од стране те компаније доведен на до тада непостојећу функцију у часопису "Фуд енд технолоџис". Он је именован за "заменика уредника за биотехнологију", а једна од његових првих "уредничких интервенција“ било је повлачење Сералинијевог чланка као "неоснованог".
Међутим Сералини и његов тим су наставили истраживања и студије на пацовима, да би на крају установили алармантан број канцерогених обољења , тешких оштећења органа и прераних смрти код пацова храњених монсантовим производом.
ГМО пипци
О моћи Монсанта сведочи и чињеница да је успео да пусти пипке и до неких од најмоћнијих институција у Европи па је тако комисија за ГМО у ЕУ покушала да забрани даље ширење студије, док је њено тело ЕФСА (Еуропеан Food Safety Authority) осудила студију, иако сама није спровела никакву проверу исте.
Отров на тањиру, или како све ГМО може да вас убије
Лабораторијска истраживања исхране животиња, утврдила су да извесни ГМО усеви, укључујући и оне који су већ пуштени у комерцијални промет, поседују токсичке или алергеничке ефекте. Ови ефекти, који су последица самих ГМО усева или остатака пестицида на њима, укључују:
- Токсичност јетре и бубрега
- Увећање јетре
- Поремећена функција јетре, панкреаса и тестиса
- Убрзано старење јетре
- Поремећаји у функционисању пробавног система и промене на нивоу ћелија код јетре и панкреаса
- Мање ефикасна употреба хране и поремећаји варења
- Промене у цревним бактеријама
- Абнормалности танкинг црева
- Прекомеран раст овојнице стомака, слично пре-акнцерозном стању
- Измењена биохемија крви, вишеструко оштећење органа и потенцијални ефекти на плодност мужјака
- Поремећаји имунитета,имуног одговора и алергијске реакције
- Поремећаји функције ензима у бубрезима и срцу
- Стомачне лезије и необјашњиве смрти
- Виша густоћа овојнице матернице
- Жестоке упале стомака и отежала матерница
- Разлика у тежини органа је чест знак токсичности или болести
Како је у Европи
Када се ГМО тек појавио, Европска унија се сагласила да без дозволе свих чланица, неће прихватити овакву производњу - каже професор Шеварлић - Накнадно су донели одлуку, под притиском Америке, да свака земља може појединачно да одлучује и да примат има национално законодавтство.
Према Шеварлићевим речима, земља под највише ГМО хектара је Шпанија, поготово када је у питању парадајз, а затим и Пољска. У региону највише генетски модификованих поља има Румунија.
- ГМО је потпуно либерализован у Румунији, где су парцеле продаване странцима за 50 до 150 евра по хектару - додаје Шеварлић. - Највише површине је под сојом.
На другој страни је Немачка. Према Интернационалној служби за набавку пољопривредних биотехничких апликација, ова земља је, након пресуде суда у Стразбуру о утицају ГМО, дозволила производњу ГМО хране на симболичних 19 хектара. Шведски пољопривредници обрађују "мутиране" организме на свега 16 хектара, Мађарска је у поступку забране увоза.
Ограђују само поља
Државе попут Италије и Словеније донеле су закон о томе да се органска поља одвајају по регинима од генетски модификованих. Тако су направили посебне зоне по земљи у којима се баве узгајањем мутиране хране.
Међутим чини се да ово и није најбољи метод јер резултати великог броја студија показали су да ГМО и не-ГМО усеви не могу "коегзистирати"
Наиме према речима Бранка Чичића, председника Фонда "Органска Србија" ГМО гени се не могу контролисати, ограничити или "опозвати".
- Једном када се ослободе у природну средину, они су у стању да се одрже и рашире кроз унакрсну полинацију и само-осемењавање. Уз то, може доћи до мешања ГМО усева са не-ГМО усевима током жетве, приликом складиштења или у транспорту.
Из ових разлога, "коегзистенција" ГМО и не-ГМО, одн. органских усева неизбежно резултира у ГМО загађењу не-ГМО и органских усева. Ово одузима право на избор пољопривредницима и потрошачима, на који се начин сви присиљавамо да производимо и једемо храну која је потенцијало загађена ГМО-ом, и тако до у недоглед - каже Чичић.
Питали смо и наше грађане да ли знају шта је то ГМО и да ли би такве производе користили у својој исхрани. Погледајте: