Толико мале а толико јаке - боровнице
Осим као освежавајуће воћкице, прочитајте какве све добробити нуде боровнице.
Боровнице садрже разнолик спектар хранљивих ствари, а најбогатије су манганом, витаминима Ц и К и дијеталним влакнима.
Поседују значајне количине пектина, који снижава холестерол, и антоцијана - једног од најјачих антиоксиданата.
Плодови нису једини део боровнице који је користан за здравље. Наиме, и листови боровнице имају бројна лековита својства призната у народној медицини.
Од листова се припрема чај који помаже код бројних стања попут дијареје, упала усне шупљине и ждрела, као и шећерне болести.
Такође, чај може поспешити раст косе, ако се редовно утрљава у власиште.
Недавна истраживања су показала су добро утичу на регулацију шећера у крви код особа које пате од дијабетеса типа 2.
Уз то су показала да редовно конзумирање боровница повољно утиче и на крвни притисак како код мушкараца тако и код жена, без обзира на доб.
Такође, друга истраживања су показала да боровнице одгађају почетак неких когнитивних проблема повезаних са старењем па би могле бити од великог значења код Alchajmerove болести.
Незанемарљива је и улога коју имају у заштити мрежњаче ока.
Боровнице можете јести свеже, или припремити од њих сокове, џемове, колаче и сладоледе.
Пробајте боровнице умешане у шејк или воћну салату, или их додајте у житарице које једете за доручак.
(alternativa-za-vas.com)