Три комада шунке дневно умањује наш животни век за 38 посто
Уживате у сланини и кобасици, а нисте знали да изазивају прерану смрт?
Шунка, кобасица и сланина смртоносне су намирнице ако се једу свакодневно. Нова америчка студија је показала да ако уносимо више од 75г у свој организам, озбиљно се повећава ризик од смрти.
Мушкарци, више него жене, склонији су раном умирању ако сваки дан једу ове опасне намирнице и истраживање је избројало 37 000 мушкараца, који су тако завршили. Они једу 75 г дневно или више, а то су дупло веће шансе да умру од срчних болести, у односу на оне који уносе само 25 г.
Сваких 50 г прерађеног меса, а то је оптимално око 3 комада шунке, повећава ризик од смрти, и то 38 % раније од вашег животног века. Прерађено месо најчешће изазива рак црева. Ново истраживање се извело у циљу успостављање разлике између ефеката обрађеног и необрађеног црвеног меса.
"Да бисте смањили ризик од срчаних обољења и кардиоваскуларних болести које врло брзо воде у смрт, избегавајте прерађено црвено месо у исхрани и ограничите ту порцију на једну до две недељно", објашнава др Џоана Калужа са Одељења за хуману исхрану на Универзитету у Варшави.
"DailyMirror" саветује да у случају да не желите себи свесно да скратите живот, обогатите своју исхрану воћем, поврћем и рибом.