Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СКАНДАЛ ТРЕСЕ ФЕЈСБУК: Корисници у ОПАСНОСТИ због овога! Тражи се смена Закерберга

24.12.2018. 10:01
Fejsbuk
Фејсбук / Извор: Профимедиа

Невиђен потрес!

Фејсбук је поново на удару критика након што је New York Тимес открио да је омогућио другим компанијама већи приступ подацима својих корисника, а поред тога, медији откривају и да на Фејсбуку има још недостатака који нарушавају приватност корисника, пише Радио Слободна Еуропа.

Фејсбук је појачао заштиту приватности, али и отворио пролаз за технолошке гиганте

New York Тимес открива да, иако из Фејсбука не говоре тако, унутрашњи документи показују да је друштвена мрежа дала Microsoftu, Амазону, Spotifyju и другима далеко већи приступ подацима корисника.

- Годинама је Фејсбук неким од највећих светских технолошких компанија давао све наметљивији приступ личним подацима корисника, чиме је ефективно ослободио те пословне партнере од својих уобичајених правила о приватности, према интерним документима и интервјуима.

Mark Zakerberg
Марк Закерберг / Извор: Профимедиа

Посебни договори су детаљно приказани на стотинама страница докумената Фејсбук које је прикупио The New York Тимес.

Записници, генерисани у 2017. години од интерног система компаније за праћење партнерстава, пружају најкомплетнију слику о праксама размене података друштвене мреже.

Такођер наглашавају како су лични подаци постали најдрагоценија роба дигиталног доба, који су се у великој мери трговали од најснажнијих компанија у Силиконској долини и шире".

Фејсбуку се жури

Фејсбуку се жури да пронађе и поправи грешке у подацима које други корисници користе како би се упознали с информацијама о својим корисницима, након нових открића која указују на потенцијалне слабости у његовој контроли личних података, пише Финанциал Тимеси додаје:

- Најновија олуја око приватности која је погодила компаније друштвених мрежа стигла је у уторак касно увече када је New York Тимес открио како компаније, укључујући Microsoft и Spotify, имају приступ подацима о корисницима Фејсбука...

Последња открића се односе на податке који се дају стотинама компанија по индивидуалним споразумима о партнерству. Аранжмани су дизајнирани тако да помогну тим компанијама да блиско повезују своје услуге са Фејсбуком. Корисници који су повезали своје Фејсбук налоге са Microsoftovim Бингом, на пример, приликом претраге могли су да виде резултате који указују на активности њихових Фејсбук пријатеља и оно што занима њихове пријатеље.

Fejsbuk
Фејсбук / Извор: Профимедиа

Џеф Честер, шеф Центра за дигиталну демократију, непрофитне групе за приватност, изјавио је да су се Фејсбук и Гугл већ годинама ослањали на дељење података с другим компанијама под оваквим аранжманима.

ФТ подсећа и да је технолошка група недавно започела испитивање свих протокола апликација под којима стотине партнера приступају подацима како би пронашли било које друге потенцијалне слабости или канале за цурење информације, за особу која је упозната са прегледом.

- Google је започео сличну проверу раније ове године када је Фејсбук прошао кроз скандал са Цамбридге Analyticom. To је довело до открића да је компанија за претрагу трећим лицима омогућила неовлашћени приступ неким подацима о корисницима Гугл друштвене мреже, што је недавно довело до тога да ту услугу затворе.

Почнете да пишете пост, а онда га обришете? Многи сајтови га ипак сачувају

The Washington Пост посебну пажњу посвећује ситуацији када, на примеер, корисник Фејсбука крене да објави фотографију, али ипак одлучи да то не ради и то откаже, а друштвена мрежа и даље чува копију. Лист додаје да није само Фејсбук тај који држи духове наше интернет прошлости.

Многе web странице почињу да деле или чувају текст, фотографије или друге информације пре него што кликнемо на "пост", "унесите" или "пошаљите", а понекад и након што одаберемо да их обришемо.

Многи онлајн корисници имају опште мишљење да их неко прати на Интернету - дуготрајни траг на претраживачима, "колачићи", лог-ин web-stranica и историја претраживања које могу бити праћене на webu. Ti подаци могу генерално помоћи у убрзавању претраживања weba i омогућавају web-lokacijama да прецизније прате особу у сврху претраживања или оглашавања.“

WP додаје да ови подаци могу да помогну дизајнерима и инжењерима да прецизирају шта би могло кориснику да одузме пажњу, обесхрабри га или узнемирава да не заврши свој рад.

Али, отвара се и могућност да ће корисници понудити информације за које нису спремни да их у потпуности деле, јер верују да су они једини који их гледају.

Тешко је знати колико сајтова чува овакве ствари. Али истраживачи Универзитета Принцетон прошле године открили су да стотине web страница снимају сваки покрет миша корисника и куцања текста - без знања корисника - са таквим детаљима да би страница могла "поново да прикаже" све шта је корисник рекао или урадио.

Mark Zuckerberg drži predavanje
Марк Зуцкерберг држи предавање / Извор: Профимедиа/илустрација

Лист подсећа и да преглед необјављених порука није нова територија за многе компаније, укључујући и Фејсбук.

У 2013. години два радника саставила су податке о око четири милиона корисника о ономе што су назвали "аутоцензура у последњем тренутку" - ажурирање статуса, постови или коментари који су написани, а затим обрисани. Око 70 посто посматраних корисника, које су пронашли, то су учинили у периоду од око две седмице, а та стопа се променила на основу много фактора, укључујући и састав њихових група пријатеља.

Групе за заштиту људских права позивају челнике Фејсбук да дају оставку

Десетине група за заштиту људских права позвале су челне људе Фејсбук Марка Закерберга и Схерзл Сандберг да се повуку из управе Фејсбук због, како су рекли, улоге компаније у "генерисању непоштености и мржње према угроженим заједницама, објавио је britanski The Гуардиан и додао:

- Постало је очигледно да, како је тренутно постављено, ваш лидерски тим није у могућности да адекватно одговори на забринутости група за заштиту људских права - наведено је у писму.

Сада је време за значајне промјене, не само у вашим политикама, већ и у вашој лидерској структури.

Гуардиан преноси да су се у свом позиву за бољу контролу, групе позвале и на извештај New York Тимеса од 14. новембра који је открио да је компанија ангажовала ПР фирму која је покушала да дискредитује своје критичаре тврдећи да су били агенти филантропа Џорџа Сороша, што је антисемитски наратив.

Поред позивања Закерберга и Сандберг да изађу из Управног одбора. Групе за заштиту људских права позвале су одбор да направи још три места "како би га учинили разноврснијим", да именује независног и сталног омбудсмана за грађанска права у одбору, и да отпусти Џоела Каплана, потпредседника компаније за глобалну јавну политику.

Британски дневник преноси да Фејсбук није одмах одговорио на захтев за коментар, али је у уторак Сандберг објавила ревизију компаније на девет страна о грађанским правима, коју је у мају спровела дугогодишњи борац за грађанска права Лаура Марфи.