Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Екранизована дела српске књижевности која морате да погледате или ... ипак их прочитати? (ВИДЕО)

12.02.2024. 18:31
Serije
Серије / Извор: Фото: YouTube/Adria Филм/ХБО

Да ли је у неким случајевима боље прочитати књигу или серији и филму треба дати шансу?

У последњих неколико година, домаћа кинематографија је доживела велику експанзију, поготово кад је у питању српска кинематографија. Сваке године нам стигне већи број серијских и филмских остварења из региона и многи од њих осваје и знатне награде на иностраним фестивалима.

Поред већег броја наслова, дошло је и до великог броја екранизација књига које су нам донеле квалитетне серије и филмове које могу да стоје у рангу са светским продукцијама. 

Српска принцеза у турској серији: Позната глумица тумачи чувену Мару Бранковић, а запевала је и на нашем језикуMara Branković

Српска принцеза у турској серији: Позната глумица тумачи чувену Мару Бранковић, а запевала је и на нашем језику

Течни српски језик у холивудском филму: Историја нашег народа из искривљене перспективе - представљени као слуге ђаволаLjudi mačke

Течни српски језик у холивудском филму: Историја нашег народа из искривљене перспективе - представљени као слуге ђавола

Глумица из "Бановић Страхиње" након 4 деценије на РТС-у: Добила значајну улогу у популарној серијиAnđa

Глумица из "Бановић Страхиње" након 4 деценије на РТС-у: Добила значајну улогу у популарној серији

Пред вама је листа екранизација које су оставиле добар утисак на публику:

Деца зла

Серија "Деца зла" је екранизована верзија истоимене књиге аутора Миодрага Мајића. Ову књигу је 2019. године објавила издавачка кућа Вулкан. А сада, након изласка књиге и 5 година од објављивања она је доживела 66. издање. То значи да је до данас продата у више од 80.000 примерака.

Поред тога што је књига и претходно била популарна, ова екранизација ће додатно допринети популарности овог дела. А што се тиче радње ове серије и књиге, она је смештена у Београду. Све почиње у кући на Дедињу, у којој се десило свирепо убиство опозиционог политичара.

Непозната особа убија жртву и у његовој руци оставља крвави дукат, што даје наговештај ритуалног убиства. Ситуација се закомпликује зато што се ближе избори, а држава и власт желе да се случај заврши што пре. Веома брзо се проналази оптужени коме докази никако не иду у корист, али се ситуација мења када Никола Бобић преузима случај и постаје адвокат оптуженог.

Са сваком новом епизодом, овај случај постаје све више компликован и број оптужених и умешаних се повећава.

"Деца зла" имају 10 епизода, што је сасвим довољно за ову причу. Нема беспотребних дугих монолога, непотребних сцена и развлачења радње до самих граница негледљивости.

Ово је серија коју дефинитивно треба погледати. Није најбоља серија коју ћете гледати, није најјачи трилер, али је вредна пажње и засигурно ћете уживати у гледању. 

Лето кад сам научила да летим

"Лето када сам научила да летим" је књига која је предвиђена за тинејџера, тачније узраст од 10 до 13 година. Ова књига је објављена 2015. година и представља једно од најбољих дела чувене дечије списатељице Јасминке Петровић.

Поред тога што је дело постало веома популарна међу младима, оно је на срећу доживела и своју екранизацију, па је 2022. године стигла и биоскопска премијера.

Он је окарактерисан као српски породични филм, а за овај наслов режију потписује Радивоје Андрић, док је за сценарио заслужна Љубица Луковић.

Филм је сниман у Београду и Хрватској, на локацијама у Старом Граду, Јелси и другим местима на острву Хвар.

Главни лик је дванаестогодишња Софија која машта о летовању са својим друштвом, али је приморана да своје лето проведе у породичној кући на Хвару. И то ни мање, ни више него са својом мало напорном баком Маријом и занимљивом баба-тетком Луце. Ово је за Софију пакао.

Сама је са бабама, без интернета, друштва и домета. Међутим, пакао одједном постаје занимљив када Софија примети чудно понашање бака Марије. Софија како би се забавила почиње да истражује, што доводи до откривања велике породичне тајне. А успут Софија и склапа нова пријатељства и почиње да ужива у овом одмору. Летовање из пакла постаје права авантура.

Ово је филм у ком ће уживати сви узрасти, иако је више прилагођен млађој популацији. Добра глумачка екипа, занимљиви дијалози и добра прича ће одушевити свакога ко буде гледао ово остварење. Такође, Софијина нарација је одлична и веома шаљива. У овом филму ћете уживати, а можда ће вас и натерати да прочитате књигу.

Пад

"Пад" је српска серија која се емитовала 2023. године на каналу Суперстар ТВ. Она је заснована на мотивима аутобиографске књиге Жарка Лаушевића, "Година прође, дан никад".

Премијера серије је одржана на 28. Сарајево филм фестивалу и овде је доживела позитиван одзив публике.

Ова серија није искључиво заснована на овој аутобиографији, већ за основни мотив преузима одређене мотиве из Жаркове књиге.

Серија Пад, која почиње своју радњу 1993. године, прати животни пут глумца Ивана Маслаћа и његовог брата Стојана од тренутка њиховог доласка у стан њиховог ујака у Подгорици, након што се у том граду догодио трагичан сукоб.

Радња се надовезује на Ивана док се налази у истражном затвору Спуж, где се сусреће са шароликим ликовима - од ситних лопова до политичких затвореника. Паралелно, серија истражује и Иванов однос са његовим оцем Николом, који је озбиљан и рационалан човек, а са којим Иван има сложен однос још од детињства. Кроз ове приче серија осветљава како гламурозан живот познате глумачке звезде, тако и мрачне аспекте деведесетих, корумпирано правосуђе и затворски подземни свет.

Уколико желите да боље видите које су то биле универзалне теме карактеристичне за трагично време деведесетих у бившој Југославији и да истражите како тешка времена утичу на судбине обичних људи, онда је "Пад" идеална прилика за то.

Нечиста крв

Сви знамо за дело Боре Станковића, "Нечиста крв". А сада можемо и да погледамо филм и серију. Он нам говори о пропасти старе српске газдинске породице кроз коју паралелно пратимо слабљење Османске империје и стварање младе српске кнежевине у периоду током 19. века.

Радња филма се одвија око лика Хаџи Трифуна, утицајног трговца и лидера хришћанске заједнице у Врању, који успешно одржава добре односе са турским ауторитетима, чувајући свој углед у турској вароши која се граничи са ослобођеним делом Србије.

Двојица Хаџи Трифунових синова су у припреми да преузму његову водећу улогу, међутим, суочавају се са заверама турских бегова. У намери да заштити своје богатство и моћ, Трифун покреће серију догађаја који ће имати страшне последице за његову породицу.

У питању је 1850. година, на граници нове српске кнежевине, након што је увредио муселима намесника Џафер-бега, Хаџи Трифун одлучује да наручи његово убиство од Коље, лидера арнаутског фиса, у нади да ће тако спречити веће сукобе. За ову услугу, Коља захтева Ташану, супругу Трифуновог покојног старијег сина. Иако се Хаџи Трифун покушава одупрети, на крају подлеже под притиском и претњама, те кроз сплетку доводи Ташану код Коље…

Ово покреће лавину догађаја - а да ли су ти догађаји веродостојни представљени у филму, то је на вама да процените. Неки мисле да је филм неадекватно представио ово кључно дело домаће књижевности, док су други задовољни екранизацијом. Серија даје нешто ширу слику, али такође реакције љубитеља Станковићевих дела су мешовите.

Азбука нашег живота

"Азбука нашег живота" је српска телевизијска серија, дело Јелене Бајић Јочић. За ову серију, инспирација су били романи "Мушка азбука" и "Азбука мог живота" наше ауторке Мирјане Бобић Мојсиловић.

Серија доноси причу о брачном пару Поповић, који су већ 25 година у браку који је започео као студентска љубав и младалачка страст. У тој љубави, тежи се успеху у друштву где су статус, каријера и новац кључни.

Након што су успели да стекну материјално богатство и док њихова деца студирају у иностранству, на површину избија криза која полако разара ову наизглед савршену породицу. "Азбука нашег живота" је трагикомична серија која истражује комплексност брака, породичних односа и друштвених норми. Недавно је емитована и друга сезона овог остварења.

Србија Данас/adria.ign.com/В.Ј.

Призор који слама срца: Слађана Несторовић Ристић и Рада Ђуричин глумиле заједно у познатој серији, а на ОВОЈ слици су као сестре (ФОТО)
Rada Đuričin, Slađana Nestorović Ristić

Призор који слама срца: Слађана Несторовић Ристић и Рада Ђуричин глумиле заједно у познатој серији, а на ОВОЈ слици су као сестре (ФОТО)

18.09.2024. 15:39
"Глупа особа се може препознати по 6 ствари": Добро запамтите ове турске изреке
Knjiga

"Глупа особа се може препознати по 6 ствари": Добро запамтите ове турске изреке

11.09.2024. 06:54
Где је и како данас изгледа Даница из "Лајања на звезде": За време бомбардовања напустила Србију, одустала од глуме и радила ово
Nataša Tapušković

Где је и како данас изгледа Даница из "Лајања на звезде": За време бомбардовања напустила Србију, одустала од глуме и радила ово

28.08.2024. 14:02
Данас је познат по многим ТВ улогама, а мало ко зна како је Војин Ћетковић заправо започео своју глумачку каријеру
Vojin Ćetković

Данас је познат по многим ТВ улогама, а мало ко зна како је Војин Ћетковић заправо започео своју глумачку каријеру

24.08.2024. 16:14
Призор који слама срца: Слађана Несторовић Ристић и Рада Ђуричин глумиле заједно у познатој серији, а на ОВОЈ слици су као сестре (ФОТО)
Rada Đuričin, Slađana Nestorović Ristić

Призор који слама срца: Слађана Несторовић Ристић и Рада Ђуричин глумиле заједно у познатој серији, а на ОВОЈ слици су као сестре (ФОТО)

18.09.2024. 15:39
Изненада преминула глумица (58) из "Село гори, а баба се чешља"
Slađana Nestorović Ristić

Изненада преминула глумица (58) из "Село гори, а баба се чешља"

18.09.2024. 14:50
Никола Пејаковић Коља својој деци даје само један ЖИВОТНИ САВЕТ који је злата вредан - највећи страх за оца
Nikola Pejaković Kolja

Никола Пејаковић Коља својој деци даје само један ЖИВОТНИ САВЕТ који је злата вредан - највећи страх за оца

16.09.2024. 16:55
Изненада преминула млада звезда - имала је само 29. година, трагичне вести одмах потврђене
Mihaela de Prins

Изненада преминула млада звезда - имала је само 29. година, трагичне вести одмах потврђене

14.09.2024. 09:54
(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:2
FK Crvena zvezda
УЖИВО

(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:2

19.09.2024. 18:27
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
КИКС ЗА КИКСОМ: Погледајте како је Звезда примила гол на старту утакмице (ВИДЕО)
detalj sa meča Zvezda - Benfika

КИКС ЗА КИКСОМ: Погледајте како је Звезда примила гол на старту утакмице (ВИДЕО)

19.09.2024. 19:04
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34