ПРЕВАРИЛИ ПИВОПИЈЕ: Направили пиво без хмеља - а укус још "хмељастији"!
Откриће које ће променити начин производње пива?
Амерички научници пронашли су начин како да произведу пиво које ће имати препознатљив укус хмеља, али неће садржати ту биљку, прилично захтевну за узгој.
Научници са калифорнијског универзитета Беркли кажу да би том техником могла да се смањи овисност пивске индустрије о хмељу, 'жедној' и скупој култури, а позната арома и укус пива не би се променили.
Они су у чланку у часопису "Натуре Communications" описали како су успели да манипулишу геномом пивског квасца и додају му гене нане и босиљка, што је подстакло производњу арома какве се иначе добијају додавањем хмеља током процеса производње пива.
- Користећи се техникама које су нам биле на располагању успели смо прецизно да контролишемо метаболизам за производњу правилне количине ароме хмеља - казао је Џеј Кислинг, професор хемијског и биомедицинског инжењеринга на Берклију.
Поступак није био једноставан јер су научници морали да додају иста четири гена сваком низу хромозома како би створили стабилан сој квасца који ће издржати процес производње пива.
Резултати су били толико уверљиви да су запослени оближње пиваре Лагунитас казали да је лабораторијско пиво било "хмељастије" од правог.
Хмељ је биљка која тражи велике ресурсе, па је отприлике за количину хмеља нужну за добијање пола литра пива потребно 25 литара воде само за његов узгој. Такође је потребно доста енергије за процесуирање, превоз и складиштење хмеља. Другим речима, стварањем алтернативне ароме хмеља уштедело би се много воде и ђубрива и цео процес производње пива постао би еколошки одрживији. Научници се управо томе надају.