ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ШУМАДИЈСКИ ЧАЈ: Спремите кувану ракију и угрејте се! (РЕЦЕПТ)
Кад стегне минус, ово је најбољи топли напитак!
Зима, напољу стегао минус, снег пада... Ово су све знакови да је време за кувану ракију, популарни шумадијски чај. Топло и слатко, а успут реже и високим процентом алкохола од којег се образи зарумене - и зима вам не може ништа.
За спремање ово зимског еликсира потребни су вам шећер, ракија и вода, а дозе можете да подешавате и сами, зависно од укуса, а и количине напитка коју желите да добијете.
Уобичајено се саветује да се за једну дозу једна кашичица шећера загреје у џезви или некој посуди, на рингли, док се не карамелизује, тј. добије златну, скоро браон боју. Онда се посуда склања са шпорета и додајте се ракија и вода. Потом се поново враћа на ринглу, на средњу темперауру, док ракија не проври неколико пута. Сваки пут када почне да ври подигните џезву, када престане да ври вратите је на ринглу, и тако поновите два, три пута, да испари метил-алкохол.
25 ГОДИНА НАПЛАЋИВАО ПАРКИНГ: Једног дана није дошао на посао - и сазнали су ЈЕЗИВУ ИСТИНУ О ЊЕМУ!
Уколико је ракија слабија, што је и најбоља опција за припрему овог топлог напитка, може да се кува и без воде. Кувана ракија се служи у чашама од дебелог стакла са дршком, а пије се док је врућа.
pic.twitter.com/hlLPOVIWkw— ФикоР (@FikoR87) January 17, 2017