Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МНОГИ БИ СЕ СЛОЖИЛИ ИЛИ НЕ? ЧетГПТ изабрао најбољи тим Европских првенстава свих времена

23.06.2024. 15:17
Kristijano Ronaldo
Кристијано Роналдо / Извор: Танјуг/АП Photo/Michael Пробст

Британски лист Дејли мејл затражио је од ChatGPT-a да састави најбољи европски тим свих времена од 11 играча који су играли на најмање једном Европском првенству од првог 1960. године.

Међутим, четбот са вештачком интелигенцијом компаније Опен АИ није именовао ниједног британског играча, чак ни на клупи за резервне играче, упркос познатим европским наступима у прошлости фудбалских звезда попут  Вејна Рунија, Алана Ширера, Пола Гаскојна и Герета Бејла.

Међу звездама "најбољег тима Европе" у формацији 4-3-3 су немачка легенда Франц Бекенбауер, Французи Тијери Анри и Зинедин Зидан, као и Кристијано Роналдо, који се сматра једним од највећих играча свих времена.

 

 

 

Такође, ЧетГПТ означио је Икера Касиљаса за једног од највећих голмана, који је освојио два европска трофеја Шпанијом – 2008. и 2012. године. 

ЧетГПТ је навео да је Касиљас "познат по свом мирном држању и тактичкој оштроумности, као и невероватним рефлексима, вођству и кључним одбранама" и да је водио Шпанију кроз "златну еру".

Немац Филип Лам никада није освојио ЕП, иако је 2008. освојио сребрну медаљу пошто је Шпанија изашла као победник.

Али ЧетГПТ га је назвао „свестраним и доследним играчем“ за своју земљу и "једним од најбољих бекова у историји фудбала". 

Као капитен Немачке на Евру 2012, постигао је спектакуларан гол против Грчке у четвртфиналу са око 23 метара.

Враћајући се мало даље у историју Европског првенства, ЧетГПТ је одабрао Франка Барезија за једног од централних бекова, наводи Дејли мејл. 

Барези је био део италијанског тима на два европска првенства, 1980. и 1988., иако заправо није играо на такмичењу 1980.

На оба ова турнира, Италијани су стигли до полуфинала, само што су пали на последњој препреци пре финала.  

Ипак, ЧетГПТ га је назвао "саставним делом одбране Италије, који је познат по тактичкој интелигенцији и вођству". 

Четбот је као једног од фудбалских великана свих времена издвојио и Немца Франца Бекенбауера, јединог дефанзивца у историји фудбала који је два пута освојио престижну Златну лопту. Познат је по својој елеганцији, контроли и одбрамбеном умећу у централној одбрани. 

Упамћен је као један од највећих противника Енглеске, посебно у  мечу против Бобија Чарлтона у финалу Светског првенства 1966, преноси британски лист.

Баш као и његов италијански претходник Барези, леви бек Паоло Малдини никада није освојио титулу првака Европе, али ЧетГПТ је поздравио његову "невероватну дуговечност и доследне перформансе".

НАЈБОЉИХ 11 у историји Европских првенстава у фудбалу (4-3-3): 

Касиљас (Шпанија) - Лам (Немачка), Бекенбауер (Немачка), Барези (Италија), Малдини (Италија) - Ћави, Платини (Француска), Зидан (Француска) - Роналдо (Португалија), Ван Бастен (Холандија), Анри (Француска).  Селектор: Дел Боске (Шпанија).

Као 19-годишњак, Малдини је био у репрезентацији Италије за Европско првенство 1988. у Западној Немачкој, али је 12 година касније био капитен своје земље на Евру 2000. 

Италија је те године стигла до финала, али је тесно поражена од шампиона Француске, која је постигла "златни гол" у 103. минуту и ​​победила са 2-1. 

Као и голман Касиљас, везни фудбалер Ћави Ернандес је био део исте шпанске екипе која је доминирала међународним фудбалом пре нешто више од деценије. 

ЧетГПТ напомиње да је "организовао" везни ред Шпаније током тријумфа на Евру 2008. и Евру 2012. 

- Ћави је био кључан у везном реду Шпаније, играјући одлучујућу улогу у њиховом стилу игре заснованом на поседу лопте - додао је четбот. 

На Евру 2008. постигао је први гол у полуфиналу Шпаније против Русије и проглашен је за играча турнира. 

Мишел Платини проглашен је звездом Евра 1984, где је постигао невероватних девет голова да би Француску одвео до победе.

Бот је Платинија назвао "једном од најиконичнијих фигура фудбала", познатог по "његвој креативној игри и способности да постигне гол са средине терена". 

Платини је три пута заредом освојио Златну лопту, а након пензионисања био је председник УЕФА између 2007. и 2015. године. 

Две године након победе на Светском првенству на домаћем терену 1998. године, Француска је победила све осим једне своје утакмице на Евру 2000. како би обезбедила славу, а Зинедин Зидан је проглашен за играча турнира, пошто је постигао два гола, укључујући златни гол у полуфиналу против Португала. 

Међутим, светска репутација Француза доживела је велики пад 2006. када је ударио главом италијанског играча Марка Матерација у финалу Светског првенства, што је уједно и Зиданов последњи меч.  

Без обзира на то, за четбот је Зидан и даље славан као играч због "вештине, равнотеже и способности да контролише игру". 

Заједно са Лионелом Месијем сматра се највећим фудбалером на свету данас, тако да не чуди што има места за Португалца Кристијана Роналда на десном крилу, наводи британски лист. 

ЧетГПТ тврди да је Роналдо "познат по голгетерској вештини и физичким атрибутима“ и доследно је наступао на више турнира. 

Као капитен, довео је Португал до славе на Еуру 2016. постигао је пет голова, укључујући један против Велса у незаборавном полуфиналу. 

Нападач Марко ван Бастен је одиграо огромну улогу у освајању још увек јединог великог трофеја Холандије, на Евру 1988. 

На том турниру је постигао пет голова, укључујући и хет-трик против Енглеске у једном од мечева групне фазе на рачун сјајног Питера Шилтона. 

Према ЧетГПТ-у који га је ставио на позицију центарфора, ван Бастен је био познат по својој елеганцији, техничкој вештини и прецизноју завршници и још увек се сматра "једним од највећих нападача у историји фудбала". 

Последњи меч одиграо је 1993. године, са 28 година, због повреде скочног зглоба због које је две године касније најавио повлачење. 

И даље фаворит у црвеној зони северног Лондона, велики Тјери Анри је "чувен по својој брзини, вештини и способности да постигне гол", наводи ЧетГПТ, који му је доделио позицију левог крила.

Француз је постигао три гола на Евру 2000, укључујући типично лежеран финиш против Данске у групној фази. 

УЕФА га је уврстила у "тим турнира", заједно са још шест Француза, укључујући Зидана, Фабијена Бартеза и Патрика Вијеру. 

- Анри је био плодан голгетер, познат по својој прецизности и смирености пред голом.  Његов допринос фудбалу оставио је неизбрисив траг у спорту, а он наставља да утиче на игру као стручњак и тренер - тврди четбот.

Ниједна коначна фудбалска постава није потпуна без менаџера, и није изненађење што се ЧетГПТ одлучио за Шпанца Висентеа дел Боскеа, пише британски лист.

Он је успео да победи своју земљу на Евру 2012, након што је наступио за Шпанију као играч на Евру 1980 у Италији. 

- Дел Боске је заслужан за одржавање хармоније тима и ефективну интеграцију нових играча у већ успешан тим - тврди четбот.

Уз Хелмута Шена из Немачке, Дел Боске је једини менаџер који је освојио и Европско и Светско првенство. 

Све у свему, бот тврди да овај хипотетички тим из снова има "мешавину играча из различитих епоха", од којих сваки даје „значајан допринос“ Европском  првенству