Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД: Матијашевић о Орловима, одласку на ЕП, Милошевићу и Милојевићу, тренерима у ФСС...

08.10.2019. 05:55
Vladimir Matijašević
Владимир Матијашевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Спортски директор Фудбаслког савеза Србије отворено о свему.

Када је пре тачно два месеца преузимао функцију спортског директора од одлазећег Дарка Ковачевића, главни циљ Владимира Матијашевића био је да види Србију на Европском првенству после две деценије. Подвлачећи црту, некадашњи играч Војводине, Црвене звезде, атинског АЕК-а, Железника, кинеског Шандонга и кипарског Аполона (Каламарија), сумирао је урађено у претходном периоду:

- Не могу да причам много о резултатима после два месеца, незадовољан сам Португалом, младом репрезентацијом, Литванијом и Русијом. Очекивао сам више. Тек смо дошли, уклапамо се у систем рада, покушавамо неке ствари да променимо, тако да са радном заједницом и људима које сам затекао и новима сам задовољан, али најбитнији су нам спортски резултати. Тренутно се базирамо на „А“ селекцију и млађе категорије. Није лако, али надам се да ћемо направити помак на боље у будућности – рекао је Матијашевић.

Како гледате на учинак наше најбоље селекције у досадашњем току квалификација?

- Па да није било те Украјине, реално нико не би ни причао о овоме сада, да је тамо био резултат 1:0, ми бисмо и даље били у некој већој игри за пласман на Европско првенство. Овако ће бити много тешко, јер Украјина и Португалија играју директну утакмицу, ако буде нерешено, вероватно имати никакве шане. Рекао сам и после Португалије да морамо да гледамо даље, тај бараж, да се припремамо за тај март, а ако се нешто промени у међувремену тим боље.

Потенцијални ривали у баражу су Норвешка, Бугарска и Шкотска, кога бисте највише желели?

- Волео бих најпре Бугаре кући, али пошто се ми не питамо, шта буде биће. Са Норвеженаима неће бити лако, играмо једну утакмицу са њима тамо, свашта може да се деси, не дај боже наравно, али опет сам оптимиста са нашом репрезентацијом, селектором Тумбаковићем који полако почиње да пакује ствари на своје место. Надам се да ћемо се до марта припремити како треба и после 20 година отићи на Европски шампионат.

Vladimir Matijašević
Владимир Матијашевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

По квалитету појединаца, Орлови имају бољи играчки кадар од свих могућих ривала?

- Имамо квалитет, али морамо да направимо оно што сам причао од првог дана: групу играча, атмосферу, небитно да ли је играч из Суперлиге или страног клуба, то је све у фудбалу.

Учинак млађих селекција није био као ранијих година. Иако у том периоду Матијашевић није преузео функцију спортског директора, образложио је ситуацију међу генерацијама које тек долазе на српској фудбалској сцени.

- Бавимо се од новембра тражењем талената и нове деце. Морамо да решавамо неке ствари у регионима, које по мени нису биле добро постављене и које ћемо променити, али не за месец дана. Видели сте учинак младе репрезентације, то је екипа која има потенцијал, искрено, баш сам незадоовљан. У 18 има такмичење код нас, где иду даље две репрезентације, а у групи смо са Румунијом, Литванијом, надам се да ту можемо направити добар резултат – каже Матијашевић, а потом наставља у истом тону:

- Померамо неки систем, 2004. која је рва генерација до „А“ тима, да направимо систем, а за то треба времена, састанчења, да би то кренуло по мојој визији.

Тренери у млађим селекцијама нису „звучна имена“, као претходних сезона. Изузимајући легендарног капитена Партизана Сашу Илића који је из копачки сео на селекторску клупу играча до 16 година.

- Саша Илић је прешао преко 40-50 припрема, има 20 година каријере, радио је са многим стручњацима, жели да буде тренер, онда је нормално да ако у Партизану није нашао себе, ми смо институција која даје могућност великим играчима и тренерима за доказивање. Као што је Вељко Пауновић овде радио, као Александар Станојевић, који су направили каријере кроз репрезентацију и клуб, надам се да ће и Саша Илић наставити њиховим путем. Почиње са најмлађом генерацијом и верујем да ће наставити даље.

Vladimir Matijašević
Владимир Матијашевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Мало људи зна за селекторе у млађим категоријама, имена: Ивана Јевића (генерација до 19 година), Игора Спасића (У-18), Дејана Бранковића (У-17) нису толико позната српској јавности.

- Нису сви тренери у свету звучна имена. Бранковић ради са генерацијом 2003, која је у успону и сви у спортском сектору су задовољни како он обавља своју дужност. Јевић је тренер који је био у Бродарцу, освојио титулу и ушао у Лигу шампиона, са репрезентацијом се пласирао на Европско првенство. Свако од њих је ту по резултатима и по раду, сигурно да ћемо у наредном периоду још више радити на афирмацији младих тренера. Владан Милојевић није био толико звучно име, док није дошао у Звезду и направио бум. Јесте радио Омонија, Паниониос, међутим ни изблиза овако успешно. Исто је и са Милошевићем, као играч, да био је врхунски, али ово му је први тренерски посао, и одмах је направио бум. Никад се не зна ко ће од ових тренера у млађим селекцијама наставити њиховим путем, као и утабаним стазама Јокановића, Станојевића, Пауновића... – истакао је Матијашевић.

Колико ће изградња националног стадиона значити репрезентацији Србије и докле се стигло на том питању?

- Искрено, нисам претерано у тој причи, када сам дошао више смо се бавили утакмицама које смо имали. Чуо сам да се припрема, о свему томе брину председник ФСС Славиша Кокеза и генерални секретар Јован Шурбатовић, сигурно да ће значити, репрезентација ће имати свој дом, своја паркинг места, где ће људи моћи да дођу. Свуда у свету су стадиони поред аутопута што олакшава свима да се организују. Мислим да ће репрезентацији такође значити, да не би играла на Маракани или у Хумској, па овамо дође више звездаша, овамо Партизановаца, па некад звижде играчу Звезде некад Партизановом, и тако у круг. На том стадиону требају сви да буду уз своју селекцију.

На мечу Звезде и Олимпијакоса први пут се нису чули звиждуци противничким фудбалерима?

- Звезда је за три године направила абнормалне резултате. Мислим да је глупо после дербија, што се велика фама дигла око пораза, Милојевића, играча... Катастрофа! То јесте фудбал, зато је и занимљив, ево гледамо Тотенхем порази, проблеми, Покетино оставку да поднесе. По мени је он један од најбољих тренера данашњице, деси се изгубио... Мислим да је то неправда према Звезди, у Милојевићевом случају, јер ипак три године се стварало нешто, Лига шампиона, титуле, то Терзићу, Мркели и Милојевићу нико не може да одузме, нико - категоричан је Матијашевић, који додаје:

- Звезда је се бавила резултатом и дошла до резултата, не може да се звижди после једног пораза. Свако ће отићи кад види да му не иде, неће сигурно стајати и слушати како га вређају, али нема разлога да се звижди после једног меча, нарочито ако је то дерби. Исто тако Саво Милошевић, имао је свој неки тренерски пут и за кратко време га савшено направио. Желим му да успе, али сутра један пораз, шта треба да му се звижди, па немојте да будемо смешни.

Vladimir Matijašević
Владимир Матијашевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вратимо се на домаћу сцену. Нешто се мења у Суперлиги Србије, ТСЦ је дуго био лидер, Вождовац је годинама у врху, Чукарички редован учесник квалификација за Лигу Европе... Како гледате на већу конкуренцију Вечитим ривалима и на то што је Србија после 20 и више година имала новог лидера, а да нису Звезда и Партизан?

- Војводина ове године блиста, увек сам за то да здрава конкуренција доноси резултат. Када имате 22 квалитетна играча у тиму, то мора да изађе на добро. ТСЦ је нешто ново у фудбалу, уложили су доста, нико не може да им оспори учинак, играју добро. И ти регионални центри требају да живну, фудбалској Србији недостају Ужице, Чачак, Крагујевац, све здраво што тренутно није ту, али да се издигне и врати где је некад било.

Да ли је за тако нешто потребна приватизација клубова у Србији?

- Убеђен сам да мора да дође до ње, нарочито у мањим клубовима. Јер сам радио у два колектива која су тек после приватизације почела да бележе метеорске успоне. Јако је битно, и због државе и клубова да се приватизују, један човек се пита, председник који улаже новац, бори се да направи, било би лакше свима.

Радили сте у Чукаричком, грчком АЕК-у из Атине, сада сте у ФСС?

- Једноставно сличне, али лакше је у клубовима радити. Ту се само ти питаш, одговоран си за потезе које правиш, овде имаш доста селекција, у клубу има свако свој део посла, има и овде, али у репрезентацији се екипа спрема седам до 15 дана за две утакмице, у клубу имате неки временски период. Али не бежим од одговорности, учинићу све да колико могу поправимо резултате, атмосферу.

Можете ли да направите паралелу између те три функције, где је најтеже?

- Разлика постоји, Чукарички је клуб који је на здравим ногама, ради добро пет ипо година, отишло је много играча... У АЕК-у сам био шест месеци, нисам хтео да разговорам, јер нисам се уклопио у тај систем, обзиром да волим да радим тамо где се зна чији је део посла. У Атини тога нема, свако вуче на своју страну, ушли су у Лигу шампиона, полетели, али свака част руководству, направљен је резултат и атмосфера, што је најбитније од свега.

О ПРЕДЛОГУ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ...

Звезда је дала предлог да осам странаца буде у протоколоу у домаћем шампионату, Партизан се успротивио таквој идеји. Какав је ваш став поводом тога?

- Немам проблем да ли је странац или домаћи, за мене играч је играч. Звезда је сада играла против Олимпијакоса, са пет странаца у стартној постави, али су ушли Њагош Петровић и Вулић, који су наши играчи и резултат је дошао у нашу корист. Нисам спроводник тога да буде енормно странаца, али опет Звезди или Партизану одговара за резултат који им је битан. И ако се нешто промени, не би мењао на осам, већ на четири-шест, да могу да се мењају са клупе као што је било, четири да почну, два уђу. Не бавим се тиме, али нисам саговорник да нам лига буде таква, то што имају други, то је скроз другачија прича, они су и већи и богатији, огромни буџети, ипак смо ми мала држава у односу на Енглеску, Италију, Шпанију...која треба да потенцира своје фудбалере. Ако неко не може, то је друга прича, али и ако изгласају на добитку ће бити мањи клубови, јер уколико Вечити буду узимали странце, мањи клубови ће узимати најбоље домаће играче и таленте.

У том случају играча за репрезентацију са суперлигашке сцене, биће све мање?

- Реалност је таква, али шта ће бити, можда неко неће моћи да купује или неће желети, што је ствар, можда ће и Звезда иако буде имала осам, играти са четири-пет као против Олимпијакоса, али за српски фудбал је то погубно.

 

Vladimir Matijašević
Владимир Матијашевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић
 Поредећи српски и грчки фудбал, Матијашевић нема дилему:

- Кад сам био у Атини, пред жреб за Лигу шампиона говорио сам само да не извучемо Звезду, јер су постојале могућности. Искрено, у грчкој има ПАОК, Олимпијакос, АЕК, Атромитос који се појавио из другог плана, великан Панатинаикос је годинама у кризи, а овде за титулу постоје Звезда и Партизан, остали се боре за Европу – каже спортски директор ФСС, па наставља:

- По квалитету смо изједначени, можда само мањи клубови више улажу него овде, али у принципу нема претеране разлике. По таленту смо испред њих, са финансијске стране они су у благој предности. У Србији се форсира више деце, имамо систем, ми смо талентована нација, тако да је то нормално да клубови дају играче за будућност. У Партизану су то Павловић и Стевановић, али са квалитетом показују где им је место, у Звезди Њагош Петровић, да није имао повреду и дужу паузу не би можда ни био на Маракани, већ у Европи.

О успесима Вечитих на европској сцени и могућем проласку групне фазе:

- Искрено се надам да могу да прођу и једни и други. Звезда је са победом направила корак испред, имају Тотенхем и Бајерн, није лако, али ако са клубом из Лондона одигра егал утакмицу, пролаз је сигуран. Партизан зависи од себе, после победе над Астаном, држе и даље све у својим рукама и желим им да се пласирају у наредну фазу.

ШТА ЈЕ СА ТАЛЕНТИМА?

Да ли Србија има нове „мете“ у млађим категоријама или „А“ тиму, као што је својевремено био голман Бенфике Миле Свилар.

- Имамо људе који су задужени у Немачкој и Француској да траже, бавимо се тиме и тражимо по иностранство. У генерацији до 18 година, на списку се појавио играч из Ајакса Достанић, нашег порекла, није био позиван, али смо успели да завршимо папире и да буде наш. Он игра у Амстердаму за селекцију У-19, није сигурно играч кога не треба звати, а брани боје европског великана. У Немачкој смо проверавали двојицу-тројицу, стално то чинимо, како бисмо појачали конкуренцију.

 

 

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА МИЛОЈЕВИЋА: Мимовића чека дужа пауза
Ognjen Mimović

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА МИЛОЈЕВИЋА: Мимовића чека дужа пауза

20.09.2024. 15:00
СТАТИСТИКА ЈЕСТЕ КАО БИКИНИ, АЛИ... Подаци са меча Звезда - Бенфика могу радовати све фанове црвено-белих
detalj sa meča Crvena zvezda - Benfika

СТАТИСТИКА ЈЕСТЕ КАО БИКИНИ, АЛИ... Подаци са меча Звезда - Бенфика могу радовати све фанове црвено-белих

20.09.2024. 13:24
ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ ЗВЕЗДЕ: Горчину гаси укус поноса
FK Crvena zvezda

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ ЗВЕЗДЕ: Горчину гаси укус поноса

20.09.2024. 12:45
ВЕЛИКАН ДОВОДИ ВЛАХОВИЋА: Славни центарфор сматра да је он право решење
Dušan Vlahović

ВЕЛИКАН ДОВОДИ ВЛАХОВИЋА: Славни центарфор сматра да је он право решење

20.09.2024. 11:13
И АТАМАН СЕ ПОКЛОНИО ЖОЦУ: Обрадовић је мој идол
Željko Obradović, Ergin Ataman

И АТАМАН СЕ ПОКЛОНИО ЖОЦУ: Обрадовић је мој идол

20.09.2024. 15:25
КЛАДИОНИЦЕ РЕКЛЕ СВОЈЕ! Ево ко је већи фаворит за освајање титуле у АБА лиги
Večiti derbi, Košarkaški večiti derbi

КЛАДИОНИЦЕ РЕКЛЕ СВОЈЕ! Ево ко је већи фаворит за освајање титуле у АБА лиги

20.09.2024. 15:10
КОМЕ СУ ОТИШЛЕ ПАРЕ? Ражнатовић демантовао Човића - "Изјава је потпуно нетачна"
Nebojša Čović i Miško Ražnatović

КОМЕ СУ ОТИШЛЕ ПАРЕ? Ражнатовић демантовао Човића - "Изјава је потпуно нетачна"

20.09.2024. 15:18
ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА МИЛОЈЕВИЋА: Мимовића чека дужа пауза
Ognjen Mimović

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА МИЛОЈЕВИЋА: Мимовића чека дужа пауза

20.09.2024. 15:00
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј
Policija

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј

20.09.2024. 14:07
ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку
Napad na Izrael

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку

20.09.2024. 14:35
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19