Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АКО СЕ РАТ У УКРАЈИНИ НЕ ЗАВРШИ, ЕВРОПИ ПРЕТИ РАСПАД! Следећа година судбоносна за опстанак света - прогнозе НИСУ ДОБРЕ

04.11.2022. 21:46
EU
ЕУ / Извор: ФОТО: Shutterstock

Блумберг Бизнисвик пише "да је глобална економија у крхком стању"

Министри спољњих послова групе Г7 (САД, Немачка, Италија, Француска, Велика Британија, Канада, Јапан) су на састанку у немачком граду Минстер, а зли гласови кажу да је у том граду започео поредак у којем државе имају централну улогу јер је ту договаран Вестфалски мир потписан 1648. године, па да би тај град могао сада да буде и тачка с које је почео и распад тог поретка и уласка света у хаос.

САВЕЗНИЦИ ШАЉУ КИЈЕВУ ТЕШКУ ВОЈНУ ОПРЕМУ: Украјинска војска добија 90 модернизованих тенкова од ТРИ државе

САВЕЗНИЦИ ШАЉУ КИЈЕВУ ТЕШКУ ВОЈНУ ОПРЕМУ: Украјинска војска добија 90 модернизованих тенкова од ТРИ државе

ОПАСНА ПРЕТЊА ЛУКАШЕНКУ: "Ако активније укључе земљу у руски рат, белоруске власти ће платити високу цену"

ОПАСНА ПРЕТЊА ЛУКАШЕНКУ: "Ако активније укључе земљу у руски рат, белоруске власти ће платити високу цену"

АМЕРИКА ШАЉЕ НОВУ ВОЈНУ ПОМОЋ КИЈЕВУ: Украјинцима стиже огроман новац, већ је испланирана његова намена

АМЕРИКА ШАЉЕ НОВУ ВОЈНУ ПОМОЋ КИЈЕВУ: Украјинцима стиже огроман новац, већ је испланирана његова намена

У петак је договорена горња цена по којој ће се продавати руска нафта после 5. децембра, кад на снагу ступи ембарго ЕУ на њену куповину, јавља Ројтерс. Москва је најавила да ће у том случају потпуно престати да продаје нафту, што би, према неким проценама, могло да подигне цену барела на 200 долара.

То је шок за западну економију која је под притиском инфлације коју, пре свега, подижу цене енергената, али и рат у Украјини. То је и темељна промена глобализације која се окреће према отпорности, а она је скупља од ефикасности коју је гарантовао досадашњи трговински модел, због чега стручњаци воде расправе да ли је наставак подизања камата права терапија за инфлацију.

Блумберг Бизнисвик пише "да је глобална економија у крхком стању". Нови раст цена енергената одвео би економију у рецесију с тврдим приземљењем па многи званичници упозоравају на "црне облаке" над глобалном привредом.

Амерички председник Џо Бајден је у среду, пет дана пре избора на средини мандата, у говору поновио тезу да је демократија у тој земљи под ударом, а раније је говорио о борби за душу нације. Бивши председник Доналд Трамп је у четвртак на предизборном скупу изјавио: "А сада, како бисмо нашу земљу учинили успешном, сигурном и славном, врло, врло, врло веројатно ћу то поновно да урадим".

Bajden
Бајден / Извор: Профимедиа

Десно оријентисан Фокс њуз наводи да су му Трумпови саветници рекли како верују да више није питање да ли ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године, него кад ће да најави кампању. Републиканска странка ће готово сигурно под контролу ставити Представнички дом америчког Конгреса, што ће отежати рад администрације председника Бајдена и могло би да ојача изгледе републиканског кандидата да победи на председничким изборима. Вол стрит журнал објавио је да ће већина жена из приградских насеља, важан део бирачког тела који је пре две године гласао за Демократску странку и Бајдена, у уторак гласати за Републиканску странку.

Како се прогнозира да ће 2023. година бити економски још тежа, стварају се предуслови за велику републиканску победу. Наставак јачања друштвене поларизације који је све видљивији и у ЕУ, где се отвара нова потешкоћа, могућност да републикански Представнички дом смањи подршку Украјини. Тај би се терет пребацио на ЕУ, која није способна да одговори на тај изазов па би то ослабило одбрану, а осоколило руског председника Владимира Путина. У таквим би околностима порастао притисак на Кијев да прихвати примирје, које би постало стално кризно жариште, а Кремљ би се осећао као победник и појачао деструктивну политику на свим правцима - Европа, Африка, Блиски исток, средња Азија, Арктик.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Посебно би му на руку ишла све извеснија одлука турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да не ратификује улазак Шведске и Финске у НАТО. Такав развој догађаја довео би до тешких раздора унутар Савеза, а Ердоган би са позиције уцењивача могао да тражи територијалне уступке Грчке у Егејском мору.

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

Ако рат у Украјини не стане, ЕУ би се за годину дана могла наћи у још тежој гасној кризи, како упозорава Међународна агенција за енергију (ИЕА): "Ако увоз руског гаса гасоводима буде потпуно обустављен, а НР Кина настави да увози течни гас у уобичајеним количинама, ЕУ би могло да недостаје готово половина гаса потребног да попуни складишта до 95 одсто".

Мађарска дотле наставља да уноси раздор унутар ЕУ, а прикључује јој се и Пољска, незадовољна односом с Бриселом, који је стално прозива због владавине права. Земље севера одлучују да ојачају савез и настаје ЕУ с више брзина, али таква да нарушава и јединствено тржиште. Сетите се, ако сумњате, Марфијевог закона: ако постоји могућност да нешто крене по злу, крену ће.