Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АМЕРИКА РЕКЛА "НЕ" ПУТИНУ: Москва послала предлог, стигао ШОК одговор, СВЕ је било УЗАЛУДНО!

13.02.2024. 21:22
Пише:
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Посреднички састанак је одржан у Турској

Вашингтон је након контаката преко посредника наводно одбио предлог руског председника Владимира Путина о прекиду ватре у Украјини! То за Ројтерс тврде три руска извора која знају за дискусију.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО МАРШИРА УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ СИРСКИ: Раме уз раме са руским војницима! (ФОТО/ВИДЕО)Oleksandr Sirski

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО МАРШИРА УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ СИРСКИ: Раме уз раме са руским војницима! (ФОТО/ВИДЕО)

РАКЕТОМ ПОГОЂЕН ХОТЕЛ КОД ИЗЈУМА?! Из рушевина извучено више десетина мртвих, међу њима Немци, Французи и Грузијци?!Ruski raketni sistem

РАКЕТОМ ПОГОЂЕН ХОТЕЛ КОД ИЗЈУМА?! Из рушевина извучено више десетина мртвих, међу њима Немци, Французи и Грузијци?!

РУСИ НАГЛО МЕЊАЈУ ТАКТИКУ НА ФРОНТУ Један разлог стоји иза свега! ДА ли ће ово ПОВЕЋАТИ ефикасност АРМИЈЕ?ukrajina

РУСИ НАГЛО МЕЊАЈУ ТАКТИКУ НА ФРОНТУ Један разлог стоји иза свега! ДА ли ће ово ПОВЕЋАТИ ефикасност АРМИЈЕ?

Амерички извор, међутим, негира да је уопште било званичног контакта и наводи да се Вашингтон неће упуштати у преговоре који не укључују Украјину.

Путин је наводно послао сигнале Вашингтону 2023. године, јавно и приватно преко посредника, укључујући арапске партнере Москве на Блиском истоку, наглашавајући да је спреман да размотри прекид ватре у Украјини. То тврде руски и додају да је такође предлагао замрзавање сукоба на садашњим линијама и није био вољан да уступи било коју украјинску територију коју контролише Русија. Многи у у Кремљу су то видели као најбољи пут ка некој врсти мира.

- Контакти са Американцима су били узалудни - рекао је Ројтерсу високи руски извор са сазнањима о дискусијама крајем 2023. и почетком 2024. под условом да остане анониман због осетљивости ситуације.

Други руски извор са сазнањима о контактима рекао је Ројтерсу да су Американци преко посредника рекли Москви да неће разговарати о могућем прекиду ватре без учешћа Украјине и тако су контакти завршени неуспехом.

- Нису хтели да притискају Украјину - наводи трећи извор.

Обим контаката и њихов неуспех нису раније пријављени. То долази у тренутку кад је амерички председник Џо Бајден месецима гурао Конгрес да одобри додатну помоћ Украјини, али се суочио са противљењем савезника републиканског кандидата за председничку номинацију Доналда Трампа. 

Кремљ и Вашингтон одбили су да коментаришу.

ВАШИНГТОН НЕЋЕ ДА ПРЕГОВАРА БЕЗ УКРАЈИНЕ

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Путин је послао хиљаде војника у Украјину у фебруару 2022. године што је изазвало рат пуног размера након осам година сукоба у источној Украјини између украјинских снага на једној страни и проруских Украјинаца и руских заступника на другој страни.

Украјина каже да се бори за своје постојање. Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да никада неће прихватити руску контролу над украјинском земљом и забранио је било какве контакте са Русијом.

Амерички званичник, који је говорио у Вашингтону под условом да буде анониман, рекао је да САД нису улазиле у било какве преговоре са Русијом и да је Вашингтон био доследан у томе да не иде иза леђа Украјине. Такође је рекао да се чини да је било незваничних разговора са Русима који нису у тамошњој влади, али да САД нису биле ангажоване у њима.

Амерички званичник је рекао и да је Путинов предлог, који је заснован на ономе што је јавно објављено, непромењен у односу на претходне захтеве да Русија задржи украјинску територију. Званичник је сугерисао да изгледа да у Москви постоји фрустрација што је Вашингтон више пута одбијао да то прихвати. 

Путин је прошле недеље такође рекао америчком водитељу Такеру Карлсону да је Русија спремна за дијалог.

САСТАНАК У ТУРСКОЈ

Посредници су се према руским изворима састали у Турској крајем 2023. године. Четврти дипломатски извор је рекао да је било руско-америчких незваничних контаката преко посредника на руску иницијативу.

Амерички званичник је рекао да није знао за незванични контакт преко посредника. Према три руска извора, Путинов сигнал је прослеђен Вашингтону, где су се састали највиши амерички званичници, укључујући саветника Беле куће за националну безбедност Џејка Саливана, директора Централне обавештајне агенције Била Бернса и америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

ukrajina
украјина / Извор: Профимедиа

- Идеја је била да Саливан разговара са Путиновим саветником за спољну политику Јуријем Ушаковом и изложи следеће кораке - рекао је један од руских извора.

Међутим, кад је позив стигао у јануару, Саливан је Ушакову рекао да је Вашингтон спреман да разговара о другим аспектима односа, али да неће говорити о прекиду ватре без Украјине, наводи један од руских извора.

Амерички званичник је одбио да говори о било каквим детаљима Саливанових наводних позива нити да ли је до таквог разговора са Ушаковом дошло.

ПУТИН СПРЕМАН ЗА БОРБУ

Један од руских извора изразио је фрустрацију због инсистирања Вашингтона да неће гурати Украјину ка преговорима с обзиром на то да САД помажу у финансирању рата.

- Знао сам да неће ништа урадити - рекао је Путин према речима једног руског извора Ројтерса.

Извор је додао да је Вашингтон прекинуо контакте за које је требало два месеца да се створе. Други руски извор је рекао да изгледа да Сједињене Државе не верују да је Путин искрен.

- Американци нису веровали да је Путин био искрен у вези са прекидом ватре, али је био и јесте и даље спреман да разговара о прекиду ватре. Али подједнако је Путин спреман да се бори колико год је потребно, а Русија може да се бори колико је потребно - рекао је руски извор.

Кремљ види мало смисла у даљим контактима са Сједињеним Државама по том питању, кажу руски извори, тако да се рат наставља.

Србија Данас/Реутерс/Пренела: А.З.