Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА: За длаку избегнут грађански рат у Русији, оружана побуна Пригожина је велика ОПОМЕНА за Путина!

28.06.2023. 17:11
Vagner
Вагнер / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/The Сун

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 19. до 25. јуна 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

УСКОРО КРАЈ РАТА У УКРАЈИНИ? Испливали детаљи са састанка који је одржан "у најстрожој тајности" - овакав план нико није очекивао

УСКОРО КРАЈ РАТА У УКРАЈИНИ? Испливали детаљи са састанка који је одржан "у најстрожој тајности" - овакав план нико није очекивао

ОВО ЈЕ КОНАЧАН СТАВ РУСИЈЕ! Тренутак који је чекао цео свет - да ли престаје рат у Украјини?

ОВО ЈЕ КОНАЧАН СТАВ РУСИЈЕ! Тренутак који је чекао цео свет - да ли престаје рат у Украјини?

ВЕЋ ПОСТАЈЕ СМЕШНО! Зеленски апеловао да Украјина добије позив да се придружи НАТО, ако не - онда тражи ово

ВЕЋ ПОСТАЈЕ СМЕШНО! Зеленски апеловао да Украјина добије позив да се придружи НАТО, ако не - онда тражи ово

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 19. до 25. јуна 2023. године

19.јун 2023. године

Пригожин о 32.000 бивших робијаша: Испунили су уговор и били распоређени у борбама

Око 32.000 мушкараца који су регрутовани из руских затвора на служење војног рока у Украјини вратило се кући, рекао је шеф Вагнерове приватне плаћеничке војске, Јевгениј Пригожин.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

- Испунили су уговор и били распоређени у борбама - рекао је он. Пригожин сматра да је војни рок одличан програм ресоцијализације.

У гласовној поруци објављеној на његовом Телеграм каналу, он тврди да су ослобођени починили укупно само 83 кривична дела. То је 80 пута мање злочина од оних који су редовно пуштани након издржане казне, каже он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нова тактика Руса на ратишту

Руски војници прибегли су новој тактици у Доњецку, а у питању је коришћење "тенкова самоубица". На снимку који је сада објављен чини се да је тенк Т-54 или Т-55 пун експлозива код Маринке у Украјини експлодирао у близини украјинских војника.

Нови видео снимак из Доњецка приказује даљински контролисани тенк натоварен експлозивом како кружи према украјинском рову.

Док Украјинци покушавају да га одбију, тенк самоубицу погађа мина и успорава.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Храбра одлука Украјинаца - крећу у фронтални напад!

Украјинска контраофанзива почела је пре више од недељу дана, али тежак посао тек предстоји за војску Кијева.

Иако су Украјинци напредовали на фронту неколико километара и ослободили више села, још увек нису успели да пробију руске одбрамбене линије, за које чак и западни аналитичари признају да су добро постављене.

Међутим, исти стручњаци цене храбру одлуку Кијева да по први пут у историји модерног ратовања искористе фронтални напад на утврђене положаје уместо да у те сврхе искористе дронове и паметну муницију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Јутарњи изненадни удар на украјинске положаје

Руски борбени авиони "сухој СУ-25 СМ" рано ујутру су извели изненадни напад на украјинске положаје на Краснолиманском правцу. Појавио се и снимак овог напада, када су руски "грачеви" извели удар.

На снимку који се појавио на Телеграму види се полетање два авиона СУ-25СМ који су у бришућем лету изненада напали положаје украјинске војске на правцу Краснолиманска.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија је одбила понуду УН

Русија је одбила понуду УН за помоћ становницима погођеним поплавама узрокованим пробијањем бране Каховка на реци Дњепар.

Herson, Ukrajina
Херсон, Украјина / Извор: Профимедиа

Од 6. јуна, кад је брана оштећена и поплављено подручје Херсона које се налази под руском контролом, број жртава у поплавама нарастао је на 52, док се 31 особа сматра несталом. На подручју под руском контролом умрло је 35 људи, а на украјинској страни њих 17. Више од 11.000 људи је морало да напусти своје домове.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Покушај атентата на Криму, нападнути руски званичници

Руски званичник на Криму повређен је након што му је експлодирао аутомобил. Владимир Јепифанов, помоћник заменика проруског премијера Запорошке области, био је у аутомобилу са два путника када је возило експлодирало на аутопуту на Криму.

Сва тројица су повређена и задобила тешке опекотине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чеченски командант открива колико ће трајати украјинска контраофанзива

Украјинска контраофанзива трајаће још око месец до месец и по дана, сматра помоћник чеченског лидера и командант специјалних одреда "Ахмат" Апти Алаудинов.

Čečeni
Чечени / Извор: Профимедиа

- Мислим да све то може да траје још месец до месец и по дана. До последњег Украјинца. А даље ће већ почети, вероватно, тихо напредовање наших снага у правцу Кијева - рекао је Алаудинов за телевизијски канал "Русија 1".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска пребацује трупе, јача линију одбране у Запорожју

Чини се да Русија премешта своје особље и тешку војну опрему из других делова Украјине како би ојачала линију фронта у Запорожју, кажу званичници.

Украјински градоначелник Мелитопоља Иван Федоров известио је о пребацивању ресурса из Нове Каховке и области Каховског преко Мелитопоља у Херсону на линију фронта у Запорожју.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Министарство одбране Велике Британије је такође известило у данашњем извештају о ситуацији у Украјини да је "велика вероватноћа" да Русија помера "елементе Групе снага Дњепар (ДГФ) са источне обале реке Дњепар да би ојачала секторе Запорожје и Бахмут".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20. јун 2023. године

Хана Малијар: "Највећи ударац украјинској контраофанзиви тек предстоји"

Заменица украјинског министра одбране Хана Малијар рекла је да "највећи ударац" у украјинској контраофанзиви тек предстоји, али је признала да је реч о тешкој операцији јер Русија даје све што може да је заустави.

- Непријатељ неће лако одустати од својих позиција, а ми морамо да се припремимо за тежак дуел. У ствари, то се дешава управо сад - навела је она на Телеграму.

Више о том прочитајте ОВДЕ.

Чудно обележје на униформи Валерија Залужног

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни на својој униформи носи обележје бебе Јоде из серије Ратови звезда Мандалорац.

То је изазвало коментаре на друштвеним мрежама, а међу онима који су коментарисали Бебу Јоду усред униформе украјинског главнокомандујућег била је и посланица украјинског парламента Ина Совсун.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Столтенберг се пожалио на Украјинце

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг пожалио се да оружане снаге Украјине не могу да се носе са добро припремљеном одбраном руске војске.

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

- Украјинским војницима је тешко да се боре са добро изграђеном руском одбраном - рекао је генерални секретар НАТО током посете једном од војно-индустријских предузећа у Немачкој, преноси РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци упали у руски ров, настао је покољ!

Према извештајима, припадници украјинског 73. поморског центра за специјалне операције названи по атаману Антону Головатију упали су у руске ровове са задње стране и побили групу руских војника.

Према украјинским изворима, у изненадном нападу погинуло је до 10 руских војника.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@operativno_ZSU

Упозоравамо да је видео снимак изузетно УЗНЕМИРУЈУЋ! Погледајте ОВДЕ.

Украјински специјалци упали су са задње стране у непријатељске ровове у јужном правцу и убили 10 руских војника. На југу, током мисије, оперативци поморског центра за специјалне операције успели су да упадну у позадину непријатеља.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

21. јун 2023. године

Зеленски: "Сада наши ратници на југу и истоку веома активно уништавају непријатеља, физички чистећи Украјину"

Обновљена, трансформисана и ојачана Украјина је носилац и гарант безбедности, што значи заштиту од сваког облика руског терора и од сваког понављања руске агресије, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски у свом редовном видео обраћања.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

Он је изразио саучешће породицама припадника украјинских оружаних снага који су погинули у гранатирању Херсона, преноси Укринформ. Како је навео, ''svaki руски терористички напад је аргумент да окупатори немају шансе да остану било где на украјинском тлу''. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија срушила дронове: Спречен терористички напад на циљеве у Подмосковљу

Руско министарство одбране саопштило је да је спречен украјински напад дроновима на Московску област и да су сва три дрона срушена.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

- Данас је спречен покушај кијевског режима да изврши терористички напад на цилјеве у Подмосковлју с три беспилотне летелице - наводи се у саопштењу, а преноси агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Стиже хитно појачање руским поморским снагама

Војна операција у Украјини показала је да је потребно хитно увести нове технологије у изградњу бродова, рекао је главнокомандујући Ратне морнарице Русије Николај Евменов у интервјуу телевизији "Звезда" на Међународном поморском сајму у Кронштату.

- Специјална војна операција је показала да је потребно убрзати процес. Све најбоље треба уводити, не брзо, већ одмах. Без дуготрајних конструкторских радова, истраживања, већ на сопствену иницијативу – а то сада раде наши бродоградитељи - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

CNN: Украјински пилоти кажу да се плаше руских система ПВО и ловаца Су-35

Украјински пилоти кажу да се плаше руских система ПВО и ловаца Су-35 и траже од Запада да им испоруче авионе Ф-16, преноси Си-Ен-Ен. Један од украјинских пилота Су-25 Алексеј рекао је телевизији да је Украјина изгубила много авиона због руских Су-35.

- У овом тренутку не можемо ништа да урадимо. Не можемо уопште да се боримо против њих нашим ракетама, нашим радарима, Ф-16 ће ​​сигурно помоћи у томе - рекао је други украјински пилот са позивним знаком "Џус".

Он је такође додао да би украјинска контраофанзива могла бити много ефикаснија и много безбеднија да Украјина има Ф-16.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски бесан на Столтенберга: Контраофанзива успорила, Руси минирали 200.000 км квадратних Украјине!

Украјински председник Владимир Зеленски признао је да је напредак, две недеље од покретања контраофанзиве, "спорији од жељеног".

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/TIME

- Неки људи верују да је ово холивудски филм и очекују резултате сада. Није. Оно што је у питању су животи људи - поручио је он за BBC.

Украјинске снаге тврде да су, у склопу контраофанзиве, до сад заузеле осам села у Запорошкој области на југу и Доњецкој области на истоку земље. Зеленски наводи да контраофанзива не иде лагано јер су руске снаге минирале 200.000 квадратних километара украјинске територије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин открива: Украјинска контраофанзива у фази затишја, Кијев претрпео велике губитке

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је украјинска контраофанзива у фази ''затишја'' и да је Кијев претрпео велике губитке у операцијама на југу земље.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Обраћајући се новим дипломцима руских војних академија, Путин је истакао да је скоро половина јединица и формација стратешких ракетних снага опремљена најновијим системима Јарс, а трупе се поново опремају и савременим ракетним системима са хиперсоничним бојевим главама Авангард, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

22. јун 2023. године

Украјинци погодили "Врата Крима", хитно се огласили руски званичници

Украјина је пројектилом погодила Чонгаров мост који повезује делове области Херсон под контролом Русије са полуострвом Крим.

Због тога је преусмерен саобраћај, рекли су званичници које је поставила Русија у оба региона.

Владимир Салдо, гувернер Херсона којег је именовала Русија, рекао је да је пут оштећен, али да нема извештаја о жртвама.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу поднео рапорт Путину

Министар одбране Русије, Сергеј Шојгу, поднео је рапорт руском председнику, Владимиру Путину, о активности украјинских снага.

Он је рекао да су украјинске јединице смањиле обим активности и да се сада баве прегруписавањем.

Sergej Šojgu, Vladimir Putin i Valerij Gerasimov
Сергеј Шојгу, Владимир Путин и Валериј Герасимов / Извор: Профимедиа

- Украјинске снаге претрпеле су огромне губитке. Упркос томе, украјинска војска и даље располаже снагама за офанзиву - рекао је Шојгу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин открио шта је све Украјина изгубила од почетка контраофанзиве

Секеретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев известио је председника Русије Владимира Путина о губицима украјинских снага током контраофанзиве коју су покренуле.

- Од 4-21. јуна руска војска је уништила 246 тенкова, од тога 13 западне производње, 595 борбених оклопних возила, 279 комада артиљеријског оруђа и минобацача, 10 тактичких ловаца и 264 дронова - рекао је Патрушев.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пригожин оптужио војно руководство Русије да крију праву истину од Путина

Јевгениј Пригожин, шеф руске војске Вагнер, оптужио је војно заповедништво у Москви да лаже и од руског председника Владимира Путина скрива чињенице о ситуацији на фронту у Украјини.

Jevgenij Prigožin, Vagner, Vladimir Putin
Јевгениј Пригожин, Вагнер, Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube/Printscreen/Kanal13/Shutterstock

Руски министар одбране Сергеј Шојгу и начелник руског војног штаба Валериј Герасимов су Путину говорили "глупости" у нади да ће "лажи" требати да буду само довољно грозне да председник у њих поверује, рекао је Пригожин у поруци објављеној на комуникацијској платформи Телеграм.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Наређена општа мобилизација у Кијеву

У главном граду Украјине почела је општа мобилизација, наредбу је објавио војни комесар Оболонског округа Кијева.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Према документу, мушкарци морају да се појави у војном одсеку у року од десет дана, наводи украјински портал Страна. Ово се односи и на оне који нису добили судске позиве или наредбе за мобилизацију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Гранатирање "врата Крима" имаће последице, упозорио је Шојгу

Украјинске снаге гранатирале су мост Чонгар који многи називају Вратима Крима, а који повезује полуострво с Херсонском области и југом Украјине!

Мост је претрпео велико оштећење и на њему је обустављен саобраћај, а у гранатирању није било жртава, потврдио је Сергеј Аксионов, гувернер Крима, који је Русија анектирала после референдума 2014. Аксионов је потврдио да је у току процена штете.

Владимир Салдо, гувернер Херсона, кога је именовала Русија, потврдио је да је мост оштећен, а објављене су и фотографије на неколико канала на мрежи Телеграм.

Део Херсонске области уз делове Запорожја, као и Доњецк и Луганск, Русија је анектирала после референдума прошле године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бајденова администрација признала пораз у Украјини

Суочена са реалностима живота, администрација Џоа Бајдена је последњих дана признала пораз, у две своје најнеодрживије и илузорне игре спољне политике.

Контраофанзива Украјине је пропала. Њена војска доживљава покољ на бојном пољу. Контраофанзива украјинских бригада "обучених од стране НАТО-а", није остварила стваран напредак ни на једном фронту. Висок ниво губитака људства и материјала, чини немогућим да поново преузму иницијативу.

Vladimir Putin, Džo Bajden
Владимир Путин, Џо Бајден / Извор: Профимедиа/илустрација

Циљ САД-а био је да интегрише Украјину у НАТО. Тада би могли да стационирају своје трупе у Украјини, и да своје оружје доведу у домет Москве, како би било могуће одговорити на сваки независни потез Русије претњом тренутног уништења.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

23. јун 2023. године

Друштвеним мрежама круже снимци из разрушеног града Херсона у Украјини

Сателитски снимци открили су невероватне размере разарања у војној ваздушној бази поред града Херсона, у којој су руске снаге држале своје хеликоптере и дронове.

Снимци који су усликане 15. марта у 1,35 сати по локалном времену приказују велике стогове дима како се издижу из базе, на којој се налазе бројни уништени хеликоптери, уз бројне мање пожаре који се простиру на ширем подручју базе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: Русија разматра сценарио терористичког напада на нуклеарну електрану у Запорожју

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да су украјинске обавештајне службе добиле информацију да Русија разматра сценарио терористичког напада на нуклеарну електрану у Запорожју.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Нажалост, више пута сам морао да подсећам да радијација нема државне границе, а кога ће погодити одређује само смер ветра - рекао је Зеленски.

Додао је да Кијев све доступне информације дели са партнерима у свету, пренео је Блумберг.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Соловјов о украјинском ракетирању стратешког моста

Владимир Соловјов, пропагандиста руског председника Владимира Путина, осврнуо се на извештаје да су украјинске ракете оштетиле мост на Криму.

Руска војска је 2014. заузела полуострво Крим од Украјине, а удари на регион ескалирали су последњих месеци. Руски званичници су претходно објавили да су украјинске снаге оштетиле мост Чонгар, који повезује делове Херсонске области под руском контролом с Кримом.

Украјинске власти нису директно преузеле одговорност за напад, али је портпарол украјинске војске Наталија Хумениук на националној телевизији говорила о ометању руске логистике. Од почетка руске инвазије на Украјину у фебруару прошле године, Соловјов је више пута позивао Русију да користи тактичке нуклеарне бомбе у рату.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски ФСБ спречио нови план Кијева?!

Руска безбедоносна служба ФСБ саопштила је да је ухапсила пет особа које су покушале да купе килограм радиоактивног цезијума-137 за 3.5 милиона долара у име украјинског држављанина, известила је руска новинска агенција TASS.

FSB
ФСБ / Извор: Профимедиа

Наводи се да је ФСБ рекао да је цезијум-137 требало да буде изнесен из Русије како би се користио за исценирање инцидента с наводним оружјем за масовно уништење, а све како би се дискредитовала Русија. Ројтерс није могао да потврди те тврдње, а Украјина се још није огласила о случају.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Почиње производња дронова Бајрактар у Украјини

Турска компанија Бајкар планира да покрене производњу борбених дронова Бајрактар ТБ2 и Бајрактар Акинџи у Украјини 2025. године, саопштио је извршни директор те компаније Халук Бајрактар.

- Изградња тече по плану, а почетак производње је заказан за 2025. годину - рекао је он, преноси TASS. Бајрактар је навео да је главни део припремних радова у фабрици већ у току, као и да се очекује да ће постројење бити електрификовано у јулу ове године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев изгубио више од 13.000 војника за мање од три недеље?

Секретар Савета безбедности Русије је прокоментарисао губитке Украјине током контраофанзиве која је у току на запорошкој линији фронта.

Према подацима различитих руских војних и безбедносних ресора, укључујући Министарство одбране, Корпус Националне гарде Русије, изворе војне обавештајне службе, губици Оружаних снага Украјине од 4. до 21. јуна укључују:

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

246 тенкова, укључујући 13 јединица које је обезбедио Запад; 595 борбених оклопних возила; 279 топова и минобацача, укључујући 48 западних система; 42 МЛРС; два противавионска ракетна система; 10 јуришних авиона; 4 хеликоптера; 264 УАВс; 424 возила.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пољски сан још увек живи

Директор руске обавештајне службе СВР Сергеј Наришкин изјавио је да ''пољски сан о повратку западних украјинских територија'' веома жив, и додао да је извештај који је руски председник Владимир Путин предочио на међународном економском форуму СПИЕФ на ту тему веродостојан.

Papa Jovan Pavle II, Poljska
Папа Јован Павле ИИ, Пољска / Извор: Профимедиа

- Годину и по или две године СВР објављује неке од обавештајних информација које добијамо, а које су повезане са сновима неких пољских елита о такозваним источним границама. Заправо, могу потврдити да ти снови живе у главама појединих представника пољског друштва, посебно пољске елите - рекао је Наришкин, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски наредио: "Више неће срамотити нашу државу и хероје који гину на фронту!"

Председник Украјине Владимир Зеленски наредио је формирање посебне комисије која ће извршити ревизију шефова војних канцеларија у регионима широм Украјине.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Након састанка са највишим војним командантима, Зеленски је рекао да ће комисију предводити генерал Олександр Пављук, први заменик министра одбране, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Западне силе незадовољне: Украјинска контраофанзива не испуњава очекивања

Украјинска контраофанзива у раним фазама има мање успеха од очекиваног, док руске снаге показују више компетентности него што је Запад предвидео, пише Си-Ен-Ен позивајући се на наводе неколико западних званичника.

Контраофанзива "не испуњава очекивања ни на једном фронту", рекао је један од неименованих извора Си-Ен-Ена. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Примите нас у НАТО или правимо нуклеарну бомбу"

Украјина може да направи нуклеарну бомбу, изјавио је у емисији Јутјуб канала "Фејгин Лајв" Алексеј Арестович, бивши саветник председника Украјине Зеленског.

Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, Украјина може за кратак рок да направи нуклеарну бомбу, али да је за обогаћивање уранијума или плутонијума неопходно одређено време, пошто нису лако доступни.

- Против нас је већ примењено нуклеарно оружје. Које ми после тога имамо варијанте за заштиту? Или нас треба за дан примити у НАТО, што је једна гаранција, или ћемо ми онда да направимо нуклеарно оружје, зато што других гаранција нема - нагласио је Арестович.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија на ногама због ситуације са Пригожином

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је председник Русије Владимир Путин свестан је ситуације која се одвија око Јевгенија Пригожина, оснивача приватне војне компаније "Вагнер", и предузимају се неопходне мере.

- Председник Путин је обавештен о свим дешавањима око Пригожина. Предузимају се неопходне мере - рекао је Дмитриј Песков.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin
Владимир Путин и Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Journal/DW News

Руско министарство одбране саопштило је раније да су извештаји који круже на друштвеним мрежама у којима се наводи да су руске оружане снаге извршиле удар на "камп ПМЦ Вагнер у позадини" лажни.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

24. јун 2023. године

Оружана побуна у Русији - Вагнер кренуо на Кремљ!

Руска Федереална служба безбедности позвала је све припаднике војне групације Вагнер да не доносе погрешне одлуке, да не спроводе било какве оружане акције против руског народа и не извршавају незаконита и издајничка наређења Јевгенија Пригожина већ да предузму мере како би га привели.

- Изјаве Пригожина фактички представљају позив за покретање грађанског сукоба на територији Руске Федерације и представљају забадање ножа у леђа руским војницима који се боре против профашистичких украјинских снага - наводи се.

ФСБ је такође потврдио и да је покренут кривични поступак против Пригожина према члану 279 руског кривичног кодекса, а како преносе медији, за то је предвиђена затворска казна од 12 до 20 година. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москвом завијају сирене, оклопна возила руских специјалаца на улицама спремна за рат!

Полиција, Национална гарда Русије, специјалне снаге Спезназ су на ногама у руској престоници. Оружане снаге стављене су у стање највише приправности. На улицама Москве могу се видети оклопни транспортери и полицијски и војни џипови, а чују се и сирене.

Хитне мере су предузете због изјава шефа паравојне групе Вагнер Јевгенија Пригожина који је позвао народ и оружане снаге на свргавање власти у тој земљи. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинско руководство помно прати "прави војни удар" у Русији

Оружане снаге Украјине сматрају побуну шефа Вагнера, Јевгенија Пригожина, добром шансом за Кијев и надају се да ће је искористити, рекао је за Индепендент, саветник украјинског министра одбране, Јуриј Сак.

Како је приметио Сак, украјинско руководство помно прати "прави војни удар".

- Остајемо фокусирани на линију фронта. Користимо сваки тренутак и сваку прилику. Ова није изузетак - рекао је саветник украјинског министра одбране.

Сергеј Черевати, портпарол источне групе украјинских трупа, рекао је, такође за Индепендент, да Украјина планира да искористи ситуацију са Пригожином у контраофанзиви.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: "Данас свет може да види да господари Русије не контролишу ништа"

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је побуна паравојне групе "Вагнер" у Русији разоткрила потпуни хаос у земљи. 

- Данас свет може да види да господари Русије не контролишу ништа -  истакао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању, наводећи да то значи одсуство било какве предвидљивости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци искористили метеж у Москви: Напали Русе из више праваца

Украјинска војска је саопштила да су за време унутрашњих немира у Русији њене снаге успеле да напредују дуж источног фронта.

- Трупе Зеленског су данас оствариле успехе у близини града Бахмута на истоку и у неким јужним подручјима - рекла је заменица министра одбране, Хана Малиар, а преноси Скај њуз.

Bahmut
Бахмут / Извор: Фото: Southfront.org

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

МО Русије: Украјинске снаге искористиле побуну Вагнера па кренуле на Бахмут

Министарство одбране Русије саопштило је да је украјинске власти, искористивши провокацију оснивача војне групе Вагнер Јевгенија Пригожина, допремио неколико бригада за офанзиву у правцу Бахмута (Артјомовска).

С тим у вези руска војна групација "Југ" спроводи нападе на положаје противника с помоћу артиљерије и авијације.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

25. јун 2023. године

Путин: Специјална војна операција у Украјини је приоритет

Председник Русије Владимир Путин је изјавио да "специјална војна операција" у Украјини код њега има приоритет.

Он је истакао да је у сталном контакту са Министарством одбране, пренео је Ројтерс.

- Па, наравно, дајем (томе) приоритет. Дан почињем тиме и тиме га завршавам - рекао је Путин у интервјуу новинару за програм "Москва.Кремљ.Путин" на телевизији Русија 1, одговарајући на питање колико времена посвећује току специјалне војне операције.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin
Владимир Путин и Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Journal/DW News

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извиђачки дрон снимио је још једну ужасавајућу сцену на фронту у Украјини

На почетку снимка се виде двојица војника која леже у рупи на једном разореном пољу. Дрон убрзо испушта бомбу која пада и експлодира тачно поред једног од њих. Снимак можете погледати ОВДЕ.

Други војник, који је сплетом невероватних околности очигледно остао неповређен, јер га је од гелера заштитило тело његовог ратног друга, међутим, после неколико секунди устаје и почиње да бежи без обзира на то што повређени и даље показује знаке живота.

Отрчао је до стотинак метара удаљених ровова где је под земљом потражио спас од напада из ваздуха.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Очекују се кардиналне промене у сукобу"

Министар одбране Украјине Алексеј Резников изјавио је да ће ова година довести до кардиналних промена у сукобу.

- Мислим да ће ова година из корена променити ситуацију - рекао је министар у интервјуу телевизијском каналу Фокс. Резников, међутим, није јасно одговорио на питање новинара колико ће сукоб трајати.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

"ИЗВРШИЋЕМО НАПАД НА БРИТАНСКУ ТЕРИТОРИЈУ!" У случају да њихове ракете дугог домета погоде Русију то ће бити одговор, тврди Сергеј Марков
Foto: Shutterstock

"ИЗВРШИЋЕМО НАПАД НА БРИТАНСКУ ТЕРИТОРИЈУ!" У случају да њихове ракете дугог домета погоде Русију то ће бити одговор, тврди Сергеј Марков

22.09.2024. 14:55
"НЕМА НАДЕ, СВЕ ЈЕ ИЗГУБЉЕНО!" Украјински командант описао СУМОРНУ СИТУАЦИЈУ НА ФРОНТУ
Ukrajinska vojska

"НЕМА НАДЕ, СВЕ ЈЕ ИЗГУБЉЕНО!" Украјински командант описао СУМОРНУ СИТУАЦИЈУ НА ФРОНТУ

22.09.2024. 13:25
РЕЧИ СЕРГЕЈА ЛАВРОВА СЛЕДИЛЕ ЗАПАД "Руска војска има оружје и за господаре Украјине!"
Rat

РЕЧИ СЕРГЕЈА ЛАВРОВА СЛЕДИЛЕ ЗАПАД "Руска војска има оружје и за господаре Украјине!"

22.09.2024. 10:23
"ЈЕДНОСТАВНО ИХ НЕМА!" Катастрофа за украјинску војску неизбежна, по речима британског војног стручњака
Ukrajinska vojska

"ЈЕДНОСТАВНО ИХ НЕМА!" Катастрофа за украјинску војску неизбежна, по речима британског војног стручњака

22.09.2024. 09:25
"ИЗВРШИЋЕМО НАПАД НА БРИТАНСКУ ТЕРИТОРИЈУ!" У случају да њихове ракете дугог домета погоде Русију то ће бити одговор, тврди Сергеј Марков
Foto: Shutterstock

"ИЗВРШИЋЕМО НАПАД НА БРИТАНСКУ ТЕРИТОРИЈУ!" У случају да њихове ракете дугог домета погоде Русију то ће бити одговор, тврди Сергеј Марков

22.09.2024. 14:55
"НЕМА НАДЕ, СВЕ ЈЕ ИЗГУБЉЕНО!" Украјински командант описао СУМОРНУ СИТУАЦИЈУ НА ФРОНТУ
Ukrajinska vojska

"НЕМА НАДЕ, СВЕ ЈЕ ИЗГУБЉЕНО!" Украјински командант описао СУМОРНУ СИТУАЦИЈУ НА ФРОНТУ

22.09.2024. 13:25
"ЈЕДНОСТАВНО ИХ НЕМА!" Катастрофа за украјинску војску неизбежна, по речима британског војног стручњака
Ukrajinska vojska

"ЈЕДНОСТАВНО ИХ НЕМА!" Катастрофа за украјинску војску неизбежна, по речима британског војног стручњака

22.09.2024. 09:25
СНИМАК ИЗ УКРАЈИНЕ ШОКИРАО СВЕТ "Ахмат" користи ново возило у борбеним дејствима (ВИДЕО)
Čečeni koriste Cybertruck u borbama

СНИМАК ИЗ УКРАЈИНЕ ШОКИРАО СВЕТ "Ахмат" користи ново возило у борбеним дејствима (ВИДЕО)

22.09.2024. 08:55
"ЕВРОПА МОРА ДА ЗАУСТАВИ РАТ, О ТОМЕ ЋУ ГОВОРИТИ УВЕК!" Вучићева јака порука из Њујорка: "И Шолц и Макрон су то јасно разумели"
Aleksandar Vučić

"ЕВРОПА МОРА ДА ЗАУСТАВИ РАТ, О ТОМЕ ЋУ ГОВОРИТИ УВЕК!" Вучићева јака порука из Њујорка: "И Шолц и Макрон су то јасно разумели"

22.09.2024. 16:34
"БАР ДА НАМ ЈЕ ЈЕДНО УНУЧЕ ОСТАВИО..." Породице страдалих у тешкој трагедији код Ушћа не могу да дођу себи од шока - све време ПОНАВЉАЈУ само једно
Tragedija kod Ušća

"БАР ДА НАМ ЈЕ ЈЕДНО УНУЧЕ ОСТАВИО..." Породице страдалих у тешкој трагедији код Ушћа не могу да дођу себи од шока - све време ПОНАВЉАЈУ само једно

22.09.2024. 16:39
ПРАТЊА ДИПЛОМАТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСИЈЕ И БиХ НАЛЕТЕЛА НА МИНУ Има погинулих и повређених, огласила се руска амбасада - хорор у Пакистану
Najnovija vest

ПРАТЊА ДИПЛОМАТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСИЈЕ И БиХ НАЛЕТЕЛА НА МИНУ Има погинулих и повређених, огласила се руска амбасада - хорор у Пакистану

22.09.2024. 17:14
"Ту реч користе САМО СРБИ" Белингем се 'по нашки' обратио Модрићу, Хрвати ЖЕСТОКО РАЗОЧАРАНИ
Modrić i Belingem

"Ту реч користе САМО СРБИ" Белингем се 'по нашки' обратио Модрићу, Хрвати ЖЕСТОКО РАЗОЧАРАНИ

22.09.2024. 15:50