Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

02.10.2023. 10:38
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/PBS News Hour/Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 25. септембра до 1. октобра 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски наставља да куми и моли по белом свету, Руси растурају украјинске градове, Кијев ударио страховито на Крим!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски наставља да куми и моли по белом свету, Руси растурају украјинске градове, Кијев ударио страховито на Крим!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев ниже успехе, добијене ДВЕ ВАЖНЕ БИТКЕ, али Путин спрема БРУТАЛАН одговор, шаље ОГРОМНУ ВОЈНУ СИЛУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев ниже успехе, добијене ДВЕ ВАЖНЕ БИТКЕ, али Путин спрема БРУТАЛАН одговор, шаље ОГРОМНУ ВОЈНУ СИЛУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци у страховитом налету, свакодневни удари на Крим, Русију и Москву, Кијев надире, жесток јуриш у правцу Берђанска!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци у страховитом налету, свакодневни удари на Крим, Русију и Москву, Кијев надире, жесток јуриш у правцу Берђанска!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 25. септембра до 1. октобра 2023. године

25. септембар 2023. године

У нападу украјинских дронова на Курск оштећено неколико кућа

У нападу украјинских дронова на Централни округ Курска оштећено је неколико приватних домаћинстава и кровови административне зграде, а повређених нема, изјавио је губернатор Роман Старовојт.

Он је на Телеграму написао да је поломљено стакло на стамбеној згради и да је дејствовала ПВО. Старовојт је додао да је још један дрон пао у Курској области и да је услед тога разбијено стакло на приватној кући, преноси агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци објавили снимак размене ватре у "спаљеном шумском појасу"

Украјинска војска у недељу је објавила додатни снимак из битке за село Андрејевка, мало село јужно од града Бахмута, које су раније овог меесеца заузеле руске снаге.

Ослобађање Андрејевке сматра се кључним кораком у борби за Бахмут, рекао је тада Максим Жорин, заменик заповедника Треће самосталне јуришне бригаде.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички обавештајац шокирао свет: "Зеленски је претња број један за националну безбедност"

Володимир Зеленски би могао да се суочи са војним ударом украјинских снага, преварених и изданих од стране владе, рекао је бивши амерички обавештајац, Скот Ритер, у интервјуу са Џефом Норманом у емисији "Питајте инспектора".

- Украјински официри, генерали и пуковници средњег ранга могу то да ураде. Могли би да започну државни удар, и да уклоне особу коју сматрају претњом број један за своју националну безбедност, а то је Володимир Зеленски - каже Ритер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси напали Одесу!

Руске снаге лансирале су 19 јуришних беспилотних летелица Шехид-136/131 током ноћи 25. септембра на Одесу, као и две надзвучне ракете Оникс, према тврдњама украјинске војске. Такође, било је најмање 12 пројектила Калибр лансираних против других украјинских регија. Најмање 19 беспилотних летелица Шехид и 11 крстарећих ракета Калибр оборила је украјинска ПВО углавном изнад Одеске области.

Зграда луке у Одеси претрпела је знатну штету, према тврдњама украјинске војске, а пожар је избио у згради оближњег хотела, који не ради већ неколико година. Пројектили Оникс такође су уништили складишта житарица. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пољски председник пружио руку помирења Украјини

Чини се да је пољски председник пружио руку помирења Украјини, након што су последњих недеља ескалирале напетости између две земље.

Врло јавна и огорчена свађа око послова са житом, пакета помоћи и избеглица на крају је довела до тога да је Пољска најавила да више неће снабдевати Украјину оружјем.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци тврде да је погинуо командант руске Црноморске флоте

У украјинском удару на Крим у петак је убијен руски командант Црноморске флоте, Виктор Соколов, и повређено неколико других високих руских официра, тврде званичници из Кијева.

Шеф украјинске војне обавештајне службе, Кирило Буданов, открио је за Глас Америке неке детаље напада.

- Међу рањеницима је и генерал-пуковник [Александар] Романчук, у веома тешком стању. Начелник штаба генерал-потпуковник [Олег] Цеков је без свести - рекао је Буданов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички тенкови Абрамс стигли у Украјину

Амерички тенкови Абрамс стигли су у Украјину, изјавио је украјински председник, Володимир Зеленски.

- Добре вести од министра Умерова. Тенкови Абрамс су већ у Украјини и спремају се да појачају наше јединице - објавио је на савом Телеграм каналу Зеленски, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Савезници дефинитивно заболи нож у леђа Зеленском

Пољски председник Анџеј Дуда изјавио је да би Пољска могла да обезбеди Украјини старије оружје из свог арсенала након што га замени за модерно.

Он је нагласио да не долази у обзир донирање нове опреме коју Пољска тренутно набавља, као што су јужнокорејске хаубице К9 или тенкови К2.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси покрећу најстрашнију освету због убиства команданта!

Након украјинског напада на штаб Црноморске флоте (БСФ), дошло је време за удар на центре одлучивања у Кијеву- Генералштаб, Министарство одбране и администрацију Владимира Зеленског, изјавио је руски адмирал Владимир Комоједов.

- Време је да се удари у такозване центре одлучивања у Кијеву, Министарство одбране, Генералштаб Оружаних снага Украјине. Коначно, Банковска улица, у којој се налази председничка канцеларија - рекао је Комоједов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

26. септембар 2023. године

Успешна одбрана Крима се наставља

Руски системи противваздушне одбране уништили су седам украјинских дронова изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране. Раније су власти Севастопоља јавиле да руска војска одбија ракетни напад на Крим.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бела кућа забринута: Имамо средстава за војну помоћ Кијеву за још неколико недеља

Сједињене Америчке Државе имају средстава за војне испоруке Украјини за још неколико недеља, даља помоћ може бити под доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима, изјавио је координатор стратешких комуникација у Савету националне безбедности при Белој Кући Џон Кирби.

Он је у интервјуу Си-Ен-Ен-у позвао законодавце да пожуре са издвајањем 24 милијарде долара, док се на фронту, према његовим тврдњама, задржавају повољни услови за контраофанзиву Оружаних снага Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва демантовала погибију команданта Црноморске флоте

Командант руске Црноморске флоте, Виктор Солоков, за којег су поједини украјински медији објавили да је страдао у нападу, наводно је жив и здрав, тврди Русија.

Наиме, руско Министарство одбране објавило је снимак на којем је, наводно, приказано како је Солоков присуствовао данашњем састанку Одбора Министарства одбране. Састанак је, како се наводи, одржан у Москви, а њему је присуствовао и министар Сергеј Шојгу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва коментарисала последња дешавања на фронту

Украјинска контраофанзива је пропала, а, како се чини, нема изгледа ни да ће у скорије време доћи до разрешења украјинске кризе, поручио је секретар Савета безбедности Русије, Николај Патрушев.

Он додаје да Украјина наставља да има велике губитке: велики број људи и даље гине, а украјинска војска уништава и сопствену инфраструктуру.

- Што се тиче западног оружја које је дато кијевском режиму, оно се показало неефикасним против руске технике и почело је постепено да нестаје на фронту - прокоментарисао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев признао велики руски успех

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов признао је у интервјуу за лист "АБЦ" да су руски војници уништили место за склапање украјинских ракета. Како је рекао, због тога је Украјина пребацила "одређени део производње" својих ракета ван земље.

- То је затворени програм и нико вам неће рећи какав је њен статус. Оно што вам могу рећи је, нажалост, то да је Русија погодила место где су те ракете састављане. Сада смо пребацили одређени део производње ван граница наше земље - рекао је Данилов.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска села на удару Украјинаца!

Најмање седам села у руској пограничној регији Курск остало је без струје након напада украјинског дрона на део локалне електричне инфраструктуре.

Дрон је испустио експлозивну направу на трансформаторску станицу у руском селу Снагост око 15 километара од украјинске границе, објавио је регионални гувернер Роман Старовојт. Нико није повређен у јутарњем нападу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Немачки "Гепард" вс. ирански "Шехид"

Украјинске противваздушне снаге објавиле су снимак уништења камиказа дрона током ноћи.

- Овај видео приказује рад противваздушних снага у ноћи 26. септембра на југу Украјине. Користили су немачке противавионске топове "Гепард" за напад на беспилотне летелице Шахед-136/131 - описали су из снага ПВО.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу открио до када ће трајати рат у Украјини

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да ће рат у Украјини трајати најмање до 2025. године.

- Специјална војна операција трајаће најмање до 2025. године. Доследним спровођењем мера и планова активности до 2025. године остварићемо зацртане циљеве - рекао је Шојгу.

Снимак говора руског министра одбране објавио је на друштвеним мрежама Антон Герашченко, саветник у украјинском МУП-у.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: "Биће више украјинских акција против руске терористичке државе"

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да санкције Русији нису довољне да зауставе њену "агресију". Он је том приликом обећао нове украјинске акције против "терористичке државе", пренео је Ројтерс.

- Јасно видимо које правце притиска на Русију треба појачати да бисмо спречили раст њених терористичких способности - рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

27. септембар 2023. године

Украјинци разочарали својим неуспешним покушајем контраофанзиве 

Западни савезници би могли да промене свој приступ помоћи Украјини након неуспеха контраофанзиве украјинских оружаних снага, пише часопис "Military Watch".

- У септембру постаје све јасније да може доћи до прекретнице у подршци Украјини због растућег разочарања у дуго очекивану офанзиву Оружаних снага Украјине на руске положаје - наводи се у публикацији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев доставио тајни документ савезницима

Различите компоненте европских произвођача уграђиване су у иранске дронове које користи Русија у нападима на Украјину, наводи се у тајном документу који је Кијев послао својим западним савезницима тражећи испоруке ракета дугог домета за нападе на производне локације у Русији, Ирану и Сирији.

У документу на 47 страница који је у августу украјинска влада доставила владама Г7, Кијев тврди да је у претходна три месеца било више од 600 руских напада беспилотним летелицама (УАВ) које садрже западну технологију, како преноси Гардијан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Захарова оптужила САД и Британију да су помагали Кијеву у нападу на Севастопољ

Недавни напад Кијева на Севастопољ реализован је у тесној координацији да америчким и британским стручњацима, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- На удару се 22. септембра поново нашао Севастопољ и при томе нема ни најмање сумње да је напад раније испланиран уз помоћ западних обавештајних средстава, сателитске опреме НАТО, обавештајних авиона и да је реализован у тесној координацији са америчким и британским специјалним службама - рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци пуцају по шавовима, предају се и трпе огромне губитке 

Руске снаге су у последње време значајно напредовале и утврдиле се на положајима које су раније у Харковској области држале снаге Кијева, рекао је шеф администрације те области Виталиј Ганчев за "Русија 24". Он је додао да противник довлачи резервне снаге и пружа жесток отпор.

- Имају велике губитке - рекао је Ганчев и додао да су главни положаји, стратешки важни за даље напредовање под контролом руских снага.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путинов кум објаснио како САД вуку корист из ратног сукоба

Бивши лидер партије Опозициона платформа - За живот, забрањене у Украјини, Виктор Медведчук, говорио је о ситуацији у Украјини, али и Америци.

- Украјина се, као резултат уништења државности и потпуне зависности од управе споља, претворила у обезвређену имовину, са улогом "дављеника", "државе-самоубице" у америчком сценарију који је направљен за њу - рекао је Медведчук.

Он је напоменуо да је Украјина, одбацивши Минске споразуме, а затим и све преговоре који нису вођени под њеним условима, уништила сопствену економију, инфраструктуру, енергетику и изгубила половину становништва.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

28. септембар 2023. године

Украјинци се масовно предају Русима!

Око 10.000 украјинских војника се предало користећи "Волгу", тј. радио талас 149.200 који носи име по руској реци и функционише од средине лета, наводе агенције позивајући се на представника руских оперативних служби.

Фреквенција 149.200, која може да се ухвати са било ког дигиталног радија, спасава живот украјинских војника који тако јављају руској војсци одлуку да желе да се предају.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шолц спречио Украјинцима испоруку оружја, Кијев у великом проблему

Немачки канцелар Олаф Шолц спречио је испоруку пројектила дугог домета Таурус Украјини јер се боји да ће то довести до сукоба с Русијом, наводе медији. Остали чланови немачке владајуће коалиције одобрили су слање пројектила Таурус у Украјину.

Немачка посланица Марие-Агнес Страк-Цимерман написала је 4. септембра на друштвеној мрежи X да Шолц сам блокира ову одлуку унутар коалиције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Проукрајинска паравојна група упала на територију Русије

Паравојна група савезника Украјине, наводно, је прешла границу у руски регион Белгорода и тренутно су у току борбе, јавља Sky News.

Како се наводи, у питању је Легија слободе Русије, састављена од етничких Руса који се противе режиму Владимира Путина и његовој инвазији на Украјину.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски поново моли Столтенберга за помоћ, неочекивани сусрет у Кијеву

Украјински председник Володимир Зеленски затражио је на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом више система противваздушне одбране за одбијање руских "напада на енергетску инфраструктуру Украјине" који се очекују током зиме.

- Генерални секретар се сложио да уложи напоре да нам помогне да мобилише чланице НАТО. Морамо заједно да пребродимо зиму, да заштитимо нашу енергетску инфраструктуру и животе наших грађана - рекао је Зеленски у Кијеву, на заједничкој конференцији за медије са Столтенбергом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров рапортирао Путину о ситуацији на фронту

Руски председник, Владимир Путин, састао се на чеченским лидером, Рамзаном Кадировом, у Кремљу.

Кадиров је информисао Путина о стању и расположењу међу чеченским борцима који учествују у специјалној операцији у Украјини.

Према његовим речима, борци остварују добар резултат, сваког дана заробљавају украјинске војнике и сваког дана уништавају технику.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

29. септембар 2023. године

Откривен једини могући исход сукоба

Бивши амерички војни обавештајац Скот Ритер оценио је да Владимир Зеленски не може да одреди када ће се непријатељства завршити, већ да може само да потпише капитулацију.

Тако је прокоментарисао речи координатора стратешких комуникација у Савету за националну безбедност у Белој кући Џона Кирбија, који је рекао да само Зеленски одређује када ће бити време за преговоре са Русијом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинцима се лоше пише са Абрамсима

- Тешки временски услови и кише ће утицати на ток војних операција и, сходно томе, на употребу нових тенкова на ратишту - рекао је Илија Јевлаш.

- Међутим, као што се сећамо и од прошле године, офанзива и непријатељства се овим неће завршити - додао је.

Раније је шеф обавештајне службе Оружаних снага Украјине рекао медијима да тенкови Абрамс неће дуго трајати на бојном пољу, јер се могу користити само у врло специфичним операцијама.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјини се лоше пише! Прошло 117 дана од контраофанзиве, то значи само једно

Војни експерт и пуковник аустријске војске Маркус Рајзнер сматра да Запад прецењује успехе Оружаних снага Украјине током контраофанзиве.

- Појединачне руске одбрамбене линије се савладавају уз велике губитке, али до сада није било правог продора - рекао је аустријски официр у интервјуу немачкој новинској агенцији ДПА.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Драстичан корак НАТО чланице - војска спремна!

Румунија појачава противваздушну одбрану дуж села на Дунаву у близини границе са Украјином, додаје још војних осматрачница и патрола у то подручје, преноси Ројтерс позивајући се на два висока украјинска званичника. 

Мере, заједно са распоређивањем четири додатна америчка борбена авиона Ф-16 и проширеном зоном забране летова, знак су све веће забринутости у Румунији и ширем НАТО савезу да би се рат у Украјини могао прелити на њену територију, наводи агенција.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина планира напад на две државе, последице би могле бити несагледиве

Иран не може да задовољи руску потражњу за дроновима камиказама које користи за бомбардовање Украјине и покреће производњу у Русији и Сирији. Кијев наводно нуди западним савезницима да нападну фабрике дронова у све три земље, али за то тражи одговарајуће оружје од њих, наводи се у документу од 47 страница који је украјинска влада послала земљама Г7 у августу, пише британски Гардијан, који га је прегледао.

Током претходна три месеца руске трупе су лансирале више од 600 беспилотних летелица на украјинске градове. Иранска влада наводно не може да се носи са руском потражњом због високог интензитета употребе беспилотних летелица у Украјини и уједно покушава да осигура да више не буде повезана са испоруком оружја Русији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински председник са Вашингтоном и Лондоном договорио нову офанзиву у октобру?

Председник Украјине, Володимир Зеленски, договорио је са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом нову офанзиву почетком октобра у херсонском и запорошком правцу, саопштио је новинарима извор близак надлежним органима.

- У те сврхе, велика група поморске пешадије Оружаних снага Украјине концентрисана је у Николајевској области за прелазак реке Дњепар. Истовремено, снаге за специјалне операције Оружаних снага Украјине, које су обучавали британски инструктори, планирају акције заузимања Запорошке нуклеарне електране - рекао је извор.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: "Биће важних вести за Украјину сутра, за наше ратнике, за целу нашу државу"

Председник Украјине, Володимир Зеленски, најавио је важне вести, а тичу се "браниоца Украјине" и целе земље. Како је навео Зеленски, све ће бити објављено 30. септембра.

- Ова недеља је значајно ојачала нашу земљу и наш народ. Биће важних вести за Украјину сутра (30. септембра) за наше ратнике, за целу нашу државу. Радимо на томе да обезбедимо да се наредне недеље Украјини повећа снага, унутрашња снага, и неопходна сарадња са светом. Тако да нас свет чује, разуме и подржава. Захваљујем се свима који помажу! - поручио је Зеленски.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев се пожалио на западну помоћ

Запад нема јасну слику о томе како ће се украјински сукоб завршити, пожалио се секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, Алексеј Данилов, у телевизијском интервјуу у петак.

Данилов је напоменуо да су САД и њени савезници више пута изјављивали да ће бити уз Кијев "колико год буде потребно". Међутим, шеф безбедности је рекао да никада нису прецизирали да ће то бити све док Украјина не победи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

30. септембар 2023. године

Путин објавио план за следећу годину, бројке су запањујуће

Руски председник Владимир Путин најавио је да ће у плану буџета за следећу годину издвојити више средстава за финансирање рата у Украјини, упркос томе што је један високи званичник Кремља сугерисао да би ускоро могло да дође до окончања сукоба.

АФП је пре два дана објавио документ руског Министарства финасија у ком се наводи да ће Русија повећати војни буџет за скоро 70 одсто.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси бомбардују запад Украјине

Власти у западном украјинском региону Виница наредиле су евакуацију у области око инфраструктурног објекта који је погођен у руским нападу, преноси Ројтерс.

- У овом тренутку нема потребе за општом евакуацијом, осим непосредне области око места поготка - саопштио шеф војне администрације за град Калинивка Васиљ Полишчук. Није наведено која је мета погођена нити које оружје је коришћено у нападу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина напала "ураганима" Русију!

Руски системи ПВО елиминисали су девет украјинских ракета из вишецевних система Ураган МЛРС изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.

- Током ноћи 30. септембра, око 3:45 сати, осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад на циљеве у Руској Федерацији са девет ракета вишецевних ракетних система Ураган. Дежурни системи ПВО су елиминисали свих девет ракета у ваздуху - саопштило је Министарство, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путинове снажне поруке одјекују светом на Дан уједињења нових региона са Русијом

Русија први пут обележава Дан уједињења нових региона са Руском федерацијом, а реч је о четири области у Украјини чије је припајање Москва прогласила пре годину дана.

Председник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Дан уједињења Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области са Русијом.

- Пре годину дана, 30. септембра, десио се одлучујући, истински историјски и судбоносни догађај - потписани су споразуми о пријему у састав Русије четири нова субјекта Федерације. Милиони становника Донбаса, Запорожја и Херсонске области су начинили су свој избор - да буду са својом отаџбином - навео је Путин у честитки, преноси агенција РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бивши амерички обавештајац сасуо реалност у лице Украјине

Украјина је осуђена да изгуби велики део територије јер наставља да у свему слепо слуша Запад, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал "Мидвестерн Маркс".

- Представници Украјине су дошли у Турску .... Тамо је одржан састанак где су договорени услови решавања сукоба. Русија им је предложила одличне услове... Али, НАТО и Запад им нису дозволи да то прихвате... Као последица тога већ су изгубили доста територија - рекао је Ритер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Потпуни дебакл западних тенкова у Украјини

Оклопна војна техника западне производње није се показала у пуном сјају у рату у Украјини јер није пројектована за сукобе овог интензитета, тврди војни аналитичар Тарас Чмут.

Овај украјински аналитичар, који је на челу фондације "Врати се жив", која прикупља новац за куповину и снабдевање Украјине оружјем и опремом, рекао је за "Волстрит џурнал" да "већина западних оклопних возила тамо не функционише јер није дизајнирано за свеобухватни рат, већ за сукобе ниског или средњег интензитета“.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија упала у ваздушни простор НАТО-а

Румунска војска идентификовала је могући неовлашћени продор у ваздушни простор Румуније, када су руске снаге извеле нову серију напада на неке циљеве у Украјини, саопштило је Министарство националне одбране.

Према саопштењу министарства, у ноћи између 29. и 30. септембра, након откривања група дронова које су кренуле ка украјинској територији, у близини румунске границе, упозорени су становници опшина Тулцеа и Галати.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Црвено небо изнад Украјине

Украјинске ваздушне снаге обориле су 30 од 40 дронова иранске производње "Шахед" које је лансирала Русија током ноћи у нападу на централне и јужне регионе, саопштили су регионални и војни званичници.

Јужна војна команда саопштила је да је оборено 20 дронова у централној Виницкој области и још 10 изнад Одесе и Николајевске области на југу, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци продали душу ђаволу, дезертере кажњавају свирепом смрћу

Кијевске трупе изводе "бесне нападе" на групе својих колега које су одлучиле да се предају, рекао је за РИА Новости заменик команданта 2. армијског корпуса Оружаних снага Русије, командант специјалних снага Ахмат Апти Алаудинов.

Ова ситуација се посебно примећује у правцу Бахмута. Алаудинов је раније рекао да поштује одлуку украјинске војске да се преда, јер се насилно мобилишу широм земље и потом шаљу "као топовско месо" на линију фронта.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци покушали да се пришуњају Русима с леђа, а ови их спремни дочекали

Руска војска је спречила покушај украјинског десанта на острво Велики Потемкин на ушћу Дњепра у близини Херсона, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

- У протекла 24 сата, као резултат ватреног напада формација Дњепарске групе у правцу Херсона, обустављен је покушај искрцавања непријатеља на острво Болшој Потемкин. До 12 припадника Оружаних снага Украјине је заустављено - навео је саговорник агенције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Општа узбуна у Румунији због руских дронова

Румунски војни радари детектовали су могућу повреду националног ваздушног простора током ноћног руског напада дроновима на цивилну инфраструктуру у Украјини, објавило је румунско Министарство одбране. Фрагменти могућих руских дронова пронађени су на румунској територији три пута овај месец.

- Радарски састав румунске војске идентификовао је могућу неодобрену повреду националног ваздушног простора, а сигнал је детектован на рути према граду Галатију - објавило је Министарство одбране. На терен су послати стручњаци који ће утврдити шта се догодило, додаје. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Победићемо, а нових региона у саставу Русије биће више"

- Русија ће наставити своју специјалну војну операцију све док потпуно не уништи нацистички режим у Украјини и ослободи своје исконске територије - изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Како је навео на Телеграму, Русија ће победити и у њеном саставу биће још више нових територија, пренео је Спутњик.

- Победићемо. А нових региона у саставу Русије биће више - навео је Медведев. Русија слави прву годишњицу присаједињења самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР), Херсонске и Запорошке области.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Запад у страху од следећег корака Путина

На прву годишњицу руске анексије четири украјинска региона Херсона, Запорожја, Доњецка и Луганска, руски председник Владимир Путин обећао је да ће обновити ратом разорене регионе.

- Школе, болнице, стамбене зграде и путеви, музеји и споменици, биће обновљени и реконструисани - рекао је Путин у видео поруци коју је Кремљ објавио у суботу. Сви руски региони пружиће своју "братску помоћ" у напорима за реконструкцију, додао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина има само два приоритета

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је Украјина спремна да постане међународни центар војне производње.

Он је рекао да власти у Кијеву могу да понуде посебне услове компанијама које су спремне да развијају производњу оружја заједно са Украјином, преноси CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амери мисле да знају Путина: "Брз на окидачу, спреман на сукоб са НАТО - оваквог противника не смете потценити"

Председник Руске Федерације Владимир Путин одлуке које се тичу рата у Украјини углавном доноси самостално, без уплива својих генерала, рекли су аналитичари америчке нестраначког и непрофитног траста мозгова РАНД Цорпоратион.

Аналитичари додају да их је изненадила Путинова опрезност. Рекли су да су очекивали да ће бити већи хазардер, преноси Business Инсидер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци остављени на цедилу?

Рат у Украјини специфичан је по масовном коришћењу дронова. Украјинци су се показали као мајстори војне употребе дронова произведених за разне цивилне намене, а већину купују у Кини. Али сад то постаје проблем јер украјинска одбрамбена тактика све више зависи од Кине, која је одлучила радикално да смањи испоруку дронова и њихових компоненти. Ратни успех све више зависи од геџета, пише New York Тимес.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Мађарска неће дати новац Украјини

Мађарска и даље неће пристати на издвајање 500 милиона евра из Мировног фонда за куповину наоружања за Украјину, упркос томе што је Кијев суспендовао статус "спонзора рата" мађарској ОТП банци, Будимпешта инсистира на потпуном искључењу банке са списка, изјавио је портпарол мађарског Министарства спољних послова Мате Пацолај.

- Није било суштинских промена у вези са чињеницом да је украјинска Национална агенција за спречавање корупције привремено замрзла статус "међународног спонзора рата" за ОТП банку... Мађарски став је јасан: док се ОТП не уклони са списка, Мађарска неће подржати никакво додатно финансирање ЕУ за испоруку оружја Украјини - истакао је Пацолај, преноси мађарска агенција МТИ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кличко оставио брата на цедилу па овом изјавом разбеснео свој народ

Владимир, бивши боксер и брат градоначелника Кијева Виталија Кличка рекао је да не жели да гине за Украјину. Према његовим речима, живети за земљу је много теже него умрети за њу. Кличко је ово рекао у интервјуу немачком ТВ каналу ЗДФ.

- Не, нисам спреман да умрем за земљу. Спреман сам да живим за њу. То је теже него умирати - рекао је.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

1. октобар 2023. године

Хаварија на нафтоводу на западу Украјине

Најмање шест особа, међу којима је двоје деце, повређено је када је избио велики пожар на нафтоводу у Ивано-Франковској области на западу Украјине, саопштила је украјинска државна служба за ванредне ситуације.

Како је навела на свом налогу на Телеграму, дошло је до пуцања нафтовода у близни села Стримба у округу Надвирна, после чега се излила нафта на површини од 100 квадратних метара.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Гранатиран манастир у ДНР

Два мушкарца рањена су у нападу украјинских снага на манастир Светог Николаја у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР), саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин. 

Он је на Телеграму навео да су украјинске снаге гранатирале територију која припада манастиру, преносе РИА Новости. Како прецизира Tass, позивајући се на неименоване изворе из регионалних служби за ванредне ситуације, рањени су монах и верник. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин нашао наследника Пригожину

Кремљ је објавио видео снимак на којем се може видети како председник Руске Федерације Владимир Путин бившем команданту у плаћеничкој војсци Вагнер, наводном наследнику покојног бившег шефа Вагнера Јевгенија Пригожина, издаје некакве наредбе, преноси Newsweek.

Путин се у четвртак увече састао с Андрејем Трошевим и замеником министра одбране Русије Јунус-беком Јевкуровим. Кремљ је у петак јавност обавестио о том састанку и објавио кратки видео и неколико фотографија како би поткрепио своје тврдње. Вагнер је Трошева, чије борбено име гласи "Седи", отпустио у јулу, недуго након Пригожиновог пропалог пуча који се догодио 24. јуна.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев остављен на цедилу

Представнички дом Конгреса, који контролишу републиканци, представио је предлог закона о привременом продужењу владиног финансирања за 45 дана без укључивања подршке Украјини, рекао је конгресмен Оклахоме Том Кол, јављају "РИА Новости".

Према Коловим речима, иницијатива, између осталог, предвиђа средства за помоћ у катастрофама у САД. Међутим, у документу се не говори о финансирању Украјине, додао је он.  Како је претходно конгресмен нагласио, гласање би могло да се одржи у блиској будућности.

Тренутно, ниједно тело америчког Конгреса није одобрило пројекат за наставак финансирања владе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лондон разматра слање војника у Украјину

Британско Министарство одбране намерава да први пут распореди своје снаге у Украјини, у складу с плановима које разматра војна команда, преносе медији позивајући се на министра одбране Гранта Шапса.

- Грант Шапс је рекао да је разговарао са војном командом о пребацивању званичног програма обуке под руководством Британије у Украјину уместо да се она спроводи у базама у Британији и другим чланицама НАТО. Такође, позвао је више британских компанија из сектора војне индустрије да отварају фабрике у Украјини - наводи се у чланку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички конгресмен шокирао изјавом о Украјини: "Мој приоритет су Америка и наше границе"

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти изјавио је да су му важнији амерички интереси од пружања додатне помоћи Украјини, укључујући и оружје.

- Мој приоритет су Америка и наше границе. Подржавам да се Украјини обезбеди оружје које јој је потребно. Али пре свега, подржавам (јачање) граница - рекао је конгресмен у интервјуу за телевизију "Си-Би-Ес".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: "Ништа неће ослабити борбу против Русије, борићемо се колико год буде потребно"

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ништа неће ослабити борбу његове земље против Русије, дан након што је амерички Конгрес усвојио нацрт закона о привременом финансирању који изоставља помоћ Украјини.

Украјински министар одбране Рустем Умеров рекао је да је добио уверавања о даљој војној помоћи у телефонском разговору са министром одбране САД Лојдом Остином, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

АМЕРИКАНЦИ ПРОЦЕНИЛИ УКРАЈИНСКИ ПРЕДЛОГ: План Зеленског није никакав "план победе", већ "ПЛАН БЕДЕ"!
Foto: Shutterstock/Youtube Printscreen TIME

АМЕРИКАНЦИ ПРОЦЕНИЛИ УКРАЈИНСКИ ПРЕДЛОГ: План Зеленског није никакав "план победе", већ "ПЛАН БЕДЕ"!

21.09.2024. 16:29
ГОРИ "ВАГНЕР"! Паклена стихија гута све пред собом
Vagner

ГОРИ "ВАГНЕР"! Паклена стихија гута све пред собом

21.09.2024. 15:27
Русија УДАРИЛА НА ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС у Украјини?! Огласило се Министарство одбране, ево какво је стање на фронту
Ruski vojnici na frontu

Русија УДАРИЛА НА ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС у Украјини?! Огласило се Министарство одбране, ево какво је стање на фронту

21.09.2024. 14:01
ДЕТОНАЦИЈЕ ОДЈЕКУЈУ ТИХОРЕЦКОМ Украјинци напали још једно руско војно складиште - објављени снимци са терена (ВИДЕО)
Ukrajinski napad

ДЕТОНАЦИЈЕ ОДЈЕКУЈУ ТИХОРЕЦКОМ Украјинци напали још једно руско војно складиште - објављени снимци са терена (ВИДЕО)

21.09.2024. 11:10
АМЕРИКАНЦИ ПРОЦЕНИЛИ УКРАЈИНСКИ ПРЕДЛОГ: План Зеленског није никакав "план победе", већ "ПЛАН БЕДЕ"!
Foto: Shutterstock/Youtube Printscreen TIME

АМЕРИКАНЦИ ПРОЦЕНИЛИ УКРАЈИНСКИ ПРЕДЛОГ: План Зеленског није никакав "план победе", већ "ПЛАН БЕДЕ"!

21.09.2024. 16:29
ГОРИ "ВАГНЕР"! Паклена стихија гута све пред собом
Vagner

ГОРИ "ВАГНЕР"! Паклена стихија гута све пред собом

21.09.2024. 15:27
Русија УДАРИЛА НА ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС у Украјини?! Огласило се Министарство одбране, ево какво је стање на фронту
Ruski vojnici na frontu

Русија УДАРИЛА НА ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС у Украјини?! Огласило се Министарство одбране, ево какво је стање на фронту

21.09.2024. 14:01
ДЕТОНАЦИЈЕ ОДЈЕКУЈУ ТИХОРЕЦКОМ Украјинци напали још једно руско војно складиште - објављени снимци са терена (ВИДЕО)
Ukrajinski napad

ДЕТОНАЦИЈЕ ОДЈЕКУЈУ ТИХОРЕЦКОМ Украјинци напали још једно руско војно складиште - објављени снимци са терена (ВИДЕО)

21.09.2024. 11:10
У судару оклопног возила и аута ПОГИНУЛА ПЕТОЧЛАНА ПОРОДИЦА: Трагедија код Ушћа постала још већа
najnovija vest, najnovija

У судару оклопног возила и аута ПОГИНУЛА ПЕТОЧЛАНА ПОРОДИЦА: Трагедија код Ушћа постала још већа

21.09.2024. 16:46
ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"

21.09.2024. 14:14
ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ НА ВРАЧАРУ: Пронађено тело у локви крви, сумња се на нешто стравично
policija

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ НА ВРАЧАРУ: Пронађено тело у локви крви, сумња се на нешто стравично

21.09.2024. 17:27
ПРВИ СНИМЦИ СА МЕСТА ТРАГЕДИЈЕ КОД УШЋА - Учествовало и оклопно возило, огласила се Војска Србије: Има погинулих (ВИДЕО)
Udes kod Ušća

ПРВИ СНИМЦИ СА МЕСТА ТРАГЕДИЈЕ КОД УШЋА - Учествовало и оклопно возило, огласила се Војска Србије: Има погинулих (ВИДЕО)

21.09.2024. 16:14