Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗЕЛЕНСКОГ ИЗДАЈУ НАЈБЛИЖИ ЉУДИ? Његова десна рука одавала поверљиве информације Русима - Американци траже хитну реакцију

11.07.2022. 08:34
Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Шеф особља украјинског председника Володимира Зеленског Андриј Јермак оптужен је да је Белорусији одавао информације о украјинским операцијама о хватању руских плаћеника, тврди америчка посланица Доњег дома Конгреса пореклом из Украјине Викторија Спарц.

"Кијев индипендент" који је њене наводе објавио на "Твитеру", такође истиче да је Јермак оптужен за саботирање одбране Херсонске области током руске инвазије. У међувремену је Јермаков брат Денис под истрагом због наводног продавања државних послова у име шефа особља Зеленског, док је његов заменик Олег Татаров оптужен за примање мита.

Спарц је рекла да Зеленски “мора да реши проблем” Јермака. Она је такође ургирала на Министарство спољних послова Украјине да њено саопштење узме за озбиљно, како је пренео украјински лист “Европска правда” позивајући се на њену конгресну веб страницу.

АМЕРИЧКЕ ЗАЛИХЕ ОРУЖЈА ПРЕСУШУЈУ? Зеленски добио питање које није желео да чује - Украјина није једини ХИТАН проблем

АМЕРИЧКЕ ЗАЛИХЕ ОРУЖЈА ПРЕСУШУЈУ? Зеленски добио питање које није желео да чује - Украјина није једини ХИТАН проблем

"ПУТИН ЋЕ НАСТАВИТИ СВОЈ ПОСАО..." Зеленски у великом проблему - огласили се из Немачке - ово је крајњи циљ Русије (ВИДЕО)

"ПУТИН ЋЕ НАСТАВИТИ СВОЈ ПОСАО..." Зеленски у великом проблему - огласили се из Немачке - ово је крајњи циљ Русије (ВИДЕО)

ЗЕЛЕНСКИ ПОКРЕНУО ВЕЛИКУ ЧИСТКУ: Разрешио украјинског амбасадора у Немачкој, али и амбасадоре у овим земљама

ЗЕЛЕНСКИ ПОКРЕНУО ВЕЛИКУ ЧИСТКУ: Разрешио украјинског амбасадора у Немачкој, али и амбасадоре у овим земљама

- Знам да се председник Зеленски бори у опасном рату против лукавог непријатеља. Он троши много свог времена градећи међународну подршку да одбрани своју земљу, али има дуготрајно унутрашње питање која мора да реши – шефа канцеларије председника Андрија Јермака - навела је Спарц.

За шта Спарц оптужује Јермака?

Она је излистала неколико озбиљних оптужби против Јермака, међу којима су, цитирамо: одавање информација Белорусији - и на крају Русији – о украјинској операцији хватања плаћеника групе Вагнер, што је довело до њеног неуспеха, лоше вођење неуспелих мировних преговора са Русијом пре рата, уверавање украјинског руководства да Русија неће напасти у фебруару супротно информацијама западних обавештајаца како би спречио Украјину да се правилно припреми за рат, саботирање Херсона и омогућавање Русима да доведу до трагедије батаљона Азов, одлагање набавке хитне војне опреме преко украјинског Министарства одбране и захтевање неразумних или чак илегалних услова и намерно одлагање именовања независног тужиоца против корупције преко заменика Олега Татарова, пренео је “Јаху њуз”.

Спарц је такође рекла да је примила подршку од Американаца и Украјинаца и да разуме зашто су њени коментари шокирали Министарство спољних послова Украјине.

- Охрабрујем Министарство да размотри моју изјаву са оном врстом озбиљности коју захтевају ова питања о Јермаку, уместо покретања ад хоминем (разлогом на човека) напада као што су до сада - навела је у саопштењу.

Спарц је, како се преноси, апеловала на америчког председника Џоа Бајдена да обезбеди објашњење око процедура надзора повезаних са Јермаком. Како наводи “Јаху њуз”, Министарство спољних послова Украјине је критиковало апеле Спарцове, наводећи да су њени поступци “нескривени покушај да се у америчку политику врати класична наратива руске пропаганда о наводним везама руководства Украјине са Русијом и наша држава увуче у домаћу политику САД”.

Ко је Андриј Јермак?

Јермак (50) је ушао у око јавности у фебруару 2020, кад га је Зеленски именовао за шефа особља. “Радио Слободна Европа” је тада објавила да је Јермак почетком септембра 2019. одлетео у Москву да доведе кући 35 Украјинаца који су били у руским затворима, у оквиру размене коју је испреговарао. РСЕ наводи да је то био “политички пуч за Зеленског који је сада наградио Јермака тиме што га је поставио за шефа особља”.

- Наша је одговорност да урадимо све што можемо како би председник и наша земља били успешни – рекао је Јермак након именовања.

Јермак је такође био први човек Зеленског за везе са Вашингтоном, у којем су се тада током саслушања у процесу импичмента против Трампа појавили докази да је био у контакту са личним адвокатом бившег америчког председника Рудијем Ђулијанијем. Јермак се срео са Ђулијанијем који га је “снажно” ургирао да покрене истрагу коју је Трамп желео о пословима свог демократског ривала Џоа Бајдена, актуелног председника САД, и његовог сина Хантера Бајдена у Украјини.

Јермак, који то тада није директно коментарисао, тада је рекао да се према САД односе као према пријатељу и стратешком партнеру, да је оно што се дешава у Америци ствар њихове унутрашње политике и да се Украјина неће мешати у то.

Он је у децембру 2019. довео је у питање ваљаност изјава кључних сведока у поступку опозива Трампа, наводећи да са америчким званичницима није разговарао о условљавању помоћи САД. Јермак, чије се име на десетине пута понављало у сведочењима у вези са опозивом Доналда Трампа, учествовао је у великом броју састанака који су били у центру пажње овог процеса.

Пре него што је ушао у политику Јернак је водио правну фирму која је пружала услуге продукцијској ТВ кући Зеленског, који је био глумац пре него што је постао председник Украјине. Истрага РСЕ из 2019. је показала да је такође имао широке пословне интересе у Русији.

Кад је Зеленски освојио председничке изборе те године, Јермак је постао његов саветник за спољну политику. У том својству је радио на побољшању односа са Москвом, укључујући припреме за самит у децембру са Француском, Немачком и Русијом.

Јермак је рекао да ће се у новој улози снажно фокусирати на конфликт са проруским сепаратистима у Источној Украјини, додајући да је циљ прекид рата у Донбасу. Он је тада истакао да има простора за компромис са Москвом и није искључио могућност још једног састанка Зеленског са руским председником Владимиром Путином.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Јермак је рођен и читав живот је провео у Кијеву. Отац му је био Јевреј а мајка Рускиња. Нема жену и децу, а од породице има брата Дениса.

Украјинске чистке

Зеленски је недавно покренуо акцију против оних који су помагали Русији да оствари победе. Његова канцеларија је у јуну почела да се бави “онима који су по дужности били обавезни да буду спремни за рат”, како је тада писао украјински “Телеграф”.

Након пута Зеленског у Харков крајем маја, отпуштен је шеф регионалне Службе безбедности Украјине (СБУ) Роман Дудин, а следећи корак је био покретање поступака због предаје Херсона, али и огранку СБУ у Чернивцима. Зеленски је тада рекао да је отпуштен званичник у Харкову "јер није радио на одбрани града од првих дана рата пуних размера, већ је мислио само на себе” и да су се други трудили “веома ефикасно", а бивши начелник није.

Иако председник није именовао званичника, извештаји украјинских медија идентификовали су га као Романа Дудина, шефа безбедносне службе СБУ региона Харков.

Убрзо су уследили нови откази, а чини се да се ради о људима који су Русији, што случајно, што намерно, олакшали посао приликом заузимања појединих делова Украјине.

Зеленски је 31. марта разрешио дужности Сергеја Криворучка, шефа СБУ у Херсону, лишивши га чина генерала. Незванично је саопштено да је Криворучко дао команду својим официрима да се евакуишу из Херсона и пре него што су град заузеле руске трупе. Такође, приликом одласка су наводно остављени сервери у згради СБУ у Херсону, чиме су Руси лако могли да добију приступ бази података снага безбедности.

Само неколико дана касније је, под сумњом за издају, контраобавештајна служба СБУ привела Игора Садохина, помоћника начелника СБУ Херсон, начелника Антитерористичког центра. Он је био осумњичен да је руским специјалним службама предао информације о евакуацији украјинских снага безбедности.

Крајем јуна “Политико” је писао да Зеленски жели да смени Ивана Баканова, шефа Службе безбедности Украјине (СБУ). Баканов је, како наводи лист, требао да обнови контроверзну СБУ, али је после низа неуспеха и губитка Херсона наводно пао у немилост украјинског председника. Баканов, близак пријатељ Зеленског, је и даље на својој функцији - бар тренутно.

Смењено неколико амбасадора

Такође, Зеленски је декретима разрешио дужности петоро амбасадора, укључујући Андреја Мелника у Немачкој, те дипломатске представнике у Индији, Чешкој, Норвешкој и Мађарској. Док се разлози не наводе, "Билд" је раније писао да би Мелник могао бити именован за заменика министра унутрашњих послова Украјне. Ипак, информација о разрешењу се појавила након његових контроверзних изјава, кад је украјинског колаборационисту и сарадника нациста Степана Бандере назвао "борцем за слободу".

(Не)спремни за рат

Док је Спарцова пребацила Јермаку да је спречио Украјину да се правилно припреми за рат својим уверавањима да неће доћи до рата, упркос западним упозорењима која су говорила да ће Москва напасти у ноћи 24. фебруара ни сам Зеленски није био спреман на то. Он је у време почетка инвазије био код куће са породицом.

Такође, бројни званичници задужени за кључне регионе близу границе, и градоначелници градова са стратешким војним циљевима, рекли су касније да су били у кревету и да су се пробудили у шоку од звука буке, уместо да су провели последње сате мира координирајући одбрану својих градова.

Могуће је да то ионако не би направило разлику, али како је руска инвазија на Украјину досегла границу од 100 дана, неки почињу да се осврћу на период који је трајао до рата и питају се да ли је могло више да се уради.

БОНУС ВИДЕО: Украјинска полиција дошла на нудистичку плажу да уручи позиве за војску - голаћи се разбежали

 

ШИРЕ СЕ ЈЕЗИВИ СНИМЦИ СА РАТИШТА: Детонације не престају, ЦЕО ГРАД евакуисан - руске јединице покушавају да се одбране од СТРАШНОГ напада
Eksplozija u Toropecu

ШИРЕ СЕ ЈЕЗИВИ СНИМЦИ СА РАТИШТА: Детонације не престају, ЦЕО ГРАД евакуисан - руске јединице покушавају да се одбране од СТРАШНОГ напада

18.09.2024. 14:41
Украјински дронови се сручили на највеће руско ракетно складиште - НАЈЈАЧИ удар од почетка рата, ГОРЕ снимци са ратишта (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

Украјински дронови се сручили на највеће руско ракетно складиште - НАЈЈАЧИ удар од почетка рата, ГОРЕ снимци са ратишта (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:53
ОФИЦИРИ ВАН СЕБЕ, БЕЖЕ СА БОЈИШТА: Русија покренула "машинерију за млевење" на фронту у Украјини
Ukrajina - Rusija

ОФИЦИРИ ВАН СЕБЕ, БЕЖЕ СА БОЈИШТА: Русија покренула "машинерију за млевење" на фронту у Украјини

18.09.2024. 08:21
"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима
Vladimir Putin

"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима

17.09.2024. 23:01
ПРОНАЂЕНА БОМБА КОД СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Тешка око 250 килограма - на лицу места хитне службе
policija

ПРОНАЂЕНА БОМБА КОД СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Тешка око 250 килограма - на лицу места хитне службе

18.09.2024. 15:26
Украјински дронови се сручили на највеће руско ракетно складиште - НАЈЈАЧИ удар од почетка рата, ГОРЕ снимци са ратишта (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

Украјински дронови се сручили на највеће руско ракетно складиште - НАЈЈАЧИ удар од почетка рата, ГОРЕ снимци са ратишта (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:53
ОФИЦИРИ ВАН СЕБЕ, БЕЖЕ СА БОЈИШТА: Русија покренула "машинерију за млевење" на фронту у Украјини
Ukrajina - Rusija

ОФИЦИРИ ВАН СЕБЕ, БЕЖЕ СА БОЈИШТА: Русија покренула "машинерију за млевење" на фронту у Украјини

18.09.2024. 08:21
"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима
Vladimir Putin

"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима

17.09.2024. 23:01
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24