Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СПОЈ СМЕХА, РАДОСТИ И КРЕАТИВНОСТИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: "Бум маркет" и ове године уз жене које имају златне руке (ФОТО/ВИДЕО)

27.09.2020. 18:44
pijace
пијаце / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

"Бум маркет" настао је као велика жеља и идеја групе жена које се баве ручним радом да своје производе прикажу што већем броју људи и на тај начин изразе своју креативност.

Овог викенда одржава се четврти по реду "Бум  маркет" у оквиру организације ЈКП "Градске пијаце" и чланица Удружења "Артисима" на пијаци "Палилула", еколошкој, уредној, шареноликој и веселој пијаци која је, може се рећи, међу омиљеним пијацама свих Београђана.

Обележавање Дана палих бораца у Земуну: Положени венци на споменик јунацима погинулим од 1990. до 1999. године (ФОТО)

Обележавање Дана палих бораца у Земуну: Положени венци на споменик јунацима погинулим од 1990. до 1999. године (ФОТО)

"Заједно можемо много више": Град Београд повећава улагања у пољопривреду и привреду

"Заједно можемо много више": Град Београд повећава улагања у пољопривреду и привреду

"Главни град је инвестициони центар региона" Радојичић: Београд на води је симбол промена и модерније Србије

"Главни град је инвестициони центар региона" Радојичић: Београд на води је симбол промена и модерније Србије

Пре свега, не може, а да се не помене да је "Бум маркет" настао као велика жеља и идеја групе жена које се баве ручним радом да своје производе прикажу што већем броју људи и на тај начин изразе своју креативност.

Сви посетиоци палилулске пијаце у периоду трајања "Бум маркета", осим у разноврсној и богатој понуди свежих и висококвалитетних намирница, имају прилику да уживају у малом рају за очи, односно у ручно израђеним предметима које су припремиле чланице овог удружења.

Шетајући палилуском пијацом, уживали смо у предивној атмосфери која влада. Дочекала су нас насмејана лица креативних жена, слатки кораци и осмеси малених дечака и девојчица који су дошли у пратњи својих бака и дека, мама и тата, да пронађу своју нову омиљену луткицу, играчкицу или нову омиљену здраву намирницу због којих ће се родитељи срећни враћати по још, не сумњајући у квалитет и сигурност.

Наставили смо своју шетњу, а шарене тезге привлачиле су нам пажњу, толико да нисмо могли да одлучимо у коју пре да погледамо и на коју прво да свратимо. На свакој се налазе ручно прављене креације попут играчака, женски и мушки накит који је неизоставни модни детаљ и који даје посебан шмек овим јесењим данима, торбе, предмети направљени декупаж техником, хеклане ствари и многе друге предмете.

Застали смо поред тезги које су нам највише привукле пажњу, како због дивних дама које су поносно излагале своје радове, тако и због необичних стварчица које су својим рукама правиле, декорисале и са пуно љубави изложиле. Прва са којом смо попричали била је "мајсторица" за еколошке луткице. На питање да нам приближи чиме се тачно бави, како иде процес производње, ова дивна госпођа, Јованка Павловић рекла је да је то њена љубав већ више од деценије. 

- У оквиру "Бум маркета" и уз помоћ ЈКП "Градске пијаце" представљамо наше рукотворине. Већ 16 година правим луткице, уникатне и то ме чини јако срећном исто као и оног који луткицу добије или купи. Моје лутке су еколошке, направљене су од рециклираних материјала, едукативне су, код деце коригују говор, моторику, пажњу, а у исто време и анимирају дете. Док их анимира, дете се ослобађа и мислим да је то једна од великих предности коју сам осмислила у раду са децом. Оне су врло погодне за поклоне, један цвет и једна луткица могу бити довољни за поклон некоме, могу да се ставе на комодицу или да буду саксијско цвеће. Ово ме много чини срећном, то је дуг процес, из 16 корака правим једну лутку, али сам срећна и задовољна када видим крајњи исход, оваквих луткица има свуда у свету, лагане су и лаке за ношење, а оно што је најбитније, јако су повољне - говори нам Јованка.

Jovanka
Јованка / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Лепе су и за прославу дечијих рођендана, замисао је да се поред торте свако дете послужи и луткицом и понесе је кући, што је јако специфично јер деца обично доносе поклоне, а не добија их натраг - додаје Јованка.

На питање зашто производе излаже баш на пијаци, Јованка каже да је сам простор диван и да је то била јединствена прилика у њеном животу.

- Ми смо добили стварно једну прилику у оквиру овог нашег "Бум маркета" који окупља жене, ја сам рецимо пензионер, али има жена које не раде и ово им је врло корисно да представе оно што праве. Пијаце су нам изашле у сусрет и то је јако лепо, видим да је обострано, срећни су и људи са пијаца, а и ми. Врло је леп простор, еколошки, све нам је доступно, мој штанд је поред рибарнице, па сам врло расположена да сваки пут наручим нешто лепо од њих - рекла је уз осмех Јованка и додала да је простор диван и светски и да воли да ради ту где јесте.

- Када сам ја почела да радим ове луткице, пре 16 година, нисам ни знала да ћу да их продајем. Делила сам их својим пријатељима, никада ми није био циљ да их продам, дивно је кад их продам... Једну, четири, десет... Али када ја продам пар комада, па још када сви дају комплимент да никада овако нешто нису видели, да им је драго и да свакоме изазову осмех, е то је мени успех и задовољство - поручила је Јованка.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ишли смо даље и угледали тезгу коју жене не могу да не виде и да заобиђу, те смо питали симпатичну госпођу Дару Гечић која ручно шије организоване женске ташне да нам приближи процес производње и своје производе.

- Моје ташне, торбице, несесери и ранчићи су врло практични и урађени са пуно љубави. Овим сам почела да се бавим зато што свакој ташни и свакој дами недостаје пуно џепова и сада производим организоване женске ручне ташне са осам џепова унутра и два са спољашње стране и то стварно радим са љубављу, то је нешто што волите и онда желите и другоме да поклоните и да неко други буде задовољан и срећан - рекла нам је срдачна и насмејана Дара.

Госпођа Дара је истакла да је због тога што има прилику да излаже на пијаци њена креативност дошла до још већег изражаја.

- Ми смо једна мала асоцијација "Артимисимо", удружење дама које се баве ручним радом и које су креативне и онда смо ми хтеле да ту своју креативност изложимо и покажемо, па на крају и да направимо продајну изложбу. ЈКП "Градске пијаце" су нам указале ту част, ми њима и они нама и ево излажемо своје производе већ четврти пут овде. Ова прилика коју смо од "Градских пијаца" добили нам много значи, прво зато што смо у простору који је намењен за продају, односно где долазе људи да купују, онда нам они направе и лепу рекламу, ми овде доведемо неке наше муштерије, улепшамо простор и обе стране буду задовољне. Ту је прича, дружење, неко види ово, неко види оно, размењујемо искуства и дружимо се - рекла је Дара.

Torbice
Торбице / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Још једна од мноштва прелепих тезги на које смо наишли је и тезга са ручно прављеним накитом са мотивима цвећа и природе, а за ове уникатне комаде задужена је једна госпођа спретних руку по имену Весна Живковић.

- Бавим се ручном израдом накита, што се тиче материјала највећи део потиче из природе, наравно са свим оним надоградњама како би добили један финални производ као што је овај пред нама. Највећи део асортимана је заснован на цвећу, то је баш право природно цвеће које је убрано по ливадама, пресовано и третирано даље и сада се налази у комадима накита. Уз то користим и кожу, дрво, текстил... Како ме поведе инспирација тако се негде просто и наметну та нека решења, односно врста материјала - рекла је Весна.

- Своје производе излажем на пијаци, јер просто идемо у сусрет потрошачима. Потрошачи су на различитим местима, а ова пијаца је домаћин кроз организацију овако лепог догађаја и то је просто место где људи имају непосредне сусрете и разговоре, а увек је лепо чути од некога ко застане шта му се допало, то показује тиме што купи, али и да остане на речима, то је једна лепа интеракција - додаје Весна.

Vesna
Весна / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Што се тиче самог места излагања, мени доста значи, ја волим свако место где сам у директном контакту са људима, а ово је један од тих простора. Леп је амбијент и буде један јако пријатан дан - рекла нам је ова љупка и вредна жена.

Подсетимо, ЈКП "Градске пијаце" ће и у наредном периоду као друштвено одговорна фирма наставити да подржава женско предузетништво, како би допринели решавању проблема незапослености.

 

УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА ГРАЂЕВИНСКЕ ПАКЕТЕ И ОПРЕМУ ИЗБЕГЛИЦАМА И ИРЛ
GO Zemun

УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА ГРАЂЕВИНСКЕ ПАКЕТЕ И ОПРЕМУ ИЗБЕГЛИЦАМА И ИРЛ

19.09.2024. 14:45
ДЕО БЕОГРАДА ДАНАС БЕЗ ВОДЕ: Погледајте да ли се ваша улица налази на списку
česma

ДЕО БЕОГРАДА ДАНАС БЕЗ ВОДЕ: Погледајте да ли се ваша улица налази на списку

19.09.2024. 08:53
ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПАО РАЗБОЈНИК ИЗ БЕОГРАДА: Наоружан покрао пошту, па покушао да понови дело - полиција га пронашла, а ево и како (ВИДЕО)
Hapšenje

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПАО РАЗБОЈНИК ИЗ БЕОГРАДА: Наоружан покрао пошту, па покушао да понови дело - полиција га пронашла, а ево и како (ВИДЕО)

18.09.2024. 22:49
ГЛАВНА АУТОБУСКА СТАНИЦА У СРЦУ НОВОГ БЕОГРАДА Сам процес пребацивања обавиће се у једном дану, а ево КОЈИМ ЛИНИЈАМА МОЖЕТЕ СТИЋИ ДО ЊЕ
BAS

ГЛАВНА АУТОБУСКА СТАНИЦА У СРЦУ НОВОГ БЕОГРАДА Сам процес пребацивања обавиће се у једном дану, а ево КОЈИМ ЛИНИЈАМА МОЖЕТЕ СТИЋИ ДО ЊЕ

18.09.2024. 18:25
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28