Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ НА РАСПУСТУ: Ако вам неко малтретира дете, чекајте септембар

01.08.2017. 12:11
SOS linija
СОС линија / Извор: СД/илустрација

СОС линија за помоћ жртвама вршњачког насиља опет не ради!

Портал SrbijaDanas.com је и раније писао о неадекватном функционисању линије за помоћ жртвама вршњачког насиља. Након десетина позива нашег портала, Министарство просвете, науке и технолошког развоја оспособило је линију која је најзад почела да функционише, међутим сада је дошло до идентичног проблема - СОС линија за помоћ жртвама вршњачког насиља опет не ради.

Из Министарства просвете овог пута за нефункционисање СОС линије имају оправдање, а то је школски распуст. Када је СОС линија 2011. године покренута, нико из тог Министарства није причао о томе да линија неће радити током летњег распуста. Ипак, овог лета надлежни у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, на челу са Биљаном Лајовић која води Јединицу за первенцију насиља у школама, решили су а и вршњачко насиље пошаљу на распуст.

Biljana Lajović
Биљана Лајовић / Извор: Фото: mc.rs

“Радно време СОС линије је искључиво током наставних дана у периоду од 9 до 14 сати. Две телефонске линије су активне током летњег распуста. Национална дечија линија број телефона 0800 116 111 и Родитељски телефон 0800 007 000“, речено нам је из Министарства просвете.

Дакле, у одговору који смо добили прво што се не поклапа је радно време СОС телефона које пише на званичном сајту министарства, са радним временом које су нам надлежни из Министарства просвете, науке и технолошког развоја послали путем мејла – што даље наводи на питање како родитељ и дете које трпи вршњачко насиље то може да зна, ако запослени у том Министарству којима је то посао не знају?!

У Министарству просвете не знају своје радно време?!

Да конфузија буде још већа, на званичном сајту Министарства просвете налазе се две различите информације о радном времену СОС телефона. Док је на једном месту наведено да телефон ради од 9-14 часова, на другом стоји да је радно време од 7.30 - 15.30, а такво непоклапање информација може само да збуни  родитеље и децу који желе да пријаве вршњачко насиље, или још горе - да их наведе да одустану од пријаве.

Ministarstvo prosvete
Министарство просвете / Извор: Фото: Printscreen/mpn.gov.rs

Да ту не буде крај, надлежни из Министарства просвете, науке и технолошког развоја нису ни на који начин обавестили ни децу ни родитеље да телефон неће радити током распуста и путем којих бројева телефона могу да потраже помоћ надлежних. Такође, цео пројекат СОС телефона за помоћ жртвама вршњачког насиља, који су покренули у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, пребацили су због школског распуста на Националну дечију линију (НАДЕЛ), која није уско усмерена на вршњачко насиље, већ се бави бројним темама.

Тако су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја на челу са Биљаном Лајовић која води Јединицу за первенцију насиља у школама, решили да вршњачко насиље “пошаљу“ на летњи распуст без обзира што је познато да ниједна врста насиља НЕ СМЕ ДА ЧЕКА!

Да СОС линија мора да буде доступна и током летњег распуста јер се вршњачко насиље може догодити и на поправним испитима, или пак у школском дворишту, сагласна је и ауторка Алексиног закона, правница Драгана Ћорић.

- Највећи број сукоба који су, према мојим сазнањима, настали током школске године, а који нису били разрешени, буду настављени. Подршка је потребна тој деци и преко распуста. Не можемо сви отићи на колективни годишњи одмор, јер насиље постоји независно од тога да ли се школска година завршила или не - казала је Ћорић додајући да би СОС линија Министарства просвете, науке и технолошког развоја требало да постоји преко целе године, те да "то нису ствари које се дешавају понедељком, средом и петком, већ сваки дан".

Она сматра да они који желе да се баве превенцијом вршњачког насиља то треба да чине константно, без пауза и оцењује да би бробу против вршњачког насиља Министарство просвете требало да схвати као обавезу, не жељу.

- Они су на врху пирамиде надлежних органа у случају вршњачког насиља и формирали су Јединицу за превенцију вршњачког насиља, а ако сте формирали једну такву јединицу и доносили одређене и посебне протоколе у поступању у случајевима вршњачког насиља, онда је то ваша одговорност. Колико се сећам, та линија ни овако није била у функцији – рекала је за портал SrbijaDanas.com ауторка Алексиног закона.

Такође, и психолог Александра Јанковић слаже се да би било добро да је СОС телефон Министарства просвете, науке и технолошког развоја стално у функцији.

Aleksandra Jankovic
Александра Јанковиц / Извор: Србија Данас

- Док је распуст и годишњи одмори, код нас многе ствари не функционишу које би иначе радиле у неком другом периоду. То је код нас неко неписано правило да оног тренутка кад крену годишњи одмори све стаје. Добро би било да је тај телефон стално отворен, али је чињеница да постоје други телефони који могу да се користе како би се пријавило вршњачко насиље. Уколико се вршњачко насиље повећава, мислим да је сасвим нормално и рационално да сви телефони који постоје буду у функцији. Сви раде према Закону о раду, али да би било добро да СОС телефон ради, да било би добро - објаснила је Јанковић за наш портал.

Због тога што вршњачко насиље не може да чека, због тога што се вршњачко насиље дешава и током распуста у двориштима школа која су по правилу откључана и током лета, због тога што се насиље међу вршњацима дешава и на поправним испитима, портал SrbijaDanas.com који се већ две године у оквиру пројекта Друг није мета бави первенцијом вршњачког насиља, овим путем отворено позива Министарство просвете, науке и технолошког развоја да СОС линију за помоћ жртвама вршњачког насиља отвори и преко летњег распуста!