ДВЕ АЈВАРСКЕ СТРУЈЕ У СРБИЈИ ЗАРАТИЛЕ: Само паприке или и плави патлиџан, печене или барене? ЕВО ОДГОВОРА
У спору нису само домаћице које ајвар спремају него и њихови мужеви, синови
У сутон припреме зимнице, када су домаћице спремиле све што се дало метнути у тегле и флаше остаје још само разрешити "прадавни" спор који гори друштвеним мрежама и улицама - ко је спремио прави ајвар, а коме ајвар није прави?! То је недељама уназад у Србији знао да буде повод расправа у којима су учествовале и жене и мушкарци и они који кувају ајвар и они који га само једу. Стизало је до ивице комшијских свађа и до искључивања из кулинарских Фејсбук група.
УПОЗОРЕЊЕ Србима! Избегавајте контакт са животињама и конзумирање меса због МАЈМУНСКИХ БОГИЊА!
Ко није у причи, она гласи овако - једни кажу да је прави ајвар само онај од печених паприка и без плавог патлиџана и другог поврћа. Други кажу да се ајвар може правити и од барених паприка, као и додавањем другог поврћа, те да је најбитније да буде укусан и по вољи оних који ће га зимус јести.
Ово су две "ајварске" струје у Србији. Нико за онај од барених паприка не каже да ли се он зове лажни, кобајаги ајвар или некако другачије.
ПРВИ АЈВАР ОД БАРЕНИХ ПАПРИКА
- Ово је мој први ајвар. Спремила сам га од барених паприка. Очисте се од семена и баре по пар минута у води, па мељу и затим се кува ајвар. Изнела сам га пред комшинице у жељи да им дам рецепт који је лакши за спремити, све је брже, а укус је одличан. Горко сам зажалила. Старија комшиница је пробала и пљуцнула на тле с речима - јој што не волим кад осетим ову кожицу од паприке, види се да је кувана. Ја поједох теглу тог мог ајвара и не осетих кожицу. Друга комшиница је прокоментарисала да је мој ајвар - индустријски, а сама никада није спремила ајвар. Довеле су ме до ивице суза - каже Крагујевчанка Милена, млада домаћица.
У Шумадији су читаве улице, тачније домаћице које живе у тим улицама, у спору око правог ајвара.
БЛАГО ТЕБИ, МОЈИ ЈЕДУ САМО ПРАВИ
- У разговору преко ограде поменем комшиници да барим паприке за ајвар цео дан, а она ми онако иронично каже - благо теби, моји једу само прави ајвар, искључиво од печених паприка и без плавог патлиџана. Њен ајвар је на крају кувања тамно браон боје, од чега год да га спрема - каже искусна домаћица Славица.
У спору нису само домаћице које ајвар спремају него и њихови мужеви, синови, ћерке. Све због правог и лажног ајвара.
Такође, у спору нису само домаћице преко ограде, него и оне које рецепте деле у Фејсбук групама. Администраторка једне од тих група очитала је свима лекцију на тему - о укусима не треба расправљати.
ЗЕЛЕНИ ПАРАДАЈЗ!?
- Пре тачно 24 сата објавила сам рецепт и фотографију ајвара који сам спремала. Већина од вас се чудила како то да ајвар кувам са зеленим парадајзом. Па ето, тако ја кувам (…), а још је битније то што се свиђа мени и мојој породици и никада нећу мењати рецепт (…) јер ми је лепши од оних "правих ајвара". Намерно сам објавила, јер сам знала да ће се јавити изузетно паметне жене које ће одмах рећи да то није прави ајвар. Одмах су се јавиле да кажу како оне то раде овако или онако, а лепо сам написала великим словима да ме њихово мишљење не интересује - пише Тања, администраторка познате групе.
РАТ ТОРОКУШАМА И ПАМЕТНИЦАМА
Она додаје да је њен пост на групи "намерно објављен да изазове торокуше и паметнице".
ОТАЦ ГА ПРИМОРАВАО! Ф. Васић (20) признао родитељима да је ГЕЈ! Након тога почео је ЊЕГОВ ПАКАО
- Мој пост није једини који је критикован и на који су се препаметне жене, којима зимницу спремају маме и свекрве, одмах јавиле… О укусима и кухињи се никада не расправља. Убудуће, свако ко крене да коментарише туђ пост, како се то тако не ради или како она то боље ради, биће избачен из групе одмах без опомене - наводи на групи Тања, администраторка.
Иначе, ајвар од барених паприка спрема се дупло краће и од исте количине паприка има бар 50 одсто више оног "лажног" ајвара.
Хладни дани и цена паприке која достиже 130 динара за килограм, бар у Шумадији, успоравају спремање ајвара.
Дилема остаје, који је прави, али и како се зову остали - од барене паприке, ајвари са плавим патлиџаном, зеленим парадајзом, шаргарепом.