Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Саво Штрбац ексклузивно за СД! Открио кључан моменат који је довео до "Олује": Шта се крије иза ПЛАНА "З4"?

04.08.2020. 20:22
Savo Štrbac
Саво Штрбац / Извор: Foto:Youtube/Printscreen/ Happy Тв

У разговору за Србија Данас, председник "Веритаса" се присећа политичких и војних околности, које су довеле до масовног егзодуса Срба са простора САО Крајине, 1995. године

Руководство Срба из Републике Српске Крајине (РСК) није било дорасло историјском тренутку, а Срби су изгубили наклоност међународне заједнице због одбијања плана "З4", каже ексклузивно за портал Србија Данас, председник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Срамно писање хрватских медија о злочинима 1995. године: СРБИ ДОЛАЗЕ У КНИН - "ОЛУЈА" НАМ ЈЕ ОПРОШТЕНА

Срамно писање хрватских медија о злочинима 1995. године: СРБИ ДОЛАЗЕ У КНИН - "ОЛУЈА" НАМ ЈЕ ОПРОШТЕНА

КОЛОНА ДУГА 25 ГОДИНА! Бака Стана преживела је рат '41, сахранила шесторо најмилијих, али "Олују" заборавити не може (ФОТО)

КОЛОНА ДУГА 25 ГОДИНА! Бака Стана преживела је рат '41, сахранила шесторо најмилијих, али "Олују" заборавити не може (ФОТО)

"ОЛУЈА" ЈЕ НАЈВЕЋА СРПСКА ТРАГЕДИЈА 90-их ГОДИНА! Народ је насилно протеран, људи остали без ОГЊИШТА (ВИДЕО)

"ОЛУЈА" ЈЕ НАЈВЕЋА СРПСКА ТРАГЕДИЈА 90-их ГОДИНА! Народ је насилно протеран, људи остали без ОГЊИШТА (ВИДЕО)

У разговору за портал Србија Данас, председник "Веритаса" се присећа политичких и војних околности, које су довеле до масовног егзодуса Срба са простора САО Крајине, 1995. године, који се сматра највећим етничким чишћењем у Европи након Другог светског рата.

- Учествовао сам на видео конференцији поводом 25 година од акције "Олуја", на којој је присуствовао и некадашњи амбасадор САД у Хрватској, Питер Галбрајт. Потврдило се оно што већ годинама говорим, да су "зелено светло" за хрватску војну акцију дали Американци - каже Штрбац на почетку разговора.

Гајбрајт је, најпре, потврдио да је за план хрватског државног и војног врха сазнао 23. јуна. У то време у Београду и Женеви, подсећа Штрбац, водили су се разговори између српске и хрватске стране за мирно решење сукоба, али су Хрвати одбили све предлоге, јер су инсистирали на пуној интеграцији РСК у састав Хрватске.

savo-strbac
саво-стрбац / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

- Галбрајт је признао да је дајући Туђману дозволу да изведе акцију, уједно и упозорио хрватског председника да мора пазити на поштовање међународних ратних конвенција и правила ратовања. САД су имале процене да би у случају напада хрватских снага на РСК српске снаге у БиХ могле напасти Бихаћ и поновити "сребренички сценарио" и пред њима су била два избора: заштитити Србе у Крајини или муслимане у Бихаћу.

САД су изабрале другу опцију - преноси Штрбац

Председник "Веритаса" као кључну политичку ствар која је довела до акције "Олуја" види одбијање плана "З4", који је саставио Виталиј Чуркин, специјални представник руског председника за Југославију, а подржан од САД, ЕУ и УН. 

Штрбац објашњава како је тај план имао својих добрих и лоших страна по Србе. План је предвиђао "државу у држави", тј. Срби би имали право на своју химну, грб, валуту, језик, писмо, институиције... У судовима би поред Срба и Хрвата били и представници међународне заједнице. 

Међутим, оно што је било спорно за српску страну је чињеница да се то односило само на подручје САО Крајине (Кордун, Банија, Лика, Северна Далмација), Западна Славонија није уопште ни третирана (пала у мају 1995. године у акцији "Бљесак"), док се за област Источне Славоније, Барање и Западног Срема, предвиђао прелазни период од пет година до пуне реинтеграције у састав Републике Хрватске.

- Амбасадори су у јануару 1995. године, однели план Фрањи Туђману у Загреб и убедили да га бар физички узме у руке и прочита. Са друге стране Милан Мартић је категорички одбио да га прими изјавивши: "Не трудите се, нећемо га прихватити" - подсећа Штрбац.

Као веома занимљив детаљ, Штрбац преноси и моменат када је Мартић обавио разговор са Слободаном Милошевићем о плану "З4", уочи доласка амбасадора у Книн.

Oluja
Олуја / Извор: СД/илустрација

- Нисам лично присуствовао разговору, али када се појавио пред нама само је одмахнуо главом, што је сугерислао да ни Милошевић није одобрио усвајање плана - присећа се Штрбац.

Он напомиње да српска страна није званично могла да објави да не прихвата план због његових мањкавости, већ је као формалан разлог узела промену мантада мисије УНПРОФ-а, која је првобитно имала задатак да штити српско становништво у заштићеним зонама широм Хрватске. УН су резолуцијом преименовале УНПРОФОР у УНЦРО, чија мисија је била стварање поверења између зараћених страна и поставила је на тзв. авнојевске границе.

Американци су имали план да се сукоб реши у три фазе, каже Штрбац. Прва фаза би била Споразум о прекиду ватре, друга, економски споразум, док би трећа фаза била политички споразум кроз план "З4".

- Да сам се ја питао, ја бих узео тај план и балансирао бих. Туђман је славио што су Срби одбили план, а руководство РСК је слепо слушало Милошевића - изајвио је Штрбац.

Штрбац каже да се могло преговарати о разним моделима која већ постоје у свету (Оландска острва, Тирол...), али да се није смело допустити Туђману да има изговор за акцију. Он тврди да Милан Бабић није имао никакву стварну моћ, те да је све одлуке морао да потврди Слободан Милошевић. 

После тога, ништа више није могло да заустави хрватску акцију. Загреб је већ мобилисао више од 200.000 војника, а само их се у првом ешалону за напад  налазило 138.000. План војне акције израдила је злогласна организација ИМПР, коју су чинили амерички пензионисани официри и генерали. Упркос ембаргу на увоз оружја, САД је наоружала Хрвате најмодернијим наоружањем, укључујући и беспилотне летелице, чиме су имали читаву Крајину на длану.

Штрбац напомиње да нема никаквих доказа да је акција "Олуја" договорена између Београда и Загреба, те да такве приче спадају у домен спекулација. Но, оно што остаје спорно, каже Штрбац, јесте да званични Београд, па чак ни руководство Републике Српске, није реаговало на хрватски напад, упркос обећању да ће то учинити.

- Преварили су нас. Да је само проглашен покрет јединица Војске СРЈ уз хрватску границу, то би приморало Туђмана да део снага за напад на Крајину преусмери на други правац - каже Штрбац.

Oluja
Олуја / Извор: Профимедиа

Он изјављује, такође, да руководство РСК није издало свој народ и није га напустило у одсудном моменту.

- Иако је био известан напад, који се чак и осећао у ваздуху, ми смо сви били на својим дужностима и обављали редовне задатке. Међутим, заказали су обавештајни подаци. Ми смо све време добијали обавештења да ако и дође до напада, да ће он бити локалног карактера - каже Штрбац.

На питање зашто Книн није дуже и одлучније брањен, Штрбац одговара да РСК није имала професионалну војску.

- На то је непријатељ и рачунао разрађујући планове. Америчка доктрина "земља-ваздух", предвиђала је напад по дубини територије РСК. Гађана је цела Крајина, нема места где нису падале гранате. Хрвати су пре тога заузели и висове Динаре и Книн им је био као на тацни. НАТО је порушио репетиторе на Ћелавцу, бацао летке из ваздуха, чиме је почела и кампања дезинформација. У таквим условима, обичан војник је страховао за своје ближње и напуштао је положаје да би спасио што се спасити да - истиче Штрбац.

На самом крају разговора, Штрбац истиче да сваки Србин који оде на прославу "Олује" потврђује хрватски наратив да је та акција била легална и легитимна, те да је део њихове територије заиста и био окупиран.

- Хрватска почива на тзв. Домовинском рату, то је најзначајнији догађај читаве њихове историје, јер са НДХ не могу пред свет. Тај рат има митски значај за њих - каже Штрбац.

Велико је питање, истиче Штрбац, колико Срби који тренутно живе у Хрватској, искључујући повратнике, имају заједничког са Србима из доба рата, алудирајући на актуелног потпредседника хрватске Владе из редова српске мањине, Бориса Милошевића.

- Милошевић није био у РСК. Школовао се у Хрватској и прихватио је хрватску истину, индоктринирајући се хрватском пропагандом о рату. Хрвати су, симболично, поставили новог Милошевића, који треба да "исправља грехе" старог - каже Штрбац.

Међутим, сматра Штрбац, учешће Срба у влади ХДЗ, допринеће да се макар мало побољшају животни услови преосталих Срба у Хрватској (струја у селима, вода, обнова путева...), јер је то једино што могу да очекују данас од Хрватске, чланице ЕУ, која је била дужна да им то обезбеди и без условљавања на одлазак на прославу "Олује".

"Пробудили су ме и стрпали у трактор, спавао сам у приколици" Животе је "Олуја" однела, али Тадеј је свој спасио

"Пробудили су ме и стрпали у трактор, спавао сам у приколици" Животе је "Олуја" однела, али Тадеј је свој спасио

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ БЕЗ КАЗНЕ: После четврт века за зверства у "Олуји" осуђени једино Србин и Албанац?!

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ БЕЗ КАЗНЕ: После четврт века за зверства у "Олуји" осуђени једино Србин и Албанац?!

ЛИНТА ОПЛЕО ПО ХРВАТИМА: "Олују треба забранити, они морају да се суоче са својим геноцидом"

ЛИНТА ОПЛЕО ПО ХРВАТИМА: "Олују треба забранити, они морају да се суоче са својим геноцидом"

"РАТ У ХРВАТСКОЈ ЈОШ НИЈЕ ЗАВРШЕН": Пуповац на комеморацији жртава "Олује" позвао на помирење

"РАТ У ХРВАТСКОЈ ЈОШ НИЈЕ ЗАВРШЕН": Пуповац на комеморацији жртава "Олује" позвао на помирење

Пас за кога је ЧУО ЦЕО СВЕТ: Керуша Дена је прешла 500 километара и ПРОНАШЛА ВЛАСНИКЕ након "Олује" (ФОТО)

Пас за кога је ЧУО ЦЕО СВЕТ: Керуша Дена је прешла 500 километара и ПРОНАШЛА ВЛАСНИКЕ након "Олује" (ФОТО)

 

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА
saobraćaj u Beogradu

ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА

19.09.2024. 18:56
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38