Грађани незадовољни! Намирнице током празника ЗНАТНО СКУПЉЕ, а ево и КОЈЕ!
Свињско месо у последњих недељу дана поскупело је за 100 динара по килограму, а јаја, стандарно, због надолазећег Ускрса за три до пет динара по комаду.
Док смо пре месец дана килограм свињског меса могли да нађемо и за мање од 400 динара, данас цене махом прелазе 500, док је за квалитетније комаде меса, попут филеа и откоштеног кареа, потребно издвојити и близу 700 динара, колико смо навикли да дајемо евентаулно за јунетину.
Једни за овакву ситуацију криве афричку кугу, која на глобалном нивоу прави проблеме произвођачима, јер је свињски фонд десеткован у бројним државама због обавезе убијања заражених животиња. Цене свињетине порасле су и на европском нивоу за 30 одсто, па је само било питање времена када ће талас поскупљења стићи и до нас.
Са друге стране, у Србији цена меса традиционално скаче уочи ускршњих и првомајских празника, а ако узмемо у обзир да ће ускоро и Ђурђевдан, не чуди нас што су цене отишле у небо.
Русија и Кина укидају забране увоза свињетине и млека?
ПАНИКА се шири Европом: Комшије забраниле увоз СВИЊСКОГ МЕСА због ОПАКЕ БОЛЕСТИ
Белорусија забранила увоз говедине и свињетине из Црне Горе
Агроекономиста Драго Цвијановић објашњава да су сви прехрамбени производи у сталним променама цена на горе и доле.
- Продавци користе празнике да подигну цене, то није ништа ново. Сви знамо да су прасићи и јагњићи пред 1. мај и Ускрс најскупљи. Чим је велика потражња, а мања понуда, цена се помера на горе. Сигурно део "кривице" сноси и афричка куга, али је чињеница да трговци праве искораке за празнике како би скинули мало кајмака, јер знају да ће тада и они са најмањим примањима дати новац за месо - објашњава он.
И док једни тврде да је цена намерно подигнута због предстојећих празника, месари објашњавају да је понуда товљеника у Србији изузетно лоша, па је килограм живе ваге достигао у појединим деловима наше земље и 190 динара.
ОЧЕКУЈЕ ВАС ПРЕЛЕПО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Ускршњи празници на београдским пијацама
Дилема која траје вековима: Да ли јаја треба фарбати на Велики четвртак или Велики петак?
Без страха од САЛМОНЕЛЕ! Ево како да скувате ускршња ЈАЈА тако да не морате да БРИНЕТЕ о овоме!
- Повећана је тражња, па је већа и цена, то је нормално. Већ половином маја доћи ће до стабилизације цена, јер су сада порасле цене само свежег меса, док су цене прерађевина остале исте - прича Горан власник једне београдске месарске радње.
Државна јаја јефтинија
На зеленим пијацама широм Србије трговци спремно дочекују велики хришћански празник - Васкрс. Цена кокошијих јаја креће се од 10 до 20 динара. А, на тезгама могу да се пронађу и она обојена.
Лепо сложена на тезгама маме купце, који углавном купују од десет до 50 јаја, а има и оних с већим породицама који купују и до сто, рекли су продавци.
Купци кажу да су "јајца поскупела, од три до пет динара", а једна старија госпођа тврди да су "државна јаја јефтинија" и објаснила да је мислила на прозводе који се продају у супермаркетима.
Табела
свињски бут 450 - 530 дин
свињски филе 580 - 670 дин
свињски каре без кости 550 - 660 дин
свињски врат 410 - 480 дин