ХОЋЕ ДА РАДЕ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ: Месари из Срема са дипломом "Ломоносова" (ВИДЕО)
Браћа Миленко и Бранислав Јовановић из Лаћарка код Сремске Митровице дипломирали су економију и агроекономију на московском Универзитету "Ломоносов". Вратили су се у родни Срем, где већ три године обрађују земљу, тове свиње и на традиционалан начин праве сухомеснате производе.
Са дипломама из Москве, Миленко и Бранислав вратили су се на породично имање у Лаћарку са жељом и знањем како да унапреде пољопривредну производњу.
На питање како економиста и дипломата изабере посао месара, Бранислав Јовановић каже да су економија, дипломатија и политичке науке нешто за шта се образовао и што воли, али да је посао месара у његовој породици већ генерацијама.
У овом делу Србије сви зарађују 3.000 евра захваљујући садњи ЈЕДНЕ БИЉКЕ
У братском тиму посла је много. Обрађују око 100 хектара земље, и годишње утове више од хиљаду свиња.
- Брат и ја смо јако добар тим, иначе смо доста различити по карактеру и свему, управо због тога што смо различити, добар смо тим – надопуњујемо један другог јако добро - истиче Миленко Јовановић.
Поштујући све стандарде, Јовановићи шунке суше две године, а сремски кулен, који праве на традиционалан начин, има заштићено географско порекло.
- Свиња мора да буде рођена на територији Срема, одгајена на територији Срема, храном која је произведена у Срему, да буде прерађена у Срему, и наравно да сви састојци који иду у тај сремски кулен, а то је љута паприка и со – буду са територије Срема - указује Бранислав.
Извоз говедине из Србију у Турску од 2019. већи за 40 одсто
За успех је, кажу млади предузетници, потребно мало зачина и много воље.
- Многи верују да је тамо негде цвеће, а код нас смеће. Апсолутно се не слажем с тим, ја сматрам да треба веровати у своју идеју и да треба бити упоран - поручује Бранислав.
За сухомеснате специјалитете Миленко и Бранислав су неколико пута награђени. Циљ им је да производе из Срема извозе у Русију, за коју их вежу лепе успомене.