Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИСПРАВКА: Нема доказа да ивермектин лечи од ковида

23.03.2021. 17:50
Dr Branimir Nestorović
Др Бранимир Несторовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

Чињеница је да нема доказа да тај антипаразитик помаже у превенцији или лечењу од ковида, али и да може бити опасан ако се узима самоиницијативно. 

Медији, а међу њима и наш портал Србија Данас, првобитно је пренео информацију на таласу једне Фејсбук објаве доктора Несторовића о “чудотворном” леку против ковида-19, али те информације нису тачне и у овом тексту се налази исправка таквих информација и промењена је структура чланка тако да се сада јасно види шта је истина и да не постоји никакав доказ који би подржао наводе и тврдње о повезаности ивермектина са лечењем ковид 19 вируса. Доказа да ивермектин помаже у лечењу и превенцији ковида нема, а употреба тог лека “на своју руку” може бити и опасна. Текст је исправљен на основу анализе организације istinomer.rs.

На Фејсбук профилу доктора Бранимира Несторовића 23. марта осванула је вест са индијског портала The Хинду која датира још из септембра прошле године, о коктелу лекова и суплемената који наводно успешно лечи ковид-19. Осим доксицилина, цинка и витамина Д3, ту се нашао и ивермектин. Чињеница је да нема доказа да тај антипаразитик помаже у превенцији или лечењу од ковида, али и да може бити опасан ако се узима самоиницијативно. 

Шта кажу стручне институције и произвођач?

Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) у саопштењу наводи:

-Нема података који би подржали употребу ивермектина у лечењу или превенцији вируса COVID-19. (...) Много је дезинформација у оптицају и можда сте чули да је у реду узети веће дозе ивермектина. Ово је погрешно.

Амерички Национални институт за здравље (НИХ) наводи да студије садрже “непотпуне податке и значајне методолошке мањкавости”. 

Европска агенција за лекове (ЕМА) у саопштењу издатом 22. марта 2021. даје савет против употребе ивермектина: “ЕМА је прегледала последње доказе о употреби ивермектина у превенцији и лечењу ковид-19 и закључила да доступни подаци не подржавају употребу без одговарајућих клиничких испитивања”.

Чак је и произвођач лека, компанија Мерцк, у саопштењу од 4. фебруара изнела три тезе на основу своје анализе о употреби ивермектина за лечење ковида-19 и јасан закључак:

1. На основу претклиничких студија, нема научног основа за потенцијални терапеутски ефекат ивермектина на пацијенте који имају ковид-19.

2. Нема убедљивих доказа о клиничкој ефикасности ивермектина на пацијентима с ковид-19.

3. У већини студија, забрињавајуће је мало података о безбедности лека.

- Не верујемо да доступни подаци подржавају безбедност и ефикасност ивермектина за превенцију и лечење ковид-19 - закључује произвођач тог лека

Светска здравствена организација (WHO) se придружила препорукама да се ивермектин не користи за лечење ковид-19 пацијената, већ искључиво у клиничким студијама, док на располагању не буде било више података. На свету се у овом тренутку спроводи 66 регистрованих клиничких истраживања о дејству ивермектина, објаснио је за Ројтерс Брем Рокверг, који је ко-председавао комисијом СЗО задуженом за ивермектин.

Откуд ивермектин у овој улози?

Нови талас интересовања за тај лек упориште има у академској студији аустралијске групе истраживача са Универзитета Монаш и института Доерти, која показује да 5 µм ивермектина драстично смањује  ин витро репликацију вируса САРС-Цов-2. Међутим, у питању је истраживање спроведено ин витро, односно на ћелијским културама. Не ради се о клиничкој студији. 

Блог “Quantum оф сциенце” нуди  објашњење зашто та истраживања нису комплетна и како могу навести на криви траг.

-Ин витро и 70% етанол убија вирус САРС-ЦоВ-2, али то не значи да требамо да салијемо у себе литру 70-процентног етанола. Многи лекови функционишу ин витро, али ин виво подбаце. Или подбаце када их након претклиничких тестова на животињама почнемо испитивати на људима. Ин витро нема шта нема да убија станице рака – али ин виво и у клиничким студијама ситуација је много, много другачија.

Чланови групе која лобира за ширу употребу ивермектина, Фронт Лине COVID-19 Цритицал Царе Alliance (FLCCC), покушали су да објаве чланак у гласилу Фронтиерс под називом “Преглед све бројнијих доказа ефикасности у превенцији и лечењу од ковид-19”. Чланак је у јануару првобитно био заведен као условно прихваћен за објављивање, али је првог марта одбијен. Уредништво је оценило да садржи непоткрепљене тврдње и да крши уредничку политику часописа. У часопису ЈАМА, гласилу Америчке здравствене коморе, 4. марта ове године објављена је клиничка студија ефекта лека ивермектин на пацијенте са умереним симптомима ковида. Студија спроведена на 476 ковид пацијената показала је да се трајање симптома није битно разликовало код пацијената који су примили петодневну терапију ивермектином у поређењу с онима који су примили плацебо. Истраживање не подржава употребу ивермектина за блаже случајеве ковид-19.

Опасности?

Из америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) стигло је саопштење које упозорава на опасне последице које може изазвати употреба ивермектина без препоруке и надзора лекара. Како наводе, више пацијената је морало да прими медицинску помоћ или су били хоспитализовани након коришћења тог лека. Као честе контраиндикације, из ФДА наводе: мучнину, хипертензију, алергијске реакције, вртоглавицу, шлог, кому, па и смрт.

На основу ин витро студије, за лечење од ковида биле би потребне концентрације ивермектина и до десет пута веће од оних које се користе за лечење људи од паразитских инфекција, упозорава професор Грифин са Медицинске школе у Лидсу за портал и.

-Користили су концентрације ивермектина готово хиљаду пута веће од оних који се користе на људима- наглашава представник СЗО Рабиндра Абејасинге, коментаришући спорну аустралијску студију.

-Иако се ивермектин у дозама преписаним за друга обољења иначе добро толерише, нежељене последице могле би знатно да се увећају услед већих доза потребних за концентрацију ивермектина у плућима која би била довољна за борбу против вируса- упозоравају из Европске агенције за лекове.

Из Америчке агенције за лекове упозоравају да “људи никако не треба да узимају лекове намењене животињама, будући да Агенције за лекове оцењују безбедност и делотворност одређеног лека само на оној биолошкој врсти за коју је лек намењен”. Код нас је ивермектин регистрован само као ветеринарски лек. Претрагом регистра Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), ивермектин нећете наћи на списку одобрених хуманих лекова.

-Ивермектин се не користи званично. Незванично, понеко узима на сопствену одговорност. То је антипаразитарни лек који се користи код говеда, а код људи може да изазове озбиљно оштећење јетре-  рекла је начелница ковид-болнице у Батајници докторка Татјана Аџић Вукичевић за Ало.

ПРВОБИТНО ОБЈАВЉЕНА ВЕСТ:

У тексту који је Несторовић поделио, очигледно желећи да сугерише да је текст квалитетан и исправан, пише да је лекар Шашикант Маникапа из Мелбурна снажно саветовао оно што је назвао "четвороструком терапијом" која укључује четири лека - Ивермектин, Доксициклин, цинк и витамин Д3 - као превентивни, али и као метод лечења вируса корона.

- Четворострука терапија укључује Ивермектин 12 мг једну дозу, доксициклин 100 мг једном дневно четири дана, цинк 50 мг једном дневно током четири дана и витамин Д3 једном недељно. Ивермектин, доксициклин и цинк треба понављати сваких 14 дана и витамин Д3 сваке недеље уз надгледање нивоа крви. Синергијски ефекат овог лека делује на спречавање размножавања вируса, а такође спречава вирус да уђе у људске ћелије - тврди Маникапа.

 

 

Несторовић је и раније наглашавао важност цинка у борби против короне.

Изјаву доктора Бранислава Несторовића морате узети са великом дозом опреза, будући да лекови које је он поменуо да помажу у лечењу корона вируса, нису одобрени од стране СЗО (Светске здравствене организације).