Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАДА СЕ ЗАГЛЕДАТЕ У СЛИКУ, БИЋЕ ВАМ ПОЗНАТ ЛИК: Зоран вакцинисао прву особу у Србији против короне!

27.01.2021. 09:42
Zoran i Ana
Зоран и Ана / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Поред премијерке, истог дана Вучковић је вакцинисао и министарку Дарију Кисић Тепавчевић

Име и презиме - Зоран Вучковић (53). Вероватно вам ништа не значи. Када се загледате у слику, биће вам познат лик. Он је медицински лаборант у Одсеку за имунологију и бактериологију Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак". Први здравствени радник који је дао неком вакцину против корона вируса у Србији, и вакцинисао прву особу против ове пошасти у нашој земљи - премијерку Србије Ану Брнабић. Они су пробили лед...

БОЈИТЕ СЕ ИГЛЕ, А ЖЕЛИТЕ ДА ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ? Позната докторка открива како да се изборите са честим страхом

БОЈИТЕ СЕ ИГЛЕ, А ЖЕЛИТЕ ДА ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ? Позната докторка открива како да се изборите са честим страхом

КАКО ЗНАТИ ДА СТЕ БЕЗБЕДНИ ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ? Др Тиодоровић открива где проверавате антитела и која је цена

КАКО ЗНАТИ ДА СТЕ БЕЗБЕДНИ ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ? Др Тиодоровић открива где проверавате антитела и која је цена

ЗБОГ НОВИХ СОЈЕВА ЋЕМО СЕ ВАКЦИНИСАТИ СВАКЕ ГОДИНЕ? Вирусолози открили до када ћемо имати нове мутације корона вируса

ЗБОГ НОВИХ СОЈЕВА ЋЕМО СЕ ВАКЦИНИСАТИ СВАКЕ ГОДИНЕ? Вирусолози открили до када ћемо имати нове мутације корона вируса

Вучковић је 24. децембра 2020. године, када је почела вакцинација против ковида 19 у Србији, апликовао прву дозу америчко-немачке Фајзер-Бионтек вакцине.

Оно што је интересантно, ово му је и први интервју који даје у свом радном веку, а у Институту "Торлак" ради 21 годину. 

- Десило се тако да ја дам прву вакцину. Била је то Фајзерова. Иначе сам и ранијих година радио имунизације. Институт "Торлак" има дугогодишње искуство што се тиче имунизације. Ми смо и произвођачи вакцина, и увозници вакцина, дистрибутери. У овој причи са короном смо још од марта месеца прошле године, од када радимо обрађивање узорака који стижу са терена, тестирања и сада, на крају, вакцинацију. Све ово је за нас нормално. Ништа нам није страно - подсећа Вучковић.

Професионалац у свом послу, са дугогодишњим искуством. Тренутно за сменски рад не зна. Сваког дана осим недељом од 8 сати ујутро па док не апликује последњу вакцину, он је на Институту "Торлак". Без обзира на то колико је вакцина дао, на стаж, признаје да му није било свеједно када је вакцинисао премијерку.

- Не буде човеку сасвим свеједно када таквим људима даје вакцину. Али, ја сам у свом послу професионалац, тако да заиста није било никаквих проблема. И премијерка је једна сасвим нормална особа. И у давању вакцине нисам правио разлику код ње, или код др Кона, министара - прича Вучковић.

Mirsad Đerlek
Мирсад Ђерлек / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Поред премијерке, истог дана Вучковић је вакцинисао и министарку Дарију Кисић Тепавчевић, епидемиолога Предрага Кона, касније је на ред дошао и министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар Зоран Гојковић, министар Александар Вулин, министар Ивица Дачић, државни секретар Мирсад Ђерлек...

Искрен, каже да никада у животу није вакцинисао овако познате и битне људе, и да му је драго због тога: 

- Никада нисам дао оволико вакцина познатим особама колико сам сада. Ово је први пут да вакцинишем познате особе. Од премијерке, министра до глумаца... И наравно, драго ми је што сам дао тако важним људима вакцину.

Јављају му се и они који га знају и они који га не знају

Не мисли да је постао звезда, али је свестан да га људи сада препознају. Има и оних који му траже да се вакцинишу.

- За себе не могу да кажем да сам звезда али сам свестан публицитеа који сам стекао. Јављају ми се сада и они који ме знају и који ме не знају. Питају да их вакцинишем...  

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Зоран као и његове колеге, вакцинише и све остале грађане. Имају помоћ кад затреба и колега из домова здравља.

- Почнем ујутро од 8 сати, па док се не заврши последња вакцина. Нема правила, нема колико је сати. Једино недељом нема вакцинације...Сада се не гледа на радно време. Једноставно, за тај позив смо се одлучили - прича Вучковић и додаје:

- Вакцинација је, видели сте, безболна. Нико ми се није жалио да га је нешто болело. Игле су танке и оштре. Ја то полако дајем. Чак кажу: "Да ли сте ви то већ дали?", кажем "Па, да, готово..." Људи кад дођу, прво их доктор испита да ли имају неке проблеме. Углавном питају да ли су изабрали праву вакцину. Ја кажем, имамо среће, заиста, што имамо све три вакцине. Не знам ко тиме може да се похвали. Ми смо мала земља, нисмо Немачка, Швајцарска а имамо три вакцине, тако да је то велика ствар. Људи имају могућност избора, што је у данашање време велики луксуз. Која год вакцина да се прими, нећете погрешити. Само је битно да се створи имуни одговор, да се створе антитела, да зауставимо ову пошаст која се зове корона. 

С обзиром на то да је у Србији већ присутан нови, британски сој корона вируса, питамо га да ли постојеће вакцине помажу. Каже нам да би одговор на то питање требало да нам дају лекари, и објашњава да ће сигурно значити и на тај сој, ако стекнемо имунитет на овај "стари". 

- Поента приче је да се што више људи имунизује, да што већи број људи прими вакцину - изричит је Вучковић.

Процедура давања вакцина

Свака од три вакцине која је присутна у Србији, има свој начин припреме и употребе.

- Вама сам дао Синфорам кинеску вакцину. Она је најједноставнија, једнодозна вакцина. Битно је да не буде хладна, промеша се и да се. Фајзер је једина вакцина која се раствара. Од момента растварања њен рок трајања је 6 сати. Док се не раствори држи се на температури у замрзивачу на минус 80 степени. То је посебан режим који немају све куће. Оног момента када се вакцина извади са минус 80, може да стоји у фрижидеру до 5 дана. Од момента када се извади из фрижидера, нерастворена може да стоји само два сата, али ми водимо рачуна да се не баци ниједна вакцина. Растворена може да стоји 6 сати - рекао је Зоран и додао:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Руска, Спутњик В вакцина, од момента отатапања може да стоји само два сата. У року од два сата вакцина мора да се да. И Фајзер и Спутњик В вакцина су вишедозне, а кинеска је једнодозна. Једна бочица, једна вакцина. Зато је она најкомфорнија што се тиче давања и нема растварања. Ни Спутњик В се на раствара - објашњава он.

Да ли смем да пијем, треба ли на боловање...

Све су то вакцине, како каже, направљене за широку популацију, за велики број људи, и по њему, било која да се прими је бенефит.

- До које год вакцине дошли, примите је и на размишљајте уопште. Не постоји боља алтернатива од вакцине.  Шта се дешава када је примите? Данас после подне, и сутра поподне може да вас боли рука ту где сте је примили.  То је сасвим нормално, то значи да сте на неки начин одговорили на вакцину. И, тек поподне може да се јави температура. Питају ме људи да ли смем да пијем пошто сам примио вакцину. То не. Алкохол у сваком случају треба да се избегава, а поготово дан, два, три након вакцинације. Нормално се храните, нормално се понашајте - рекао је Зоран и додао:

- Не морате тог дана, ако вежбате, идете у теретану, да се натежете да не бисте натезатли мишић у који сте примили вакцину. Једино је то што се препоручује. Нормално идете на посао. Људи ме питају да ли треба да иду на боловање. На боловање се не иде због примања вакцине, не само ове, него ниједне. Има људи и који се плаше, то су они који су алергични на пеницилин, али алергија на пеницилин није контраиндикација за примање вакцине.

Има доза за ревакцинацију 

Вучковић нам објашњава да је јако битно да људи поштују дан за ревакцинацију, и напомиње да се још није десило да неко није дошао по другу дозу.

- Ревакцинација је на 21 дан од прве дозе. Може да буде клизно дан, два али је важно да грађани дођу. Свака вакцина је јако битна. Ниједна вакцина не сме да се изгуби. При отапању, та вакцина мора да се потроши, зато је битно да се дође тај дан када имате ревакцину, да се не би преклапали. Јер, та вакцина коју нисмо потрошили а чували смо је за вас, онда морамо да је ускладимо за друге, а све то је организација... Дакле, сваког ко је примио прву дозу, чува се и друга, не треба људи да се плаше, да их неће бити за ревакцинацију - објашњава Вучковић.

Он се још није вакцинисао, јер је имао корона вирус, али хоће.

 - Имао сам пре два месеца корону, имам антитела, чекам да ми мало спадну, па ћу се вакцинисати. Та вакцина ће ми доћи као бустер доза, па ћу имати још већа анатитела, бићу још заштићенији - каже он.

Никако две различите вакцине у месец дана

Др Горан Благојевић, имунолог Института "Торлак" каже да жене не треба да се боје које су примиле вакцину а желе да раде на потомству. Наводи да је једино битно да се не вакцинишу у току трудноће. 

- После месец дана пошто сте примили вакцину, ако затрудните све је у реду - каже Благојевић и додаје да би особе које су примиле било коју другу вакцину, на пример антитетанус, треба да сачекају две до три недеље, па да приме цепиво прорив корона вируса.

Што се тиче оних који су прележали корону, према Благојевићевим речима, они би требало да се вакцинишу након два месеца од прележане болести.

- Они који су се комплетно опоравили, да им је крвна слика нормална, и да стварно добро осећају, могу да се вакцинишу. Ако говоримо о тренутку, то је оквирно два месеца након болести за већину популације. Наравно, у овим условима ми желимо да вакцинишемо оне који нису имали контакт са короном. Јесте да они који су је прележали не морају да журе, али би свакако они који су имали ковид прошлог лета, требало да се вакцинишу предстојећег.

- Ако би морао неком нешто да препоручујем, мислим да ове векторске вакцине у које спадају руска и Астразенека, имају неку врсту предности за људе који су имали ковид, па можда им је сасвим довољна и једна доза  - каже др Благојевић.

СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте
škola

СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте

20.09.2024. 10:07
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће
Sveti mučenik Sozont

СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће

20.09.2024. 07:07
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи
Donald Tramp

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи

20.09.2024. 10:34
СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЛИКИ СПЕКТАКЛ! Велики приказ способности "Застава 2024" надмашиће сва ваша очекивања, чак 500 наших дронова биће у акцији
Ministarstvo odbrane

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЛИКИ СПЕКТАКЛ! Велики приказ способности "Застава 2024" надмашиће сва ваша очекивања, чак 500 наших дронова биће у акцији

20.09.2024. 10:32
"УБИЋУ ТЕ КАД ЗАСПИШ" Мушкарац упутио супрузи СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ и то пред њиховом децом - ево шта је жртва испричала на суђењу о језивом породичном насиљу
Jezivo

"УБИЋУ ТЕ КАД ЗАСПИШ" Мушкарац упутио супрузи СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ и то пред њиховом децом - ево шта је жртва испричала на суђењу о језивом породичном насиљу

20.09.2024. 10:12
СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте
škola

СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте

20.09.2024. 10:07
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЛИКИ СПЕКТАКЛ! Велики приказ способности "Застава 2024" надмашиће сва ваша очекивања, чак 500 наших дронова биће у акцији
Ministarstvo odbrane

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЛИКИ СПЕКТАКЛ! Велики приказ способности "Застава 2024" надмашиће сва ваша очекивања, чак 500 наших дронова биће у акцији

20.09.2024. 10:32
ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"
Kosmet

ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"

20.09.2024. 09:50
ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"
poplave u Mađarskoj

ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"

20.09.2024. 09:16