КАКО ДА ОЈАЧАТЕ ИМУНИ СИСТЕМ? Др Тиодоровић има ПАР САВЕТА за вас, открио која ДВА састојка су најважнија!
Чувени епидемиолог открио је шта је најважније за јак одбрамбени систем организма.
У човековом организму свакодневно се врши деоба милиона ћелија, а неке од њих имају грешке, уколико их имуни систем не препозна и не уништи, настаће болест. Имунолози саветују, да би имуни систем добро радио, неопходно је узимати витмамине и минерале, што не подразумева искључиво сплементацију, већ и правилан одабир хране, добар сан, као и елиминацију стреса.
КРАТКИ РУКАВИ И ЛЕТЊЕ СТВАРИ, АЛИ УЗ КИШОБРАН: Српски метеоролог упозорава на време - следи право "временско лудило"
ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА ДР КОНА КОЈЕ НИКО ДО САДА НИЈЕ ЗНАО "Народ је био јако угрожен, распад Југославије ми је ТЕШКО ПАО"
ЖАРИШТА У СРБИЈИ: У Београду и даље више од 200 заражених, погледајте пресек по осталим градовима у Србији
Поред бројних витамина и минерала, у доба епидемије често се помињу као кључни минерали цинк и селен. Према речима стручњака, да бисте узимали било који суплемент, пожељно је консултовати лекара, проверити дефицит и одредити адекватну дозу, али када је храна у питању, најважније је бирати здраву храну и нећете погрешити.
Због чега је неопходно узимати цинк?
Цинк је минерал који је неопходан за нормално функционисање организма и изузетно је важан за правилан рад имуног система. Он нам помаже приликом бржег зарастања рана, одличан је за кости, нокте, код губитка осећаја укуса и још код многих другух здравствених тегоба.
Епидемиолог проф.др Бранислав Тиодоровић објаснио је да је веома важно конзумирати храну богату витаминима и минералима што се пре свега односи и на цинк и селен.
- Цинк и селен су веома важни за јачање имунитета и треба конзумирати храну у којој се они могу наћи. Цинк је добар и код менталног напора, а битну улогу може играти у превенцији, али код хроничних инфекција управо зато што подстиче имуни систем. Генерално не треба јести нездраву, брзу храну, треба се окренути здравим оброцима, витаминима, минералима, воћу, поврћу, уколико желите да ојачате свој имунитет - каже професор Тиодоровић.
Недостатак цинка успорава зарастање рана, а могу се јавити и болови у мишићима. Ослушкујте своје тело и потребе, и свакако не заборавите да је за правилан рад организма потребно уносити здраву храну.
Најбољи извори цинка:
- остриге (80 мг цинка на 100 г),
- телећа и свињска џигерица (9 мг/100 г),
- жуманце (4 мг/100 г),
- риба (1,5-3 мг/100 г).
Зашто је селен важан?
Селен је есенцијални минерал и антиоксиданс, а посебно је делотворан када се комбинује са витамином Е. Слободни радикали могу оштетити ћелијске мембране, допринети старењу и развоју разних обољења срца и крвних судова.
Селен је осим за имунитет, одличан и за правилно функционисање штитне жлезде. Можете га наћи у риби, путеру, белом луку, интегралним семенкама, сунцокрету… Уколико желите да унесете селен најбоље је да уносите непрерађену храну, као што је рецимо бели лук, добро је јести га у свежем облику.
Уколико се не храните здраво и не уносите протеине, које можете наћи у риби и житарицама, рецимо, могуће је да вам недостаје овај битан минерал а да тога нисте ни свесни. Ваш организам ће трпети иако вам можда неће давати нарочите сигнале, осим што ће имунитет бити слабији. Потребе за селеном се јављају с годинама, зато је веома важно водити рачуна о томе шта вам је на јеловнику.
Најбољи извор селена:
- месо (говедина, јагњетина, свињетина, ћуретина, пилетина и џигерице)
- говедина (на 100 гр садржи 91,4 мцг селена
- пилетина (100 гр пилетине садржи око 27,6 мцг селена)
- свињетина (100 гр свињетине садржи 49,6 мцг селена)
- ћуретина (100 гр ћуретине садржи 22,8 мцг селена)
- печурке (100 гр печурака има око 11,9 мцг селена)
- плодови мора и риба су такође добар извор селена.
- туњевина (порција садржи 80,4 мцг селена )
- лосос (100 гр лососа садржи око 41,5 мцг селена)
- остриге (100 гр острига има око 63,7 мцг селена )
- јаја, посебно жуманце је богато селеном (једно јаје у просеку садржи 13,9 мцг селена)